Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • Miljövänliga företag överlever teknikskiften

    Hur kan näringslivet ställa om för att leva upp till klimatmålen? Företag som inte vågar satsa på miljövänlig teknik riskerar att gå under, enligt KTH:s forskare i industriell dynamik.

  • Kårtidningen fick följa Obama på KTH

  • KTH-student vann prestigefull miljötävling

    5 000 pund och ett rejält nagelfarande. När KTH-studenten Hjalmar Nilsonne nyligen tog hem förstapriset i tävlingen Cleantech Challenge 2011 var granskningen av hans affärsplan minst lika viktig som prispengarna.

  • Miljöansvar Sveriges nästa stora export

    Biorecro, grundat av de tidigare KTH-studenterna Henrik Karlsson och Lennart Byström, har en ny och unik idé: Att sälja en uppdaterad version av utsläppsrätter vars syfte är att lagra undan koldioxid från atmosfären, så kallat minusutsläpp. Till grund för detta ligger den KTH-utvecklade BECCS-tekniken. Med den första anläggningen precis igångsparkad i USA och en nyfylld kassa ser framtiden ljus ut för det svenska företaget.

  • Så vann KTH kampen om Barack Obama

    KTH med professor Mikael Lindström i spetsen drog det längsta strået när det avgjordes vilken miljöteknisk institution som Barack Obama skulle besöka i Sverige. Det var den effektiva kommunikationen med presidentens stab och några forskningsnyheter på KTH:s webb som gjorde att Obama till slut valde KTH, menar Mikael Lindström, dekan på Kemiskolan.

  • Sopsortering och miljöteknik räcker inte

    Att vara miljöforskare medför också ett ansvar att ge sig in i samhällsdebatten. Det hävdar Karin Bradley som forskar om hur våra livsstilar påverkar miljön. – Nuvarande politik gynnar en konsumtionskultur som motverkar utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger hon.

  • Ladda mobilen med vatten

    Den första mobilladdaren i världen som aktiveras med vanligt vatten är baserad på bränslecellsteknik från KTH. – Man kan säga att laddaren MyFC PowerTrekk drivs av vatten, luft och bränslepuck. Vattnet behöver inte ens vara helt rent, sjövatten går exempelvis bra att använda, säger Anders Lundblad, forskare och grundare till MyFC, innovationsföretaget som utvecklat laddaren.

  • KTH:s miljöteknik i Obamas blickfång

    Vid 17-tiden på onsdagen stod KTH:s campus i världens mediala blickfång när den amerikanske presidenten träffade rektor och några av KTH:s forskare inom bränslecellsteknik. – Det här var verkligen ”once in a lifetime”. Men jag hoppas ändå få möjligheten att träffa Obama flera gånger, säger Göran Lindbergh, en av tre KTH-forskare som fick möta den amerikanske presidenten.

  • Viktigt genombrott för förnyelsebara energikällor

    Forskare vid kemiinstitutionen på KTH har lyckats konstruera en molekylär katalysator som kan oxidera vatten till syrgas mycket snabbt. Faktum är att KTH-forskarna för första gången har kommit upp i hastigheter som liknar de i naturens egen fotosyntes, något som samtidigt är världsrekord. Forskningsresultatet spelar en avgörande roll för framtida användning av solenergi och andra förnyelsebara energikällor vilket är högintressant då bensinpriset också det hela tiden når nya rekordnivåer.

  • Studenterna ska bo i ett labb

    Snart tas det första spadtaget för att förverkliga KTH:s Live-In Lab, lägenheter för drygt 300 studenter som samtidigt är laboratorium. Idéerna till tänkbara forskningsprojekt är många, som lägenhetsväggar som flyttar sig från dag till annan, golv som genererar elektricitet när de boende går på det samt fönster som kan ändra form eller är utbytta mot tv-skärmar.

  • USA:s president kommer till KTH

    USA:s president Barack Obama kommer till KTH på onsdag nästa vecka. Han ska tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt få ett smakprov på KTH:s forskning inom förnyelsebar energi.

  • Nätmobb hånade fritänkare i miljöteknik

    Hur fritt får man tänka och uttrycka sig om ny forskning? Politikern Peter Pedersen vet. När han ställde en öppen fråga till en forskarpanel om vinddrivna fordon och laddningsbara batterier, ledde det till enorma trakasserier på nätet. I själva verket tangerade hans tankar flera nydanande lösningar för miljövänliga transporter.

  • De löser problemet med arsenik i vattnet

    Varje år utsätts miljontals människor i Bangladesh för arsenik via dricksvattnet. I ett projekt som leds av KTH-professorn Prosun Bhattacharya har man skapat en metod för att hitta dricksvatten med låga eller inga halter av arsenik.

  • KTH en höjdpunkt för Obama

    Barack Obamas favoritresa som president var hans vistelse i Stockholm, då han bland annat besökte KTH. För forskarna som träffade presidenten blev besöket en vändpunkt.

  • Rigorös säkerhet vid Obamas KTH-besök

    Säkerhetspådraget när Barack Obama kommer på onsdag är det största någonsin i KTH:s historia. Centrala delar av Campus KTH spärrades av redan på måndagskvällen för att förbereda ankomsten av den amerikanska presidenten och hans följe.