Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

  • Förvandlar djurmat till människoföda

    Varje år används hundratusentals ton svenskt vetekli till djurfoder. Nu har forskare hittat ett hållbart sätt att förädla kliet så att det istället kan användas till något värdefullare. Som miljövänligt emballage till livsmedel, medicinkapslar eller tillsats som ger matvaror goda hälsoeffekter.

  • Synliggjorda inköp ökar andelen ekologiska val

    Hur människor kan påverkas till ett mer hållbart levnadssätt är en fråga som sysselsätter många. Nu visar en ny studie från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH att människors inköp av ekologiska livsmedel kan öka med nära en fjärdedel när de får se sina faktiska inköp redovisade på ett visuellt tydligt sätt.

  • KTH-professorn expert i SVT

    Hallå där Åsa Emmer, professor i analytisk kemi, som två torsdagar på rad är med i SVT:s tv-program Plus.

  • Forskare vill se miljövänligare mat på KTH

    Fler borde ta hänsyn till miljö och etik när de beställer mat och fika genom catering, anser Annika Carlsson Kanyama, forskare inom industriell ekologi. KTH skulle kunna gå i bräschen för ett hållbart campus avseende mat, skriver hon i ett inlägg.

  • Framtidens mat odlas i KTH:s växthus

    Ett miljöanpassat växthus på campus ska inspirera till en grönare matproduktion. KTH:s forskare vill visa på möjligheter med odling i stadsmiljö. Alger och kryddor är några tänkbara grödor. Och kanske kan insekter stå på lunchmenyn på campus i framtiden.

  • Forskare mobiliserar för hållbar mat

    Ett nybildat nätverk, KTH Food Network, vill öka och samla intresset för hållbar mat på KTH. Forskare, studenter och restauranger på campus ska engageras, i syfte att minska matens miljöpåverkan.

  • Så kan vi minska matsvinnet

    Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende. 

  • KTH vill rädda maten

    KTH vill minska matsvinnet. Personal och studenter har testat en app för att rädda maten från soptunnan.

  • "Världens mest hållbara krog"

    Hallå där, Maria von Euler, lärare och handledare på avdelningen för integrerad produktutveckling på KTH. Kan du berätta mer om det restauranglabb på KTH som du och några kollegor ska starta?

  • Tekniken som förlänger sista förbrukningsdag

    Mat, dryck, lim, läkemedel och parfymer - det är några exempel på varor som påverkas och delvis bryts ner vid kontakt med syre. Processen kallas oxidation och nu har forskare verksamma vid KTH tagit fram en förslutningsteknik som släpper ut vätska åt ena hållet men inte släpper in syre åt det andra. Innovationen är lika enkel och genial som den är billig att tillverka, och skulle kunna användas för att förlänga sista förbrukningsdag för en mängd olika produkter.

  • Miljöorganisationers arbete med hållbar mat under lupp

    Vad är det som får oss att välja hållbar mat till frukost, lunch och middag? Våra ideal är en av de faktorer som spelar roll. Enligt forskare vid KTH och Lunds universitet kan förändrade ideal vara något ideella miljöorganisationer skulle kunna arbeta med för att vår matkonsumtion ska bli än mer hållbar.

  • Hur kan en familj äta mer hållbart?

    Tio hushåll i Sverige ska ingå i en ny studie där forskare från bland annat KTH ska hjälpa familjerna att äta mer hållbart. Syftet är att hitta ett batteri av åtgärder och förändringar som behövs för att underlätta för hushåll att ställa om.