• Öppet seminarium: Revolution för strokevården

Publicerad 2018-09-10
    Under de senaste åren har en ny teknik utvecklats för behandling av stroke där man mekaniskt går in och avlägsnar proppen genom så kallad trombektomi, så att blodflödet kan återställas. Detta är exempel på hur minimalt invasiv teknik tillsammans med bildgivande system kan revolutionera diagnos och terapi för en av de stora folksjukdomarna.

• Välkommen på öppet seminarium med Nobelprisvinnaren

Publicerad 2018-09-07
    Kom och ät sushi och lyssna till 2014 års nobelprisvinnare Hiroshi Amano, Nagoya University, Japan, när han berättar om hur man med LED-belysning skulle kunna rädda världen.

• Thuréus-pris till Anna Delin

Publicerad 2018-09-07
    Årets Thuréus-pris i fysisk-matematiska klassen gick till Anna Delin, professor på Institutionen för tillämpad fysik och vice skolchef på Skolan för teknikvetenskap på KTH.

• Exploring the universe with Ultra High Energy Cosmic Rays, UHECR

Publicerad 2018-09-04
    Kom och lyssna på den öppna föreläsningen Exploring the universe with Ultra High Energy Cosmic Rays, UHECR, som hålls av doktoranden Francesca Capel från avdelningen för Partikel och astropartikelfysik på KTH.

• Nytt ljus över röntgenstrålning runt svarta hål

Publicerad 2018-06-26
    Ökad och ny kunskap om den extrema miljön i närheten av ett svart hål samt nya fakta om en av stjärnhimlens allra starkaste källor för mycket energirik röntgenstrålning- Cygnus X-1. Det är resultatet av den forskning som bedrivits med hjälp av ett specialbyggt teleskop från KTH. De nya rönen har nu renderat en artikel i Nature Astronomy.

• VM-bollen 2018 flyger kortare än den i Brasilien-VM

Publicerad 2018-06-14
    Hallå där, Fredrik Lundell, professor i experimentell strömningsmekanik på KTH. Forskare i USA och Japan har gjort tester i vindtunnel som visar att årets boll i fotbolls-VM flyger kortare (vid hårda sparkar) än den som användes vid VM i Brasilien 2014. Vad är det som gör att den nya bollen flyger så mycket som tio procent kortare vid hårda sparkar?

• Rymdkväll på kulturnatten

Publicerad 2018-04-20
    Utforska rymden tillsammans med KTH Rymdcenter under Kulturnatten.

• Forskningens och utbildningens samhällsnytta ska synliggöras

• KTH-forskarnas båt ska bli självseglande

Publicerad 2018-03-14
    I drygt ett år har professor Jakob Kuttenkeuler tillsammans forskare och studenter jobbat med båten Maribot Vane som ska klara av att segla helt autonomt. Mekaniken är på plats och fungerar, och nu är det dags för nästa steg: Att ge båten artificiell intelligens.

• Så får man vindkraftverken att samsas

Publicerad 2018-03-08
    Ann Hyvärinen är doktorand vid KTH och har studerat hur flera vindkraftverk beter sig när de placeras ut tillsammans. Resultatet visar bland annat hur kuperad terräng påverkar vindkraftverkens gemensamma energiutvinning.

• Danielsson och Laurell ledamöter i IVA

Publicerad 2018-02-13
    Mats Danielsson, Institutionen för Fysik och Fredrik Laurell, Institutionen för Tillämpad fysik, är bland de 18 personer från akademi och näringsliv som valdes in som ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) vid den senaste Akademisammankomsten.

• Nyhet test