Hoppa till innehåll

Studieresa till Kyoto

Hej!
21 november tog jag och Anna nattbuss från Tokyo till Kyoto med våra japanska klasskompisar. Vi hade blivit avrådda från att åka nattbuss av tidigare utbytesstudenter men kände att prisskillnaden mellan det och Shinkansen var för stor för att inte ge det en chans.

Bussen avgick 22.40 från Shinjuku och sittplatserna var i rader av två och två med en gång emellan (precis som i Sverige). Alla fönster var fördragna med tjocka gardiner och man fick inte öppna dem för att titta ut. Första stoppet tändes taklamporna och en inspelad loop av en kvinnas röst med nån info på japanska spelades om och om igen i säkert 20 min, det var tortyr. Andra stoppet tändes det inte och chauffören viskade i mikrofonen om var vi var så det funkade superbra. Hade jag kommit på att jag kunde fälla bak stolen tidigare än kl 03.00 så hade resan gått relativt smidigt. Du behöver öronproppar, noise canceling hörlurar, en spellista med lugn musik, kudde och sovmask, då går det helt ok.

Schemat för dagarna var fullspäckade och vi sprang bokstavligen från tempel till tempel. Mycket fina platser men lite väl stressigt. Känns fint att jag ska åka tillbaka under lovet och kunna besöka utvalda tempel i min egna takt.

Masterstudent på KTH Arkitekturskolan som studerar sitt fjärde år på Tokyo City University via KTHs utbytesprogram.