Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • Ser skogen för alla träd

    KTH-doktoranden Håkan Carlsson har en idé. Låt drönare inspektera skogsinnehav och avgöra dess värde. På detta sätt minskas miljöpåverkan samtidigt som människor slipper det tidsödande arbetet. Tree Mapper kallar Håkan Carlsson sin innovation, och med tanke på att handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kronor årligen bara i Sverige kan redan små procentuella förbättringar innebära betydande avkastning.

  • Vad händer när robotar tar över dödandet?

    KTH-forskaren Linda Johansson har studerat robotar och etik och har nyligen lagt fram sin avhandling. Av den kan vi utläsa att det är hög tid att diskutera etiska frågor runt robotar, som att det kan vara nödvändigt att se över krigets lagar och även att börja undersöka huruvida avancerade robotar skulle kunna hållas ansvariga för sina handlingar. Vidare är det dags att inse att robotarna inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att ta över fler jobb än vad vi kanske har föreställt oss.

  • Framtidens möbler är här

    Hur ser det ut när framtidens uppkopplade prylar tar plats i en IKEA-katalog? Forskningscentret Mobile Life, där KTH ingår, har tittat närmare på Sakernas internet och skapat en katalog fylld med uppkopplade sängar, bokhyllor som skrivs ut på plats och madrasser som anpassar sig efter din kropp och knopp.

  • KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

    När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer. Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att få se en drönare specialbyggd för husbränder, 3D-skrivare som jobbar med trä och en av framtidens persontransporter.

  • Nu är den mobila vr-tekniken här

    För ett drygt år sedan fick KTH ett forskningsanslag från Vinnova för att utveckla nästa generations mobila virtual reality-teknik tillsammans med Tobii och Ericsson. Nu har en första prototyp av tekniken demonstrerats på Mobile World Congress 2018 i Barcelona.

  • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

    I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

  • Så påverkar drönaren din vardag

    Under det senaste decenniet har de surrat allt oftare runt våra huvuden. Drönarna. Men hur påverkar de oss egentligen, och vad har de för etisk betydelse? KTH-professorn Kristina Höök ska tillsammans med forskarkollegor granska samspelet mellan människa och flygande farkost närmare, bland annat genom en operaföreställning och hur brandmän använder tekniken i arbetet.

  • Bantad teknik möjliggör självflygande drönare

    För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter. Framsteget kan bana väg för autonoma mindre farkoster som drönare och robotar, men också hjälpa fordonsindustrin till bättre lönsamhet.