Hoppa till innehåll

Big Buddha och den sista bergsvandringen

I onsdags var det en intensiv heldag av äventyr. Jag och fyra andra bestämde oss att resa oss till västra ön Lantau igen. Vi gick dit främst för att se Tian Tan Buddha, mer känt som Big Buddha. Denna enorma staty av brons som ska vara en av Hongkongs mest populära attraktioner.

Efter en lång tågresa med MTR till Tung Chung blev en nästan lika lång bussresa till Ngong Ping nära Po Lin monastery.

Tyvärr anlände vi dit bara för att bli stoppade vid trappuppgången till statyn. Statyn och delarna runt den har varit under renovering sen första dagen vi kom till Hongkong. Men redan från långt håll var det rätt episkt att betrakta.

Vi åt en vegetarisk lunch på buddhistklostret, det innebar en väldigt massa tofu och svamp. Det var bra för det var riktigt mättande. Kort efter vi tittat in i templet så var det nämligen dags för två bergsvandringar på rad.

Den första, och absolut maffigaste jag varit på i Hongkong, var Lantau Peak. Högsta nåbara toppen i hela Hongkong, 934 meter över havet. Det blev en lång vandring uppför en massa branta trappsteg som verkade aldrig ha ett slut. Vyn från berget blev såklart bättre efter varje paus vi tog, Buddhan kunde vi se nästan hela tiden och såg fortfarande enorm ut.

Efter många svordomar och vattenpauser nådde vi den högsta etappen och kunde se ända bort till Macau, Shenzhen, Hong Kong Island och Kowloon. Det var minst sagt en fantastisk vy.

Efter att tagit det lugnt på toppen ett tag och tagit ett flertal bilder gick vi ned till andra sidan berget. Det var en mindre brant väg men tog aningen längre tid.

Vid en busshållplats sa vi adjö till ett par av våra kompanjoner med vi som blev kvar fortsatt till Sunset peak för att se på solnedgången. Var det jobbigt med två vandringar på en dag? Ja. Var det värt det? Utan tvekan.

Vi höll på att komma vilse ett tag, men efter lite tittande kom vi äntligen fram till etappen där vi var 15 minuter innan solen hade gått ner helt. Helt underbart blev det.

Att vandra, eller ”go hiking”, i Hongkong är ett absolut måste. Om du kan och har tid är det verkligen värt att gå till någon av de många stigarna som finns runtomkring staden och landsbygden. Det finns allt från korta hikes som är lätta att ta sig igenom som Lion Rock till vissa som kommer ta upp hela din dag som Lantau- eller Sharp Peak. Variationen är bred, utmaningen är stor ibland, resultatet är en massa fina bilder och en stor känsla av lycka.