Hoppa till innehåll

Tardivo — cibo veneziano!

Nu är det säsong för regionen venetos mest kända grönsak — kungen av alla sallader — tardivo eller som den också kallas — radicchio rosso di Treviso. Efter några månaders tillväxt skördas den och läggs på en mörk plats med rinnande vatten i botten. När det har gått femton till trettio dagar plockas de yttersta bladen bort och kvar blir den vackra rödvita salladen. Här är en kort video som visar hela processen (slå på undertexten om du inte förstår italienska).

Något som gör tardivo ganska unikt är att det har en bitterhet, vilket gör den utmärkt att grilla eller rosta, och naturligtvis var jag tvungen att pröva! Efter att ha konsulterat min italienska kompis Alberto om hur den bör tillagas så bestämde jag mig för att göra den i ugnen. Smaken var som en varm och lite bitter sallad, som mangold med en annan smak. Kan varmt rekommendera!

Ci vediamo!

Medicinsk bioteknik 5:e året, Università di Padova i norra Italien.