Hoppa till innehåll

Att uppskatta sin egen kultur

Något som jag inte förväntade mig med att åka bort under en längre tid är att jag har börjat uppskatta min egen kultur. Innan så tänkte jag att svensk kultur var lite ’mellanmjölk’ — helt okej men inte så kul. När man är borta får man perspektiv. Det finns någon sanning i att man inte vet vad man har förrän det är borta.

Något jag saknar är den friska doften av skog, samt hur ren luften är i Stockholm. Eftersom att det regnar mycket oftare i norden känns det som att luften är mindre dammig. Jag ville åka till ett soligt och varmt land men just nu saknar jag hösten och vintern lite. Det blir dock kallare och löven ändrar färg även här i norra Italien, men än så länge är det inte samma sak. I Padova blir det som minst nollgradigt under vintermånaderna. Det är en helt annan vibe med höst och vinter i Stockholm. Här är det ingen snö, ingen slask och inget grått väder.

Sen jag åkte har jag funderat på vad som kännetecknar sverige, än så länge inkluderar listan följande.

Fika, IKEA, att vara tillbakadragen och lite introvert, att ta beslut tillsammans, ’lagom’ och allt vad det innebär, ordning och reda, skärgården, alla små sjöar, knäckebröd, semlor, midsommar, att vara punktlig och punsch.

Inte illa. Jag har gått från att inte uppskatta allt det där till att tycka att det är fint och speciellt. Jag har till och med börjat lyssna på svensk musik, vilket jag nästintill aldrig har gjort innan.

En del av min nyfunna uppskattning för svensk kultur handlar om att det är kul att dela med sig och berätta om den för andra. Allt ifrån att förklara vad midsommar är till att baka chokladbollar och se mina vänners reaktioner när de prövar. Det känns som en stor fest att dela med sig och höra om andra kulturer och traditioner. Det finns så många oväntade och unika saker att lära sig, men framförallt så finns det mycket som är gemensamt mellan olika kulturer.

Trots alla olikheter mellan italiensk och svensk kultur så har jag märkt många likheter. Spontant tänker jag på ett gemensamt intresse för naturen och solen, att uppskatta mat — dessutom har bägge köttbullar, vikten av att vara allmänbildad, samt en kärlek för kaffe.

Jag lämnar er med spellistan med svensk musik som jag gjorde till mina Italienska kompisar, samt en av de italienska spellistorna som jag fick tillbaka. Båda är väldigt blandade och i och med att jag inte har lyssnat på så mycket svensk musik innan så är urvalet inte jättebrett. Vilka likheter och skillnader hittar ni mellan dem?

Ci vediamo!

PS. En kompis till mig, Mahan, påminde mig om en fundamental miss med listan — fredagsmys platsar naturligtvis också! 🙂

Medicinsk bioteknik 5:e året, Università di Padova i norra Italien.