På denna sida finns information om finansieringsmöjligheter som riktar sig till dig som ska åka på utbyte till universitet inom Europa.
Bidrag på denna sida finansieras av Europeiska unionen.
Stipendium från Erasmus+
Om du tilldelas en utbytesplats inom EU kan du ansöka om Erasmusstipendium, och detta beviljas oftast samtliga sökande. Endast studenter som tilldelas en utbytesplats genom KTH:s utbytesavtal inom Erasmus+ kan bli beviljade Erasmusstipendiet. Vi har sammanfattat vad som gäller för stipendium via Erasmus+ samt hur du ansöker.
Alla KTH-studenter som åker till Schweiz har rätt till ett stipendium motsvarande 1900 CHF, cirka 21350 kronor. Du får stipendium antingen via Erasmus+ eller Swiss-European Mobility Programme, SEMP. Vilket stipendium du får beror på om du har rätt till CSN från Sverige eller inte.
Du som har rätt till CSN ansöker om Erasmusstipendium (se mer information längre ner på sidan).
Du som inte har rätt till CSN ansöker om SEMP. Du kommer att få information om ansökan från ditt mottagande universitet i Schweiz.
Bidrag och stipendier från KTH
Danske bank sköter KTH:s utbetalningar. För att få bidraget utbetalt till ditt bankkonto måste du anmäla ditt konto till Danske bank. Anmäler du inte konto får du ett utbetalningskort att lösa in på bank skickat till din hemadress. KTH:s arbetsgivarnummer är 79220.
Bidrag till språkkurs ges först när du blivit nominerad till utlandsstudier, minst en termin eller ett läsår.
Om du åker på utbytesstudier inom Erasmus eller Bilaterala-utbyten.
Om du åker som utbytesstudent och det mottagande universitet inte anordnar någon kostnadsfri språkkurs.
Om du läser på en privat språkskola i utbyteslandet eller i Sverige, där det kostar pengar.
När kan du inte få språkbidrag:
Om du inte är uttagen på utbytesstudier av ABE Utbildningskansli utan har ordnat platsen på egen hand (så kallad freemover) kan du tyvärr inte ansöka om språkbidrag.
Om du redan fått språkbidrag tidigare.
Ersättning för språkkurs i engelska eller svenska ges inte.
Retroaktivt – du kan inte få språkbidrag för utbytesstudier du gjort tidigare läsår.
Ersättningen är max 5 000 kronor.
Så ansöker du
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den tillsammans med kvitto på betald kurs till din internationella koordinator.
CBH-skolan ger bidrag för en språkkurs i landet där utbytesstudier eller examensarbete kommer att genomföras. Språkbidrag betalas i efterhand mot uppvisande av kvitto för språkkursen för en kostnad av max 4 000 kronor. Språkbidrag ges inte för studier i engelska språket.
Så ansöker du
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den tillsammans med kvitto på betald kurs till din internationella koordinator.
Administrationen av utbetalningen görs via CBH-skolans HR-avdelning. Därför kommer pengarna normalt den 25:e, månaden närmast avresa till värdlandet. Betalningen står ofta bara märkt som "lön".
Bidrag för språkkurs
Studenter som nominerats av EECS-skolan för utbytesstudier kan ansöka om ett bidrag för språkkurs via EECS Utbildningskansli. Språkkursbidrag ges under förutsättning att språkkursern är för språket som talas i landet där studenten har blivit nominerad för utbytesstudier. Erbjudandet gäller även för studenter som ska göra examensarbete utomlands.
Ersättning kan ej ges för språkkurs i engelska. Ansökan om språkkursbidrag görs retroaktivt mot uppvisande av kvitto för språkkursen. Språkkursbidraget kan endast sökas en gång per student.
Om du åker som en utbytesstudent och det mottagande universitet inte anordnar någon språkkurs, eller om du har behov av att förbereda dig under sommaren, kan du ansöka om bidrag till språkkursen. Ersättningen är max 4000 kronor. Lämna in din ansökan tillsammans med kvitto för språkkursen till din internationella koordinator på
ITM-skolans utbildningskansli
(samma blankett som för resebidrag som finns nedan). Ersättning för språkkurs i engelska ges inte och bidraget kan enbart erhållas vid ett tillfälle.
Om du åker som en utbytesstudent och det mottagande universitet inte anordnar någon språkkurs kan du ansöka om bidrag till språkkurs. Språkbidrag betalas i efterhand mot uppvisande av kvitto och kontoutdrag (där beloppet framgår i SEK) för språkkursen för ett maximum av 4 000 kr. Språkbidrag ges inte för studier i det engelska språket.
KTH och Erasmus+ erbjuder en reseersättning om 50 € till studenter som väljer att ta tåg, buss eller bilpool till och/eller från sin studiedestination i Europa. Ersättningen betalas ut i efterskott mot uppvisande av biljett, kvitto eller interrailkort.
Studenter med Erasmus-stipendium som, på grund av varaktig funktionsnedsättning eller sjukdom, behöver pedagogiskt stöd eller särskilda anpassningar under sin tid utomlands kan söka bidrag för att täcka merkostnader som uppstår. Bidrag kan sökas för upp till 100 procents täckning av de merkostnader som uppstår i samband med utlandsvistelsen.
Med merkostnader menas de ökade omkostnader som lärosätet eller den enskilde studenten får och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis transporter, undervisningsmaterial, boende, assistent/medföljare, fysioterapi och läkarundersökning i värdlandet. Kontakta
erasmus-plus@kth.se
för information.