Skolan för teknikvetenskap

Skolan för teknikvetenskap finns på KTH:s campus vid Valhallavägen och Kista, AlbaNova universitetscentrum i Roslagstull och Science For Life Laboratory i Solna. Vår verksamhet omfattar fysik, matematik och teknisk mekanik.

Våra institutioner

Janne Wallenius förklarar vad som orsakade Tjernobylolyckan

En ny filmatisering av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 har gjort händelsen aktuell på nytt. Janne Wallenius, reaktorfysiker på avdelningen för Kärnenergiteknik på KTH, berättar om händelseförloppet.

Deras mikroskop kan avslöja hur hjärnan fungerar

Hur ser det ut på en molekylär nivå när vi lär oss saker eller skapar minnen? Genom att utveckla egna mikroskop försöker Ilaria Testa och hennes forskargrupp på Institutionen för Tillämpad fysik, KTH, förstå hur hjärnan fungerar.

Cancer kan upptäcks i tid och behandlas mer effektivt

Mats Danielssons, professor i medicinsk bildfysik, forskning leder till att cancer kan upptäckas i tid samt behandlas på ett säkrare och effektivare vis.

Snabbare diagnos vid en kärnkraftolycka

Hjälpmedlet RASTEP kan ge snabba haveridiagnoser och prognoser för radioaktiva utsläpp vid ett kärnkraftshaveri. Systemet har utvecklats på initiativ av Wiktor Frid, senior forskare emeritus vid Avdelningen för kärnkraftsäkerhet på KTH.

Savoykål ger ledtråd i Bagheris forskning

Shervin Bagheri, lektor på Institutionen för Mekanik, bedriver forskning som ska ta fram ytor som hämmar friktionen mot luften och minskar bränsleåtgången.

Kvantmekanik och kvantteknologi förklaras i SR

Gunnar Björk, Institutionen för Tillämpad fysik, förklarar hur kvantmekanik och kvantteknologi fungerar i Sveriges Radios programserie Den gömda koden i avsnittet Den magiska katten.

Kalender

Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2019-06-18