Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 23

  • IT-entreprenör får KTH:s stora pris

    Det blir uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd som får ta emot KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på internet. I medierna har Stina Ehrensvärd beskrivits som allt från "hackarnas mardröm" till att hennes företag Yubicos produkt "tar Silicon Valley med storm". Bland kunderna återfinns Google, Facebook och USA:s försvarsmakt.

  • Patientinformation platsar i pekplattan

    När en cancerdiagnos delas ut är det oftast bråttom med operation. För att snabbt få en överblick över den information som finns om patienten räcker det inte alltid med journalanteckningar och verbal kommunikation. KTH-forskaren Kristina Groth har tillsammans med kollegor utvecklat ett kommunikationsverktyg som körs på pekplattor som Ipad och som snabbt ger läkare en överblick över situationen.

  • Flygets gräddfil måste ses över

    När en av Sveriges mest uppmärksammade transportforskare nu lägger fram sin doktorsavhandling är det ett omfattande resultat som redovisas. Bland annat framgår det att bättre fordonsteknik och nya bränslen inte räcker för att uppnå klimatmålen, att bilresandet behöver minska med 30 procent och att flygtrafiken går om biltrafiken inom 10 år när det gäller utsläpp av växthusgaser.

  • Robyn får KTH:s stora pris

    Robin Miriam Carlsson, mer känd under sitt artistnamn Robyn, är årets mottagare av KTH:s stora pris. "Än så länge känns det overkligt och väldigt högtidligt. Jag får försöka ta in det lite bit för bit, tror jag", kommenterar Robyn priset.

  • Här är din sajts koldioxidutsläpp

    KTH-forskaren Jorge Zapico har utvecklat en applikation för att beräkna klimatpåverkan av enskilda webbplatser. Applikationen heter Greenalytics och matchar dagsfärsk webbstatistik med miljödata. Det visar sig att KTH:s webbplats står för sju ton koldioxid varje år.

  • Sex KTH-innovationer till Silicon Valley

    Den här veckan befinner sig sex svenska företag i USA och Silicon Valley för att visa vad de går för. De har alla det gemensamt att de på olika sätt har en mycket stark koppling till KTH och jobbar med IT. På plats ska företagen träffa investerare, affärsänglar och andra IT-företag för att på så sätt maximera möjligheterna att nå framgång i USA.

  • Verktyget som visar pandemins spridning

    KTH-forskaren Lars Skog har utvecklat en metod för att med hjälp av ett geografiskt informationssystem visualisera hur stora epidemier spider sig. Hittills har han studerat historiska pandemier som digerdöden, svininfluensan, ryska snuvan, asiaten men också olika utbrott av salmonella. Enligt Lars Skog finns det inga hinder att använda hans forskningsresultat för att även studera hur nya sjukdomar i framtiden kan komma att sprida sig.

  • Sex KTH-innovationer till Silicon Valley

    Den här veckan befinner sig sex svenska företag i USA och Silicon Valley för att visa vad de går för. De har alla det gemensamt att de på olika sätt har en mycket stark koppling till KTH och jobbar med IT. På plats ska företagen träffa investerare, affärsänglar och andra IT-företag för att på så sätt maximera möjligheterna att nå framgång i USA.

  • Grönt ljus för IT i hemsjukvård

    Sjukvårdspersonalens inställning verkar inte vara ett avgörande hinder för att införa e-hälsoapplikationer i distansvården av till exempel kroniskt hjärtsjuka. Det visar en nyligen genomförd studie.

  • Nu ska Stockholm stad nå klimatmålen

    Transparens för elkonsumenten, automatisk uppföljning och återkoppling vid elavbrott och information i realtid. Det är några av de områden inom smarta elnät som forskare på KTH ska studera i Norra Djurgårdsstaden för att göra stadsmiljön mer miljösmart.

  • Strategisk satsning ger mersmak

    Två strategiska forskningsområden vid KTH får högsta betyg, världsklass, i en utvärdering. De övriga ligger en bit efter. Ett ganska väntat resultat, enligt vicerektor Arne Johansson, som vill se över styrningen av forskningssamarbetena.

  • KTH-forskare har upptäckt nytt material

    KTH-forskare har upptäckt en ny typ av material, topologiska kristallina isolatorer. Än så länge är det lite klurigt att uttala sig om framtiden för materialet, men att det kan utgöra en viktig byggsten i till exempel kvantdatorer är ingen omöjlighet säger en av KTH-forskarna som står bakom upptäckten.

  • Hjärnan simuleras i superdator

    Just nu befinner sig en storskalig satsning på hjärnforskning och IT i startgroparna. Projektet går under namnet The Human Brain Project och målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan. KTH ingår i projektet och forskarnas vapen mot bland annat neurologiska sjukdomar är superdatorn.

  • 5 miljarder kronor för att simulera hjärnan

    Forskningsprojektet The Human Brain Project har legat i startgroparna en längre tid, i väntan på finansiering. Nu står det klart att projektet, med målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan och där bland andra KTH-forskare ingår, beviljas en mycket stor summa pengar. Närmare bestämt 5 miljarder kronor.

  • Världens hetaste uppstartsföretag till KTH

    Sedan februari i år har 100 av världens mest intressanta uppstartsföretag konkurrerat om stöd från amerikanska Founder.org. Belöningen för de utvalda kommer i form av pengar men även kvalificerad hjälp med företagsbyggandet. Den 14 till 17 juni äger The World Founder Forum rum på KTH, och då kommer de företag som beviljats stöd till Sverige och universitetet.

  • Här är morgondagens smarta hus

    Enligt EU-kommissionen ansvarar byggnader för 40 procent av den sammanlagda energiförbrukningen och 36 procent av koldioxidutsläppen. Samtidigt finns det på EU-nivå direktiv som säger att det ska ske stora reduceringar av husens energiförbrukning inom det närmaste årtiondet. Så här ska det gå till.

  • Ny guide tipsar om digitalisering för bättre miljö

    Hur kan digitaliseringen bidra till ett hållbart samhälle? Nu publicerar KTH en guide för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

  • 35 miljoner till forskning om ljus

    Nu har en forskargrupp på KTH med professor Val Zwiller i spetsen tilldelats ett stort forskningsanslag för att vidareutveckla så kallade kvantdetektorer. Kommande framsteg på områden bedöms ha stor betydelse för medicinsk forskning, datakommunikation och hållbar utveckling.

  • Arbetsmarknadsministern besökte KTH:s It-utbildning för nyanlända

    Den andra kullen studenter på KTH:s intensivkurs i it-utveckling för nyanlända har just avslutat sina studier och är på väg ut i arbetslivet. På fredagen fick de besök av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

  • MSc Software Engineering of Distributed Systems

    The master's programme in Software Engineering of Distributed Systems provides students with advanced knowledge for building distributed software applications that operate on various devices, from cloud servers to smartphones. Students will explore this rapidly evolving field through specialisation in software development or data analysis. Graduates have expertise in cutting-edge methods and technologies in distributed software systems and are highly demanded by the industry.

  • MSc Communication Systems

    The master's programme in Communication Systems focuses on wired and wireless network infrastructure, services and applications, and explores how the growth of the internet creates new business ideas and ventures. Students learn the fundamental design principles of networks and novel innovations such as cloud computing, internet-of-things, tactile internet, and 5G. Graduates develop secure and sustainable systems and services for the next generation.

  • De byggde en autonom stimpmätare

    I årskurs två läser studenterna på civilingenjörsprogrammet i Informationsteknik kursen IT-projekt där de får välja mellan att göra ett mjukvaru- eller hårdvaruinriktat projekt. Karl-Axel, Bevin, Viktor, Fredrik, Linus och Mathias valde hårdvaruprojektet och tillsammans har de gjort den autonoma roboten Stimpson.

  • Deras app förenklar blodgivandet

    Under det andra året på civilingenjörsprogrammet i informationsteknik läser studenterna kursen IT-projekt. I kursen arbetar de i grupp och får välja om de vill göra ett hård- eller mjukvaruprojekt. Åtta killar bestämde sig för att tillsammans göra ett skarpt projekt för sajten Geblod.nu. Resultatet blev en unik smartphone-app för blodgivare.