Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

BB2150 Industriell- och miljömikrobiologi, teori 7,5 hp

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan BB2150 (HT 2007–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Metabolism och fysiologi hos industriella mikroorganismer: Den metaboliska grunden för bioprocesser. Fysiologiska stressresponser. Quorum sensing. Sekundärmetabolism. Miljömikrobiologi med tillämpningar: Extremofila mikroorganismer. Kompostering och biologisk jordsanering. Xenobiotika. Anaeob metabolism. Mikrobiella energiomvandlingar: Metan och etanol. Kvävets kretslopp. Livsmedelsmikrobiologi: Fermenterade livsmedel. Metoder att begränsa mikrobiell aktivitet genom sterilisering, konservering och desinfektion.

Lärandemål

Kursen ger teoretiska kunskaper om den metaboliska grunden för utnyttjande av mikroorganismer i tekniska processer och för förståelse av mikrobiell aktivitet i naturen och mikrobiellt förorsakade problem.

Efter genomgången kurs ska du kunna

  • beskriva de mekanismer som reglerar cellens metabolism i förhållande till förändringar i miljön
  • förklara hur cellens metabolism påverkas av miljöförändringen och identifiera konsekvenserna av detta för cellen och för bioteknisk produktion av rekombinanta proteiner och cellulära metaboliter, samt (i förekommande fall) föreslå åtgärder för att förbättra produktionen
  • skilja på olika typer av mikrobiell energimetabolism och redogöra för samspelet mellan dessa i de biogeokemiska cyklerna i naturen, samt att identifiera relevant metabolism för en given biotekniska process
  • beskriva principerna för jordsanering och kompostering, urskilja eventuella problem, samt föreslå åtgärder för att komma till rätta med dessa.
  • redogöra för de vanligaste kemiska rektionerna som är involverade i förskämning av livsmedel och hur den fysikalisk-kemiska miljön påverkar mikroflorans utveckling och de kemiska förskämningsreaktionerna
  • redogöra för de vanligaste livsmedelsburna patogenernas egenskaper, spridning och förekomst i olika typer av livsmedel
  • redogöra för de olika konserverings- och desinfektionsmetoder och deras mekanismer
  • redogöra för mikrobiella och enzymatiska reaktioner involverade i framställning av fermenterade livsmedel.
  • ange de vanligaste mikrobiologiska analysmetoder som används i livsmedelskontrollen.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Ingen information tillagd

Rekommenderade förkunskaper

BB1030 Mikrobiologi eller BB2100 Mikrobiologi, allmän kurs och BB1090 Biokemi eller BB2050 Biokemi.

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Brock: Biology of Microorganisms;

S. -O. Enfors and L. Häggström: Bioprocess Technology. Fundamentals and Applications, KTH 2000;

S.-O. Enfors: Livsmedelsmikrobiologi (kompendium).

Övrig litteratur meddelas vid kursstart.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • TEN1 - Tentamen, 6,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • TEN2 - Hemtentamen, 1,5 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Skriftlig tentamen (TEN1; 6 hp, betygsskala A - F) samt hemtentamen (TEN2; 1,5 hp, betygsskala Pass/Fail).

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Bioteknik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Kontaktperson

Gen Larsson, gen@biotech.kth.se, +46 8 553 783 16

Övrig information

Ersätter 3A1316