Kursen skall ge fördjupade kunskaper för bedömning av långtidsegenskaper hos material och konstruktioner.
Välj termin och kursomgång ovan för att få information från rätt kursplan och kursomgång.
Det övergripande kursinnehållet är relaterat till byggmaterialvetenskap inklusive en djupare förståelse kring framför allt förnyelsebara trä- och biobaserade byggmaterial och system. Följande områden kommer mer eller mindre att täckas: Allmänna nedbrytningsmekanismer för byggmaterial; struktur och funktion hos trä, inklusive några grunder om dess fysikaliska och mekaniska egenskaper, förhållanden mellan trä och fukt och ytbehandling; beständighet och biologisk nedbrytning av trä, träskyddskoncept, inklusive träskyddsmedel och annan kemisk modifiering, ingenjörsdesignade träprodukter (EWP), inklusive vissa aspekter på hybridsystem, trä- och biobaserade kompositer, materialvetenskapliga aspekter för andra icke förnybara byggmaterial, såsom vägmaterial och system; och hållbarhetsaspekter av byggmaterial, inklusive grunder om livscykelanalys (LCA)
Procedurerna för att uppnå kursens lärandemål baseras huvudsakligen på föreläsningar, övningar med instuderingsfrågor, studiebesök, labarbete och projektuppgift.
Projektuppgiften kommer att omfatta ett specifikt ämne relaterat till förnybara biobaserade byggmaterial, inklusive granskning av vetenskapliga publikationer, samt en obligatorisk del om hållbarhetsaspekter.
Kursens övergripande mål är att ge en djupare förståelse för byggmaterialvetenskap. Huvudfokus är att studera förnybara trä- och biobaserade byggmaterial och system. Efter genomgången kurs (betyg E) ska studenten ha generell kunskap om:
Nedbrytningsmekanismer för byggmaterial
Struktur och funktion hos trä
Relationer mellan trä och fukt och ytbehandling
Beständighet och biologisk nedbrytning av trä
Träskyddskoncept
Ingenjörsdesignade träprodukter (EWP)
Trä- och biobaserade kompositer
Materialvetenskapliga aspekter för andra icke förnybara byggmaterial, exempelvis vägmaterial och system
Hållbarhetsaspekter relaterat till byggmaterial, inklusive livscykelanalys
Ingen information tillagd
Minst 150 högskolepoäng, varav minst 15 hp inom Byggnadsmaterial och Byggnadsfysik eller motsvarande kurser. Kunskaper i engelska motsvarande engelska B.
Ingen information tillagd
Ingen information tillagd
To be presented at the start of the course
A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s samordnare för funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Högre betyg (D-A) kommer att baseras på studentens prestation i en projektarbete kring förnybara biobaserade byggmaterial eller system. I detta projekt ska studenten kunna tillämpa den allmänna kunskapen som anges ovan och visa en djupare förståelse av densamma som är relevant för projektet. Utvärderingen av projektet kommer att baseras på arbetets process, innehåll och presentation, som anges i instruktionerna för projektuppgiften.
Godkända moment
Ingen information tillagd
Ingen information tillagd
Ytterligare information om kursen kan hittas på kurswebben via länken nedan. Information på kurswebben kommer framöver flyttas till denna sida.
Kurswebb AF2301Samhällsbyggnad
Avancerad nivå
Ingen information tillagd
Magnus Wålinder (magnus.walinder@byv.kth.se)
Gammal kod: 1L1301