Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

AG2124 Nutida trender i stadsplanering och stadsutformning I 7,5 hp

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan AG2124 (VT 2011–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Ett av de största svårigheter och problem med modern urban design teori, debatt och praktik är känslan av att urbanism är "arkitektur, endast på en större skala och inom ett viss stadsmiljö". Detta resulterar i alltför stor tonvikt på "design" och inte tillräckligt och en hel del brist på ett riktigt förståelse för "urbana" faktorer. Kursen fokuserar på ’medveten design val’ i den urbana skalan och undersöker utvalda aspekter av stadsplanering och utformning samt resultaten av samtida teorier och ideal/paradigmer. Grunderna i stadens beslutsfattande och urban analys kommer förts att studeras och analyseras, och sedan i grupp arbete, kommer studenter att utveckla och tillämpa en val av samtida trend i stadsplanering och design som kommer att appliceras i deras projektområdet. Projektet kan variera från lokala Stockholm sammanhang till och med svenskt eller europeiskt kontekst. Tanken är att problematisera och kontextualisera en viss paradigm-trend för stadsplanering/samhällsplanering och gestaltning för att illustrera och få "händerna på kunskap” om de praktiska konsekvenserna av olika design metoder och ideal tillämpat på en viss plats. Som komplement till detta kommer studenterna att diskutera, analysera, debattera och visuellt presentera en individuell design uppsats: Den bygger på tilldelade samtida stadsplanering och design avläsningar som kommer att inkludera en diskussion om vald litteratur och specifika jämförelser i nutida design. Den slutliga gestaltning projektet kommer att presenteras i Trends Studios med en Crit Session som kommer att inkludera inbjudna arkitekter, planerare och fastighets utvecklare och besluts fattare.

Lärandemål

Kursen kommer att anta ett kritiskt förhållningssätt gentemot samtida trender i samhällsplanering och utformning, i syfte att utveckla en fördjupad antågande till en mer meningsfull förståelse av planering och utformning av våra städer. Målet med kursen är att stimulera eleverna att formulera sina egna åsikter genom att fördjupa deras kritiska tänkande och möjliggöra en forum för kritisk debatt i utredningen av den konceptuella karaktär som vi kallar - stadsplanering.

Kursens fokus är på stadsplanering och design i studios där studenterna kommer att undersöka den komplicerade karaktären av ledande paradigm inom stadsplanering och design; och identifiera och utvärdera exempel på programmatiska och experimentell stadsplanering på makro, meso och mikronivå. I kursen ingår även seminarier, panel och kritisk analys som komplement till studion design projektarbete. Detta gör att eleverna kommer att lära sig observera, analysera, problematisera, diskutera och kritisera samt ägna sig på praktisk sätt hur man bäst planerar och gestaltar städer.

Efter genomförd kurs ska studenten kunna:

  • Förstå tydligare relationen mellan teori och praktik i stadsplanering och utformning/gestaltning och förstå kompleksitet av alla yrkesgrupper som är involverade i detta process, dvs att överbrygga arkitektur och planering på mikro-och meso skalor.
  • Förstå teoretiskt och praktiskt komplexa frågor om stadsplanering, inte bara i design, utan också i förnyelse jobbet av förorts-eller centrala staden stadsområden.
  • Diskutera och tillämpa lärdomarna från samtida planering antågande och urban utveckling och design till vardagliga urbanismens problem.
  • Uttrycka egna stadsplanering och design idéer och resultat, samt andra synpunkter på ett sammanhängande och kvalitativt sätt genom olika medel som ritningar, skisser, diskussioner och på annat sätt.  

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Kandidatexamen eller motsvarande inom arkitektur, landskapsarkitektur eller samhällsplanering inklusive 30 hp inom stadsutformning samt engelska B .

In addition, AG2125 Defining the Elements of Urbanism och AD2850 Compositions in Urban Design or equivalent

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Kurskompendium i BILDA (Utvalda artiklar och avsnitt från böcker);

Moor, Malcolm and Rowland, Jon (Editors). 2006. Urban Design Futures. New York: Routledge;

Haas, Tigran (editor). 2008. New Urbanism & Beyond: Designing Cities for the Future. New York: Rizzoli;

Lance Jay Brown, David Dixon, Oliver Gillham. 2009. Urban Design for an Urban Century: Placemaking for People. New York: Wiley & Sons.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • PRO1 - Projekt, 4,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • ÖVN1 - Övningar, 3,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Studio projekt, kritik (PRO1; 4,5 hp). Seminarium, deltagande, litterteratur, övningar, (ÖVN1; 3,0 hp)

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Samhällsbyggnad

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Kontaktperson

Meike Schalk, meike.schalk@arch.kth.se