Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Bättre metod för att framställa material och biogas

    Forskare vid bland annat avdelningen för fiber- och polymerteknologi vid KTH har utvecklat en ny metod för att kunna kvalitetsbestämma cellulosa. Metoden kan innebära att kostnaderna för att framställa bioplaster och biogas blir lägre.

  • Emma studerar plasters hälsopåverkan

    När moderna plastmaterial åldras finns risken att nanopartiklar frigörs. Partiklarna kan komma in i oss människor genom våra andningsorgan. Vad exakt händer när materialen bryts ner? Det ska Emma Strömberg, som forskar om polymerteknologi, ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.

  • KTH-professorns färg blev en braksuccé

    Genom att använda rapsolja som lösningsmedel samt en ny teknik för att applicera färgen på underlaget har KTH-professorn Mats Johansson tillsammans med stål- och färgbranschen skapat en exportsuccé. Färgen, som bland annat kan används på takplåt, är förutom i Norden även numera är hett eftertraktad i länder som England och Holland. Intresset samt försäljningen ökar dessutom hela tiden.

  • Forskarna som kan tillverka mänskliga reservdelar

    Den som idag slitit ut sin höftled, blivit allvarligt brännskadad eller råkat ur för allvarliga sjukdomar med skador på något de inre organen som följd får en ny höftled, ny hud eller exempelvis ny njure transplanterad. Dessa höftleder, vävnader eller organ kommer med så väl biverkningar och komplikationer, etiska problem, en hög prislapp eller kanske inte ens finns att tillgå på grund av akut organbrist. Nu har KTH-forskare tagit fram biomaterial som möjliggör att dessa mänskliga reservdelar kan produceras utan att ovanstående problem uppstår.

  • Plast ingår i ett hållbart samhälle

    – Plasten har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Rätt använt gynnar materialet vår hälsa, miljö och ekonomi, säger Minna Hakkarainen, ny professor i polymerteknologi vid Skolan för kemivetenskap. I alla steg, från tillverkning till transport, lagring och användning, är plast ett energieffektivt alternativ, menar hon.

  • Ett steg närmare förprogrammerade nanomediciner

    Nu har forskare på bland annat KTH testat nanomaterialet dendrimerer som målsökande missiler mot cancer. Man kan likna det vid att dendrimererna bär fram käk till de glupska cancerceller som sedan äter ihjäl sig.