Skolan för teknikvetenskap

Skolan för teknikvetenskap finns på KTH:s campus vid Valhallavägen och Kista, AlbaNova universitetscentrum i Roslagstull och Science For Life Laboratory i Solna. Vår verksamhet omfattar fysik, matematik och teknisk mekanik.

Våra institutioner

Ny mätteknik kan ge förklararing till varför isberg lossnar

Forskare på KTH och Stockholms universitet har utvecklat en ny mätteknik som kan ge förklaringar till varför isberg lossnar vid glaciärer. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports.

Teoretisk fysik – framtiden för grön teknik

Egor Babajevs arbete som forskare inom området teoretisk fysik innebär att han tar fram sin kreativa förmåga i sitt bidrag med att utveckla grön teknik.

Nanomagnetism kan förbättra framtidens mobiltelefoner

Anna Delin, professor på Institutionen för tillämpad fysik på KTH, forskar om kvantmekaniska beräkningar om hur vi genom magnetisk nanoteknik, eller spinntronik, kan komma att revolutionera hur vi överför och lagrar data i framtidens datorer, mobiltelefoner och elektronik.

Janne Wallenius förklarar vad som orsakade Tjernobylolyckan

En ny filmatisering av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 har gjort händelsen aktuell på nytt. Janne Wallenius, reaktorfysiker på avdelningen för Kärnenergiteknik på KTH, berättar om händelseförloppet.

Snabbare diagnos vid en kärnkraftolycka

Hjälpmedlet RASTEP kan ge snabba haveridiagnoser och prognoser för radioaktiva utsläpp vid ett kärnkraftshaveri. Systemet har utvecklats på initiativ av Wiktor Frid, senior forskare emeritus vid Avdelningen för kärnkraftsäkerhet på KTH.

Cancer kan upptäckas i tid och behandlas mer effektivt

Mats Danielssons, professor i medicinsk bildfysik, forskning leder till att cancer kan upptäckas i tid samt behandlas på ett säkrare och effektivare vis.

Kalender

Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2020-01-13