MF2082 Sommarkurs-Cyberfysiska system 4,0 hp
Summer School in Cyber-Physical Systems
Sommarkursen är en del av EIT ICT-Labs Master School. Sommarkursen täcker två veckors aktiviteter med förberedande övningar. Kursens upplägg enligt EIT-mallen:
• studenter tillbringar två veckor tillsammans och studerar en produktutvecklingsprocess. En stor del av tiden ägnas åt grupparbete.
• Sommarkursen har ett tema som länkar till EIT:s ”action lines”. Kursens föreläsningar berör detta tema.
• Sommarkursen har mycket tillfällen för interaktion mellan studenter och med intressenter såsom företag, affärskonsulter, marknadsexperter, teknikexperter, användare tec.
Utbildningsnivå
Avancerad nivåHuvudområde
Maskinteknik
Betygsskala
A, B, C, D, E, FX, F
Kurstillfällen/kursomgångar
VT19 för programstuderande
-
Perioder
VT19
-
Anmälningskod
45015
Kursen startar
2019-06-10
Kursen slutar
2019-06-24
Undervisningsspråk
Engelska
Studielokalisering
KTH Campus
Undervisningstid
Dagtid
Undervisningsform
Normal
-
Antal platser *
Min. 5
*) Kurstillfället kan komma att ställas in om antalet antagna understiger minimiantalet platser.
Kursansvarig
Martin Törngren <martint@kth.se>
Lärare
Fredrik Asplund <fasplund@kth.se>
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- visa förmåga att framställa en affärsutvecklingsprocess inom cyberfysiska system (CPS) och förstå hur teknik och innovation interagerar med alla intressenter (konkurrenter, allianser, nätverk, marknader etc)
- förstå användbarhet, affärslivscykler, marknadssegment, globala marknadstrender och förstå deras relevans för produkt- och tjänsteutveckling
- visa förmåga att transformera nya innovationer till livskraftiga affärslösningar på en kommersiell marknad, kombinerat med beslutsfattande och ledarskapskompetenser
- visa förmåga att reflektera på etiska, samhälleliga, vetenskapliga och hållbara aspekter vid utveckling av nya produkter, teknologier och affärsmodeller
Kursens huvudsakliga innehåll
Sommarkursens tema är Cyberfysiska system (CPS) med betoning på möjligheter att tillämpa tillgänglig ”state-of-art” och ”best practices” i design, analys och realisering av CPS i dagligt liv och affärsaktiviteter.
Kursen betonar multi-disciplinära kunskaper och förmågor i CPS. Undervisning sker av experter från industri och universitet verksamma i olika områden inom CPS. Affärscoaching erbjuds genom sommarkursen. Målgruppen är studenter på avancerad nivå och doktorander, forskare och ingenjörer inom relevanta områden.
Kursupplägg
Första veckan innehåller tema såsom inbyggda system, nätverksbaserade reglersystem, internet of things, trådlösa sensornätverk, modellbaserad systemteknik, mekatronik och robotik. Föreläsningar följs av övningar, studiebesök till utvalda företag och start-ups och grupparbete för att låta studenter kunna kombinera teori med praktik och interagera med andra studenter.
I slutet av första veckan erbjuds en social aktivitet.
Andra veckan fokuseras på att utveckla en affärsplan och förbereda korta presentationer inom temat, tillsammans med undervisning inom både affärs- och tekniska områden. Varje studentgrupp arbetar med ett projekt och utvecklar ett affärskoncept till en ICT-applikation (produkt eller tjänst) för ett tematiskt område presenterat under den första veckan. Genom grupparbete genomför studenter vidare marknadsstudier, analyserar konkurrenter och utforskar sociala och användbarhetsaspekter av det föreslagna projektet. Varje studentgrupp presenterar sitt projekt för en utvärderingskommitté.
Behörighet
Antagen till något av masterprogrammen TIPUM eller TEBSM och läst minst 45 hp inom respektive program.
Litteratur
Delges vid kursstart.
Examination
- PRO1 - Projektarbete, 4,0, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Ges av
ITM/Maskinkonstruktion
Examinator
Martin Törngren <martint@kth.se>
Versionsinformation
Kursplan gäller från och med VT2015.
Examinationsinformation gäller från och med VT2015.