Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

  • De ska utveckla framtidens röntgenutrustning

    Den teknik som idag används för medicinsk avbildning saknar på grund av bristande upplösning ofta möjlighet att avbilda relevanta smådetaljer. Genom ett stort forskningsanslag ska forskare vid KTH ändra på det genom att utveckla röntgenteknik som producerar bilder som är tio gånger mer detaljrika.

  • Sprider ljus över bättre cancervård och medicinsk avbildning

    I en nypublicerad artikel i tidskriften Nature Communications redogör KTH-forskare för hur två olika teknologier kan kombineras för att uppnå ultrahög upplösning för avbildning i flera färger av olika typer av strukturer, exempelvis mänsklig vävnad. Ner till 60 nanometer har forskarna nått, och bland tänkbara framtida användningsområden hoppas de på bättre medicinsk avbildning än idag och användande av IR-lasrar för att döda cancerceller. Det finns även hypoteser om att använda tekniken för att stimulera nervimpulser i hjärnan med ljusets hjälp.

  • Stora skillnader mellan vilda och tama kaniners hjärnor

    Vilda kaniner är mycket mer alerta och reagerar starkare på yttre stimuli än tama kaniner. Ett forskarteam där KTH ingår har studerat hur domesticeringen har påverkat hjärnans morfologi hos tama kaniner. Resultatet publiceras i går i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

  • Ny teknik ger bättre avbildning av celler

    Bättre avbildning djupt inne i celler och vävnader. Det blir möjligt med hjälp av ett växelvis flourescerande protein, som slår av och på ungefär som en lampa – i kombination med ett nyutvecklat mikroskop. Resultaten av denna studie, som en forskargrupp på KTH har gjort i samarbete med forskargrupper i Ryssland och USA, presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Methods.

  • Kerstins bänk i centrum av KTH

    I centrum av KTH, mitt på borggården, står Kerstins bänk. Den står där som en påminnelse om och tack för donationen på 70 miljoner kronor från paret Kerstin och Rune Jonasson. Pengarna har bland annat gått till att starta Bildcentrum, ett forskningscentrum inom medicinsk bildbehandling.

  • Nästa steg i kvantforskningen tas nu

    När professor Alexander Balatsky nu får ta emot Europeiska forskningsrådets mest prestigefyllda anslag  så gör han det med siktet inställt på att ta reda på vilket eller vilka material som ska utgöra basen i  framtidens kvantbaserade teknologi. De kvantmaterial som i framtiden kommer att användas ska bland annat fungera som beståndsdelar i läkemedel och vara hållbara, men det finns också en rad andra frågeställningar. Alexander Balatsky tycker att en liknelse med videoformatskriget på 70- och 80-talet mellan ett antal var och en goda tekniker är applicerbar även när det kommer till materialval inom kvantforskning. Detta då forskare ännu inte vet vilka material som kommer att gå segrande i slutändan. 

  • Bildtekniken som visar mumier i nytt ljus

    Forskare vid bland annat KTH har kommit på att man kan använda en form diagnostisk bildteknik som tidigare inte nyttjats i detta syfte för att undersöka uråldriga mänskliga kvarlevor. Det nya sättet att studera mumifierade kroppsdelar möjliggör avbildning av vävnader ner till cellnivå, vilket inte tidigare har gjorts med en icke-destruktiv metod.