Till innehåll på sidan

Håll kontakten med KTH

Genom ditt engagemang bidrar du till KTH:s fortsatta framgång som ett av Europas ledande tekniska universitet. Registrera dig i alumnnätverket och ta del av nyheter, inbjudningar och erbjudanden relevanta för dig som KTH-alumn.

Sophia Hober och Mikael Östling
Årets alumn 2022 prof. Sophia Hober och prorektor Mikael Östling, Foto: Johanna Wallén

Föreläsning och mingel när KTH:s Årets alumn 2022 firades

Ett sextiotal åhörare var på plats i kårhuset Nymble när det var dags att fira mottagaren av utmärkelsen Årets alumn 2022, professor Sophia Hober. Ett spännande föredrag, buffé och mingel stod på schemat.

I april stod det klart att professor Sophia Hober tilldelas KTH:s utmärkelse Årets alumn 2022. Med en lång bakgrund som forskare om antikroppar och proteiner bakom sig kunde hon, tillsammans med sin forskargrupp, ta fram några av världens första och mest träffsäkra snabbtester för att mäta antikroppsnivåer mot COVID-19.

Representanter från KTH, ett stort antal alumner och andra intresserade tog plats i Nymbles föreläsningssal för att höra på mottagaren. Sophia Hober berättade om hur antikroppsanalyser fungerar samt om hur hon och hennes forskargrupp gick till väga för att ta fram testen så snabbt, trots att samhället och många leverantörer befann sig i lock-down. Särskilt belyste hon vikten av samarbete mellan olika aktörer. Projektet var beroende av att olika lärosäten och forskningscenter, näringslivet, Stockholms stad och Region Stockholm samverkade. Efter föreläsningen fick åhörarna möjlighet att ställa frågor till Sophia Hober, innan det var dags för mingel och förfriskningar.

Om KTH:s Årets alumn

Utmärkelsen Årets alumn syftar till att uppmärksamma och hylla en framstående alumn som i sin yrkesroll eller som privatperson är en inspiration för andra. Personen måste ha en examen från KTH. Utmärkelsendelas ut av rektor eller prorektor vid den årligliga diplomutdelningen i Stadshuset maj.

Vill du nominera någon till utmärkelsen Årets alumn? Nomineringsperioden för Årets alumn 2023 öppnar den 3 oktober.

Hej där, KTH-alumn Patrick Siegbahn - konsumentaktivist och finansiell rådgivare

Patrick Siegbahn, civilingenjör i teknisk fysik från KTH, grundade tillsammans med en studiekamrat från KTH Småspararguiden 2015 och var drivande i granskningen av bl a Allra-affären 2016.
- Att hjälpa folk med deras privatekonomi så de själva kan satsa och fokusera på annat som är roligare, säger Patrick om sin drivkraft.

KTH Alumni Mentor Programme

Dela med dig av dina erfarenheter till en student på KTH och inspirera studenten inför kommande karriär och arbetsliv. Du kan också engagera dig genom att gästföreläsa eller driva en alumnförening.

Läs en kurs på KTH

Fördjupa eller bredda din kompetens, eller satsa på något helt nytt? Få unika pluspoäng inför framtiden genom att vidareutbilda dig på KTH. KTH erbjuder avgiftsfria poänggivande kurser inom olika ämnesområden.

Kalender