Till innehåll på sidan

Skolan för teknikvetenskap

Skolan för teknikvetenskap finns på KTH:s campus vid Valhallavägen, AlbaNova universitetscentrum i Roslagstull och Science For Life Laboratory i Solna. Vår verksamhet omfattar fysik, matematik och teknisk mekanik.

Forskningen på skolan är omfattande och täcker näst intill allt från grundläggande matematik till tillämpad mekanik. Vi arbetar med grundforskning såväl teoretiskt som experimentellt inom i stort sett alla områden, ofta i samarbete med internationella universitet, högskolor, forskningsinstitut och industri.

Våra institutioner 

Skolan informerar 

Så ska HIV-virusets farligaste del attackeras

En ny vetenskaplig metod ska kunna göra det möjligt att identifiera de farligaste delarna av HIV-viruset, så att de kan pekas ut och oskadliggöras. Forskare vid KTH i Sverige har skapat ett sätt att belysa virala molekyler som då blinkar, vilket möjliggör mer exakta mätningar av ett virus progressiva tillväxt än vad som är möjligt idag.

Läs mer

Bildteknik i fyra dimensioner ska förenkla hjärtoperationer

Med hjälp av 3D-visualisering ska hjärtoperationer bli säkrare och bättre. Tekniken, som forskare vid bland annat KTH varit med och utvecklat, visar hur hjärtat ser ut och fungerar innan operationen startar. Tanken är att fler patienter ska få lyckade hjärtoperationer eftersom det blir lättare att planera det kirurgiska ingreppet.

Läs mer

Ny kunskap om laserpulser kan ge strömsnålare datorer

Vad händer när en stark laserpuls träffar ett material? Om vi kan förstå det på mikroskopisk, kvantmekanisk nivå öppnar det för nya typer av informationsteknologi som dessutom kommer att vara väldigt energisnåla. För att undersöka detta tilldelas Anna Delins forskargrupp på KTH drygt 25 miljoner kronor i projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Läs mer

Kalender

Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2022-04-06