Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ML0025 Fysik för basår II 18.0 fup

Kurs-PM VT 2024-60604

Version 1 – 2024-01-08 15:52:53

Kursomgång

VT 2024-60604 (Startdatum 2024-01-16, Svenska)

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Produktionsutveckling Södertälje

Kurs-PM VT 2024

Presentation av kursen

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version VT 2021

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Delkurs A: TEN A

Kaströrelse, cirkulär rörelse, elektriska fält, potential, kondensatorn, magnetiska fält, induktion, växelspänning.

Delkurs B: TEN B

Mekaniska vågor, elektromagnetiska vågor, reflektion, brytning och interferens, svängningsrörelse fotoelektrisk effekt, atomer och kvantmekanik, atomkärnan och radioaktivitet, relativistiska effekter.

Laborationer: LAB1

Omfattar delkurs A och B.

Lärandemål

Övergripande mål

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Genomföra, beskriva, analysera och redovisa experiment för att undersöka i kursen berörda fysikaliska fenomen.

Tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp för att identifiera, analysera och lösa fysikaliska problem, inom ramen för kursens innehåll, samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt. 

Läraktiviteter

Lektioner och laborationer

 

Detaljplanering

Se Canvassidan

Förberedelser inför kursstart

Kurslitteratur

Gleerups

  • Impuls Fysik 1 Fraenkel, Gottfridsson, Jonasson  978-91-40-67415-9
  • Impuls Fysik 2
    Fraenkel, Gottfridsson, Jonasson 978-91- 40- 67708-2

Formler och Tabeller Tredje upplagan ISBN 978-91-27-45720-1

 

Konvergenta
Fysik 1000 978-91-973708-7-5

 

 

Examination och slutförande

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • LAB1 - Laborationer, 2,0 fup, Betygsskala: P, F
  • TENA - Skriftlig tentamen, 8,0 fup, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • TENB - Skriftlig tentamen, 8,0 fup, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:

LAB1 - Laborationer, 2,0 fup

Laborationer

Allmän information om laborationerna

Under denna kurs ingår fem laborationer. För godkänt på detta moment, LAB1, krävs närvaro på samtliga laborationer samt godkända laborationsrapporter på de laborationer som har laborationsrapporter. Vidare krävs elementärt praktiskt handhavande av utrustning under laborationerna. Bedömning sker på plats av laborationshandledare. 

Laborationerna ska genomföras på den tid som anges i schemat. Inga byten av laborationstider är möjliga. Kan man inte genomföra laboration med sin grupp, t.ex. p.g.a. en sjukdom, så får man göra den som omlaboration. Möjlighet till omlaboration ges i slutet på kursen.

Förberedelser inför varje laboration

Till varje laboration finns en förberedelseuppgift som måste göras innan laborationen. Förberedelseuppgiften görs i Canvas med fastställda inlämningstider, se mer info om vilka tider som gäller för respektive laboration i Canvas under uppgifter. Om förberedelseuppgiften inte är genomförd och godkänd innan laborationen får man inte delta i laborationen.

Inför varje laboration måste man också ha läst igenom laborationsinstruktionerna noggrant och läst på den teori som behövs för att kunna genomföra laborationen. Om man inte är tillräckligt förberedd när man kommer till laborationstillfället får man att inte få genomföra laborationen. Laborationshandledaren kan då avvisa student från laborationen.

Under laborationen

Ta med en utskrift av labbinstruktionen till laborationen. Kom i tid. Är man mer än 15 min sen får man inte göra laborationen för att inte störa sina studiekamrater. Studenter ska genomföra laborationen i grupper om två eller tre studenter. När man är färdig med laborationen ska var och en ha all mätdata. Gör beräkningar och ta fram resultat så att ni vet att era mätvärden är rimliga. Återställ all utrustning på sin plats, torka av bordet.

Ingen mat eller dryck är tillåten under laborationerna.

Redovisning och laborationsrapport

Tre av laborationer kräver labbrapport. Rapport skrivs på lab1, lab3 och lab5 och lämnas in på Canvas. Deadline för inlämnande av laborationsrapporterna framgår i Canvas.

Kraven som ställs på labbrapporten finns i dokumentet Anvisningar för rapportskrivning (ligger som separat fil på Canvas).

 

Labbrapporterna ska helst skrivas i grupp (de som laborerade ihop ska skriva rapporten ihop). I undantagsfall får man skriva rapporten själv, kontakta i så fall laborationsansvarig för kursen. När rapporten är skriven ska först checklistan gås igenom (som du hittar på Canvas). Sedan skrivs initialer i varje rad, på så sätt intygar man att del som står i checklistan stämmer på rapporten. Kopiera checklistan och klistra den i rapporten precis efter försättsidan.


Varje student ska lämna in en rapport i Canvas. Har man skrivit rapport i grupp ska var och en
skicka in en rapport i Canvas. Samma gäller ev. korrigeringar: om en rapport behöver korrigeras kan ni göra det tillsammans men var och en måste skicka in en korrigerad rapport själv.

 

En rapport som inte skickas in innan deadline räknas som en icke godkänd rapport och man behöver då göra om laborationen i sin helhet på en omlaboration. Rapport som skickas in innan deadline men som till stora delar saknar innehåll eller resultat räknas också som en icke godkänd rapport. Om rapporten blir godkänd behöver man inte göra något. Behöver rapporten kompletteras/ändras skickas den tillbaka med kommentarer från lärare. Man får då ytterligare 5 arbetsdagar från rättningen för att göra ändringar/kompletteringar och lämna in rapporten på nytt. Rapporter som inte kompletteras inom given tid blir inte godkända. Om rapporten då ännu inte blivit godkänd efter kompletteringen så får man ytterligare en till chans att komplettera rapporten på nytt. Om även tredje inlämnade rapporten inte blir godkänd får man göra om hela laborationen på nytt vid ett omlabbtillfälle i slutet på kursen

Omlaborationstillfälle

I slutet av kursen finns ett omlaborationstillfälle om man har missat en laboration eller inte blivit godkänd på en laboration. Man får maximalt göra en omlaboration för varje laboration. Förberedelse, inlämning och godkännande av omlaborationer sker på samma sätt som för de ordinarie laborationerna. På grund av att omlaborationerna kommer att vara i slutet på terminen och att det då kommer att vara ont om tid för att genomföra omlaborationerna så kan det bli så att flera omlaborationer måste läggas parallellt med varandra. Alla laborationer kan inte därför inte tas igen vid detta tillfälle. Det är således inte möjligt att ha missat för många laborationer under kuren gång.

Mer information om omlaborationer och anmälan till omlaborationer kommer under kursen gång.

 

TENA - Skriftlig tentamen, 8,0 fup

TENB - Skriftlig tentamen, 8,0 fup

Betyg på TENA och TENB framgår nedan.

Om man har 8-12 p på del 1, så rättas även del 2. För betygssättning så slår man därefter samman resultatet från de båda delarna, men dock bara 8p från del 1.

 

Poänggränser för varje enskild tentamina

Betyg

F

Fx

E

D

C

B

A

Del 1

12p E-nivå

0-6

7

8-12

Del 2

8p C-nivå

6p A-nivå

 

Rättas ej

0-2

3-5

6-8

 

9-11

 

12 – 14

’Del 1+Del 2’

0-6

7

8-10

11-13

14-16

17-19

20-22

 

*Fx på tentamen ger möjlighet till en Fx komplettering.

För den som är godkänd på LAB1 och har minst E på TENA och och minst E på TENB ges betyget på hela kursen av

 

 

Sammanvägt kursbetyg från TENA och TENB

Slutbetyg

E

D

C

B

A

TENA + TENB

E+E

E+D

E+C

D+D

E+B

E+A

D+C

D+B

C+C

D+A

C+B

C+A

B+B

B+A

A+A

 

 

Övriga krav för slutbetyg

Slutbetyg erhålls om samtliga examinationsmoment är godkända. Slutbetyget baseras på poängsumman på tentamen.

Möjlighet till plussning

Plussning är inte möjlig.

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare Information

Ändringar inför denna kursomgång

En laboration har lagts till till LAB1. Godkända förberedelseuppgifter krävs numera för att få laborera. En del av föreläsningarna blir digitala.

Fakta om kursomgång

Startdatum

2024-01-16

Kursomgång

  • VT 2024-60604

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Produktionsutveckling Södertälje

Kontakter

Kommunikation i kursen

För kommunikation rekommenderas e-post. I brådskande fall kan även telefon användas.

Kursansvarig

Lärare

Examinator