Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

FAK3124 Politisk ekologi 7,5 hp

Frågor om antagning och liknande hänvisas till history@abe.kth.se

Frågor om kursinnehåll hänvisas till history@abe.kth.se

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan FAK3124 (VT 2019–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Kursen behandlar det tvärvetenskapliga fältet politisk ekologi. Politisk ekologi är en teoretisk och metodologisk ansats för studier av socio-ekologiska system som fokuserar på konflikter, maktförhållanden och den ojämna fördelningen av kostnader och miljövinster. Den syftar till att "politisera" debatten om miljöproblemen, och står i kontrast till en a-politisk ekologi som förklarar miljöfrågor i termer av universella, biologiska eller allmänmänskliga drivkrafter.

Varje seminarium kommer att fokusera på ett nyckelbegrepp inom politisk ekologi och använda en fallstudie artikeln för att illustrera hur detta begrepp "sätts i arbete" i ett verkligt fall.

Kursen består av ett antal seminarier där föreläsningar och diskussioner varvas. Inför varje seminarium kommer studenterna läsa två artiklar, en teoretisk där huvudbegrepp presenteras och en där dessa används i ett case.

Studenten förväntas skriva korta kommentarer på texterna inför seminariet. Två studenter åt gången kommer att ansvara för att syntetisera alla kommentarerna och presentera dem i början av seminariet. En diskussion av denna inledning kommer därefter att äga rum under ledning av läraren. Detta kan även omfatta diskussioner i små grupper, spel, användning av audiovisuellt material, etc.

Lärandemål

Denna kurs erbjuder en helhetsbild av den nuvarande ekologiska krisen i sina många dimensioner: politisk-ekonomiska, kulturella och epistemologiska, statliga. Studenterna ska lära sig om de historiska processer som ledde till den nuvarande krisen, liksom mångfalden av implikationer som miljöproblemen innebär för olika samhällsgrupper i olika geohistoriska sammanhang. Ingår gör också en diskussion om miljöproblemens olika skalor och globala konsekvenser. Studenterna ska förvärva förmågan att utveckla nya och innovativa sätt att begreppsliggöra relationen mellan natur och samhälle i olika geopolitiska och kulturella sammanhang, i syfte att bidra till utformningen av mer inkluderande och socialt rättvis miljöpolitik och -policy. Begrepp och verktyg kommer att vara en central del för att lära studenterna hur man bedriver forskning inom politisk ekologi.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Behöriga sökande är studenter som uppfyller kraven för tillträde till forskarutbildning i historia eller andra ämnen inom humaniora och samhällsvetenskap.

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Kurslitteratur meddelas cirka en månad innan kursstart.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

P, F

Examination

  • UPP1 - Uppsats, 7,5 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Denna kurs tillhör inget huvudområde.

Utbildningsnivå

Forskarnivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Forskarkurs

Forskarkurser på ABE/Historiska studier av teknik, vetenskap och miljö