Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 19

  • Rekordstort kemiintresse efter kampanj

    Nästan 70 procent fler studenter sökte till kemiprogrammet i höst jämfört med förra året. En förklaring är den kampanj som Skolan för kemivetenskap drivit för att göra ämnet populärt. I centrum för kampanjarbetet står Anna Finne Wistrand:

  • Exotiska atomkärnor sprider ljus över grundämnen

    En forskargrupp ledd av Bo Cederwall, professor på KTH, har identifierat den grundläggande strukturen i den extremt neutronfattiga atomkärnan 92Pd. Upptäckten, som nu presenteras i vetenskapstidskriften Nature, leder till nya insikter inom grundläggande kärnfysik men kan också ha konsekvenser för vår förståelse av stjärnors utveckling och hur en del av våra grundämnen har skapats.

  • Grönt labb lyfter kemiföretagen

    På torsdag 20 september invigs Greenhouse Labs, ett nytt modernt kemilaboratorium och en mötesplats för innovativa kemiföretag på KTH. – Det här ska bli en samlingsplats för framtidens kemiföretag och ger oss en unik möjlighet att marknadsföra kemiämnet hos landets skolungdomar, säger föreståndaren Tessie Borg.

  • Betydande brister i EU:s kemikalielagstiftning

    Forskning vid KTH pekar på betydande brister i EU:s lagstiftning som rör kemikalier i konsumentprodukter. Varor som vi kommer i kontakt med dagligen, som leksaker, textilier, elektronik och byggmaterial, har på senare tid uppmärksammats för sitt kemikalieinnehåll. Genom att studera hur EU bedömer och hanterar risker kring kemikalieanvändning i varor kan det konstateras att människor och miljö inte skyddas tillräckligt.

  • Doktorander på Kemi får pris för säkra labb

  • De lär sig programmera robotar

    På Vetenskapens hus, ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet, dukas det nu upp med spännande aktiviteter och laborationer för att under två veckor ta emot 160 tjejer som är nyfikna på naturvetenskap och teknik. Kursen innehåller allt från biologi och geologi till fysik, kemi och teknik. Från att programmera robotar till att göra glass av flytade kväve.

  • Effektivare bromsmediciner för HIV-smittade

    Bättre bromsmediciner, nya supereffektiva tvättmedel och nya plaster. Det kan bli resultatet av en KTH-doktorands forskningsframsteg.

  • KTH-professorn expert i SVT

    Hallå där Åsa Emmer, professor i analytisk kemi, som två torsdagar på rad är med i SVT:s tv-program Plus.

  • KTH får examensrätt för gymnasielärare

    Allt sedan 2002 har KTH och Stockholms universitet tillsammans utbildat gymnasielärare i matematik och flertalet naturvetenskapliga ämnen. Nu ökar möjligheterna i och med att KTH får egen examensrätt för gymnasielärare i matematik, fysik, kemi och teknik.

  • Årets Nobelpristagare i kemi föreläser på KTH

    Dan Shechtman, årets Nobelpristagare i kemi, håller en föreläsning för forskare, lärare och studenter om sin upptäckt av den mystiska kvasikristallen – som tidigare betraktades som omöjligt i materialvärlden. Evenemanget sänds live här på kth.se fredag 9 december klockan 14:30.

  • Han gör om dina strumpor till en skjorta

    Svenskarna förbrukar 130 000 ton textilier per år. Samtidigt hamnar mindre än en fjärdedel i klädinsamlingar. Resten slängs bort eller bränns upp. Detta är ett problem av flera anledningar, bland annat för "Peak Cotton" har nåtts, vilket innebär att vi inte klarar av att tillgodose jordens befolkning med kläder. KTH-forskare har dock hittar en lösning på problemet: Att återvinna kläder på kemisk väg.

  • Privata donationer lyfter KTH:s Greenhouse Labs

    Två entreprenörer donerar gemensamt 10 miljoner kronor till inrättandet av ett pris vid KTH:s inkubatorlab Greenhouse Labs. Priset namnges efter Ingemar Croon, tidigare docent och industriprofessor vid KTH.

  • Så fixar du perfekt nyårsbubbel

    De flesta har inte en plasmagenerator hemma, eller tillgång till en sådan på jobbet som KTH-professorerna Bruce Lyne och Tom Lindström har. Men det finns ändå något som du och jag kan göra i jakten på de perfekta bubblorna i champagneglasen om nyårsafton.

  • 17 nya kemilab på KTH ökar innovationskraften

    I en massiv insats för att öka innovationskraft och entreprenörskap inom området kemi ser KTH till att det byggs 17 nya kemilaboratorier i den gamla apparathallen inom kemikvarteren på universitetet. Satsningen heter Greenhouse Labs och är unik.

  • KTH-forskare har upptäckt ny molekyl

    Trinitramid, så kallas den nya molekylen som bland annat är en möjlig komponent i framtida raketbränslen. Drivmedel som i så fall skulle vara 20-30 procent effektivare i jämförelse med de bästa raketbränslen som finns idag.

  • Kemiprofessor blir hedersdoktor i Lund

    Hallå Där, Christina Moberg, professor i organisk kemi på KTH, som nyligen utsågs till hedersdoktor i naturvetenskap vid Lunds universitet. Hur känns det?

  • Här öppnas dörren för nya kemivänner

    Kemiskolan har rullat igång sin offensiv för att lyfta kemiintresset. Gymnasieelever ska få läxhjälp över nätet och deras lärare erbjuds direktkontakt med KTH:s kemiprofessorer. Och våra riksdagspolitiker kommer att folkbildas via en specialskriven kemibok.

  • Miljöfrågan lyfter kemiintresset

    Intresset för att plugga kemi har stadigt sjunkit de senaste åren. KTH:s kemiskola går på offensiven och drar igång en kampanj för att öka attraktionen. Nyligen hölls en kemidag för att inspirera gymnasielärarna till att lyfta ämnet i skolan.

  • KTH-professorn om 2023 års Nobelpristagare i fysik

    Hallå där, Fredrik Laurell, professor i fysik vid KTH med inriktning mot laserfysik. Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas Anne L'Huillier, Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini - vad har de tre forskarna utfört?