Till innehåll på sidan

Skolan för teknikvetenskap

Skolan för teknikvetenskap finns på KTH:s campus vid Valhallavägen, AlbaNova universitetscentrum i Roslagstull och Science For Life Laboratory i Solna. Vår verksamhet omfattar fysik, matematik och teknisk mekanik.

Forskningen på skolan är omfattande och täcker näst intill allt från grundläggande matematik till tillämpad mekanik. Vi arbetar med grundforskning såväl teoretiskt som experimentellt inom i stort sett alla områden, ofta i samarbete med internationella universitet, högskolor, forskningsinstitut och industri.

Våra institutioner 

Skolan informerar 

KTH-samarbete med nobelpristagare i fysik bevisar kvantteleportering

Kvantdetektorer som använts i forskningsprojekt som ligger till grund för årets Nobelpris i fysik har skapats av professor Val Zwillers forskargrupp på KTH.

– Kvantteleportering ger enorma möjligheter till framtida energibesparingar för samhället. Informationsöverföring via Internet med kvantteknik kräver till exempel bara en enda foton istället för miljontals, säger Val Zwiller.

Läs artikeln

Så ska HIV-virusets farligaste del attackeras

En ny vetenskaplig metod ska kunna göra det möjligt att identifiera de farligaste delarna av HIV-viruset, så att de kan pekas ut och oskadliggöras. Forskare vid KTH i Sverige har skapat ett sätt att belysa virala molekyler som då blinkar, vilket möjliggör mer exakta mätningar av ett virus progressiva tillväxt än vad som är möjligt idag.

Läs mer

Bildteknik i fyra dimensioner ska förenkla hjärtoperationer

Med hjälp av 3D-visualisering ska hjärtoperationer bli säkrare och bättre. Tekniken, som forskare vid bland annat KTH varit med och utvecklat, visar hur hjärtat ser ut och fungerar innan operationen startar. Tanken är att fler patienter ska få lyckade hjärtoperationer eftersom det blir lättare att planera det kirurgiska ingreppet.

Läs mer

Kalender

Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2022-04-06