Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

SE1021 Hållfasthetslära, grundkurs med beräkningsuppgifter 9,0 hp

Alla material, komponenter och produkter deformeras när de belastas, och belastas de för mycket går de sönder. Det är ofta centralt för deras användning och funktion. Att konstruera kräver kunskap om ingående mekanismer och fenomen. Därutöver krävs en förmåga att korrekt kunna använda denna (och annan ingenjörs-) kunskap för att formulera och analysera ingenjörsproblem, och beräkna relevanta storheter. Grunderna för att kunna utforma tillförlitliga och driftsäkra produkter förmedlas i denna kurs.

Välj termin och kursomgång

Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.

Kursval

Gäller för kursomgång

HT 2024 Hållf. CMATD programstuderande

Anmälningskod

50854

Rubriker med innehåll från kursplan SE1021 (HT 2024–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Kursen skall ge kunskap om hållfasthetslärans grundläggande begrepp och principer, kännedom om konstruktionsmaterials mekaniska egenskaper, kännedom om metoder för att lösa tekniskt viktiga problem inom hållfasthetsläran, med särskild tillämpning på differentialekvationer. Kursen skall ge förmåga att självständigt tillämpa ovannämnda kunskaper vid lösning av problem med praktisk anknytning.

  • Enaxlig teori för normal-och skjuvspänning vid elasticitet, plasticitet och termoelasticitet. Tillämpningar på stångbärverk, vridning och böjning. Utmattningsdimensionering med hjälp av handbok.
  • Fleraxlig teori vid elasticitet, begynnande plasticitet och termoelasticitet. Tillämpningar på plana problem, inklusive axisymmetriska fall.
  • Härledning av differentialekvationer inom hållfasthetsläran, lösning av dem analytiskt samt med MatLab.

Lärandemål

Efter avslutad grundkurs CMATD i hållfasthetslära skall studenten kunna:

  • beräkna spännings- och deformationstillstånd i strukturer utgående från endimensionella modeller för slanka kroppar (stänger, axlar, balkar).
  • använda korrekta spännings- och töjningsberäkningar i två -och tredimensionella kroppar och strukturer för att dimensionera hållfastheten med avseende på antingen deformation, plasticering, brottstyrka eller livslängd, eller kombinationer av dessa.
  • formulera och följa lämplig lösningsstrategi samt presentera friläggning av krafter samt dimensionsriktiga och rimliga lösningar för idealiserade ingenjörsmässiga problem.
  • härleda differentialekvationer som beskriver idealiserade ingenjörsmässiga problem, samt lösa dem analytiskt och/eller numeriskt.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

SG1120 Mekanik I

Rekommenderade förkunskaper

CMATD: SF1625 Envariabelanalys, SF1626 Flervariabelanalys och MH1070 Perspektiv på materialdesign eller motsvarande kurser.

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Ingen information tillagd

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • BER1 - Beräkningsuppgift, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • KON1 - Kontrollskrivning, 3,0 hp, betygsskala: P, F
  • LAB1 - Laboration, - hp, betygsskala: P, F
  • TEN1 - Skriftlig tentamen, 4,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Kontrollskrivning och tentamen examinerar tillsammans kursens innehåll, förutom delen om differentialekvationer, som examineras med beräkningsuppgifter. Laborationen utgörs av en demonstration av ett modernt hållfasthetstekniskt laboratorium, dess maskinpark och övrig utrustning.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Ingen information tillagd

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Maskinteknik, Materialteknik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Påbyggnad

SE1025 FEM för ingenjörstillämpningar