Hoppa till huvudinnehållet

AH220X Examensarbete inom transport- och lokaliseringsanalys, avancerad nivå 30,0 hp

Examensarbete i transport- och lokaliseringsanalys. En huvuduppgift för ämnet är att utveckla systemanalytiska metoder och modeller för analys och utformning av hållbara transport- och bebyggelsesystem

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan AH220X (HT 2014–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Ämnet omfattar teori- och modellutveckling för studier av bebyggelse-, transport-, kommunikations- och miljösystem. Datorbaserade beslutsstödssystem tas fram för användning i samhällsplanering, t ex i form av trafikprognossystem och simuleringsmodeller för personresor och godstransporter. Andra exempel är modeller för hur transportsystemet påverkar lokaliseringen av olika verksamheter och den ekonomiska utvecklingen. Dessa modellverktyg kan användas för att utvärdera olika åtgärder ur ett effektivitets-, rättvise- eller miljöperspektiv. Exempel på sådana åtgärder är trängselavgifter, infrastrukturinvesteringar eller åtgärder för att minska trafikbullret. Ämnet innefattar också studier av infrastrukturen ur andra aspekter som dess sårbarhet, dess betydelse för regional utveckling samt behovet och effekterna av underhållsåtgärder.

Lärandemål

Examensarbetet skall utveckla förmågan till självständigt arbete. Studenten skall fördjupa sig i ett problem inom transport- och lokaliseringsanalys och avgränsa, planera och genomföra ett längre projekt. Den studerande skall tränas i vetenskaplig metodik samt i skriftlig och muntlig redovisning.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Allmänt gäller att en huvuddel av studierna, minst 60 högskolepoäng, skall vara avklarade innan examensarbetet får påbörjas, där det åtminstone en av följande ingår:

  • AH2307 Urbana modellering och beslutsstöd eller motsvarande kunskaper; eller
  • AH2301 Transportpolicy och utvärdering eller motsvarande kunskaper.

Det är examinator som avgör om studenten har den fördjupning som avses och att studenten avklarat huvuddelen av studierna innan examensarbete påbörjats. Dispens kan efter prövning beviljas av grundutbildningsansvarig.

Examensarbetet skall normalt utföras under utbildningens sista termin.     

Rekommenderade förkunskaper

Allmänt gäller att en huvuddel av studierna, minst 60 högskolepoäng, skall vara avklarade innan examensarbetet får påbörjas. Det är examinator avgör om studenten har den fördjupning som avses och att studenten avklarat huvuddelen av studierna innan examensarbete påbörjats. Dispens kan efter prövning beviljas av grundutbildningsansvarig. Examensarbetet skall normalt utföras under utbildningens sista termin.

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Bestäms individuellt av examinator.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • XUPP - Examensuppgift, 30,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

För examination krävs godkänd och seminariebehandlad slutrapport.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Samhällsbyggnad

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Kontaktperson

Joel Franklin, joel.franklin@abe.kth.se

Övrig information

Kontakta examinator (Staffan Algers, Anders Karlström, Lars Lundqvist, Lars-Göran Mattsson) angående aktuella projekt eller egna förslag. Studerande som inte följer samhällsbyggnadsprogrammet skall inhämta godkännande från programansvarig/programkansli före registrering av examensarbetet.

Gammal kod: 1H1007