Till innehåll på sidan

Välbesökt workhop ger löfte om globala framsteg inom ren matlagning

Deltagare i workshop on clean cooking.
Workshopdeltagare.
Publicerad 2024-03-14

En workshop anordnad av Internationella energiorganet (IEA) samlade för första gången de ledande organisationerna engagerade i att säkerställa ren matlagning för alla. En av de circa 80 deltagarna var Francesco Fuso Nerini, föreståndare för KTH Climate Action Centre.

Som förberedelse för det kommande IEA-toppmötet om ren matlagning i Afrika hölls en ambitiös workshop den 8 mars. Workshopen samlade deltagare från de stora organisationer som arbetar med lösningar för ren matlagning.

KTH Climate Action Centres föreståndare, Francesco Fuso Nerini, som deltog i workshopen berättar att toppmötet Clean Cooking in Africa ser ut att bli en möjlighet att göra betydande framsteg inom den globala satsnignen på lösningar för ren matlagning.

– Det är inspirerande att se IEA ta en ledande roll inom detta viktiga område och ta itu med en av de mest angelägna utmaningarna för hälsa, miljö och utveckling över hela världen, säger han.

Francesco Fuso Nerini betonar KTH Climate Action Centres åtagande och fortsatta arbete med IEA för att stödja toppmötets resultat, med både kunskaper och datadrivna open access-metoder för att främja ren matlagning för alla.

– De insikter och samarbeten som uppstod under workshopen kommer att bana väg för effektiva resultat vid toppmötet. Jag ser fram emot nästa etapp av denna resa mot hållbara och tillgängliga energilösningar för alla, säger han.

Toppmötet arrangeras av Fatih Birol, Laura Cozzi med kollegor från IEA.

Läs mer:

A geospatial approach to understanding clean cooking challenges in sub-Saharan Africa (Nature Sustainability)

www.iea.org/events/iea-summit-on-clean-cooking-in-africa