Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

  • Cellterapi mot cancer stärks

    Att bekämpa cancer genom cellterapi kan vara en sista utväg i behandlingen. KTH-forskaren Björn Önfelt och hans forskarlag på SciLifeLab arbetar för att ringa in och stärka de celler som kan mota sjukdomen.

  • De kartlägger multipel skleros

    Behovet av en större förståelse av autoimmuna sjukdomar som exempelvis multipel skleros är stor. Det är därför som forskare från KTH, verksamma inom ramen för SciLifeLab, forskat om proteiner kopplade till just sjukdomen multipel skleros. Forskarna har identifierat en grupp proteiner som kan visa sig spela en avgörande roll för hur allvarlig multipel skleros-diagnosen blir för patienten och hur snabbt sjukdomen utvecklar sig.

  • Forskningen fortsatt på tillväxt

  • De isolerade gen-öarna blir en hel kontinent

    Utrustning som ska användas till att kostnadseffektivt kunna studera människans hela arvsmassa men också att bekämpa cancer. Det är bland annat till det som forskningsanslaget om 200 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse går.

  • Granen från Köttsjön blir internationell forskarkändis

    Startskottet har gått för det svenska jätteprojektet att kartlägga granens gener. En gran från Jämtland har valts ut och analyserna pågår för fullt i Stockholm. På en vecka har den hypermoderna apparaten spottat ut mer DNA-sekvens än vad projektet som kartlade den mänskliga arvsmassan gjorde på 10 år.

  • Ny direktör för SciLifeLab

    KTH-professorn Mathias Uhlén lämnar över rodret för SciLifeLab till Olli Kallioniemi, som blir ny direktör den 1 juli.

  • Sweden SciLifeLab ska bli ett världsledande forskningsinstitut

    Nu ska det framgångsrika forskningscentrat Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som grundades av KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala Universitet 2010, bli ännu större, ännu snabbare. Hela världens blickar riktas mot Sverige och centret som enligt den nya planen ska bli en unik resurs för forskare både i Sverige och utomlands.

  • KTH i täten för livsvetenskaplig forskning

  • Hoppas reducera dödligheten i malaria

    Enligt Världshälsoorganisationen WHO tog sjukdomen malaria 627 000 människoliv år 2012, till största delen från barn under 5 år. Nu har forskare vid bland annat KTH kommit underfund med hur man skulle kunna särskilja patienter med en lättare form av malaria från de som utvecklar betydligt svårare och mer dödliga varianter. I förlängningen kan forskningsresultatet innebära både att liv kan räddas och att det mänskliga lidandet blir mindre.

  • Strategisk satsning ger mersmak

    Två strategiska forskningsområden vid KTH får högsta betyg, världsklass, i en utvärdering. De övriga ligger en bit efter. Ett ganska väntat resultat, enligt vicerektor Arne Johansson, som vill se över styrningen av forskningssamarbetena.

  • Historisk satsning på SciLifeLab välkomnas

    Rektorerna på de fyra universitet som står bakom Science for Life Laboratory (SciLifeLab) välkomnar de satsningar som nu görs på den forskning som bedrivs där.

  • Facebook-grundare stöttar KTH:s proteinforskning

    Nu är det klart att Chan Zuckerberg Initiative, en satsning Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan står bakom, har givit KTH och Scilifelab ett forskningsanslag. Detta ska gå till att integrera ny sekvenseringsteknik med befintlig inom ramen för Human Protein Atlas-projektet, och arbetet leds av KTH-forskaren Emma Lundberg.