Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 30

  • Studera mera - från vaggan till graven

    Om några år är det inte i första hand robotar som ersätter människor, det är datormolnet som tar över våra jobb. Det hävdar KTH-professorn Gunnar Karlsson när han siar om framtidens arbetsliv och vilka krav som kommer att ställas på arbetstagare, företag och lärosäten.

  • Nästa generations rullatorer är robotar

    1,5 miljoner svenskar är 65 år eller äldre. Av dessa människor ramlar i genomsnitt en tredjedel en gång om året. Det innebär en halv miljon personer per år som har svårt eller mycket svårt att ta sig upp från golvet. Bo Glimskär, forskningsingenjör på KTH, har uppfunnit en rullator som klarar av att lyfta dessa människor från marken.

  • KTH-forskare lär robotar samarbeta

    I en inte alltför snar framtid kommer robotar att spela en avgörande roll i våra liv när det kommer till utförandet av olika typer av tjänster och jobb. Redan idag finns det så väl robotdammsugare som -gräsklippare, men när det kommer till mer komplexa uppdrag som kräver samarbete, ligger dock robotar hjälplöst efter människan. Det är här KTH-forskarens Dimos Dimarogonas arbete kommer in i bilden.

  • Robyn och KTH arrangerar teknikfestival ihop

    Det behövs fler tjejer inom teknik, det säger såväl politiker som företrädare för universitet och näringsliv. Det är en av anledningarna till att KTH och Robyn anordnar teknikfestivalen Tekla lördagen den 18 april 2015.

  • Årets Academy Fellows på KTH

    Nu står det klart att tre forskare vid KTH blivit antagna till 2015 års upplaga av karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows. Jetstrålar, robotar och Higgspartiklar är de forskningsområden som denna gång befinner sig i rampljuset.

  • Hennes arbete prisas för nyskapande

    För 10 år sedan skrev KTH-forskaren Hedvig Kjellström en vetenskaplig artikel tillsammans med Michal Black och David Fleet, och som de sedan skickade till ECCV, en av tre viktiga konferenserna inom datorseende. Nu, tio år senare, prisas hon och hennes kollegor för samma artikel då den visats sig vara mycket nyskapande.

  • Robyns robot heter Robyt

    Om man kan dela in robotar i kategorierna "vanliga" och "ovanliga" så tillhör Robyt definitivt den senare grupperingen. Robyt är nämligen popstjärnan Robyns alldeles egna robot. Nu är den redo att dansa rakt in i ditt hjärta.

  • De avslöjar röstens hemligheter

    I ett omfattande europeiskt forskningsprojekt som leds av KTH ska en komplett modell av människorösten tas fram. Arbetet är redan igång, och forskningen inbegriper så väl fysiska modeller, simuleringar som visualiseringar av vår röst. Den ökade förståelsen ska utgöra en grund för att andra att jobba vidare med, och kan exempelvis leda till bättre talproteser, röstvård, talande robotar och undervisningsmöjligheter i sammanhang där människors röst spelar stor roll.

  • KTH-forskare får robotar att samarbeta

    Genom att arbeta i grupp ska robotar i framtiden bli ett bättre stöd för människan än vad de är idag. Det handlar om arbetsuppgifter där fler än en robot krävs för att jobbet ska kunna genomföras, till exempel flytta tunga eller otympliga objekt. Ett sådant samarbete kräver förstås kommunikation, och denna kommunikation ska främst ske via robotarnas kroppsspråk, exempelvis genom att robotarna pekar på saker.

  • Vad händer när robotar tar över dödandet?

    KTH-forskaren Linda Johansson har studerat robotar och etik och har nyligen lagt fram sin avhandling. Av den kan vi utläsa att det är hög tid att diskutera etiska frågor runt robotar, som att det kan vara nödvändigt att se över krigets lagar och även att börja undersöka huruvida avancerade robotar skulle kunna hållas ansvariga för sina handlingar. Vidare är det dags att inse att robotarna inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att ta över fler jobb än vad vi kanske har föreställt oss.

  • De lär sig programmera robotar

    På Vetenskapens hus, ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet, dukas det nu upp med spännande aktiviteter och laborationer för att under två veckor ta emot 160 tjejer som är nyfikna på naturvetenskap och teknik. Kursen innehåller allt från biologi och geologi till fysik, kemi och teknik. Från att programmera robotar till att göra glass av flytade kväve.

  • Ögonkontaktens betydelse för samtalet

    Forskare från KTH har fått fem miljoner från Vetenskapsrådet för att forska om människors blickbeteende. När i det mänskliga samtalet uppstår egentligen ögonkontakt? Hur vanligt förekommande är den? Dessa två och andra situationer ögon emellan ska studeras. Forskarna hoppas att resultaten bland annat kommer till nytta i robotutveckling.

  • Nu ska roboten få människans fingerfärdighet

    Genom ett forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 18,5 miljoner har professor Danica Kragic Jensfelt och hennes kollegor vid KTH möjlighet att förverkliga deras mål: Att se till att robotar i framtiden ska kunna utföra lika komplicerade uppgifter som människor.

  • Här visas framtiden teknik redan idag

    Nu på lördag den 15 november invigs utställningen "Forskning pågår" på Tekniska museet i Stockholm, och den handlar om hur IT i framtiden i allra högsta grad kommer att påverka vårt vardagliga liv. Bland forskningsprojekten som kommer att visas upp ingår robotar, självkörande lastbilar, demokrati-appar till mobilen, morgondagens shopping och teknik som väljer musik åt dig beroende på vilket tillstånd din kropp är i. 7 av 9 forskningsprojekt kommer från KTH.

  • KTH-forskare intar rockklubb

    Morgondagen vädertjänster, robotar, genforskning och kärnkraft - det är bara några exempel på vad KTH-forskare kommer att prata om när de kliver upp på Debasers scen i Stockholm nu på fredag. Arrangemanget heter Forskarfredag, och syftet är bland annat att få fler ungdomar intresserade av forskning.

  • En kvarts miljard till nyindustrialisering

    Stiftelsen för strategisk forskning har beslutat att tilldela produktionsforskning inom additiv tillverkning, elektronik, material, robotik och data sammanlagt 250 miljoner. För KTH:s del ser det bra ut; av åtta forskningsprojekt så ingår KTH i fem.

  • Skrotmarionett, kopparträd och robotsvan besöker KTH

    I mitten av november beträder den sjungande skrotmarionetten Olimpia för allra första gången en scen samtidigt som den dansande robotsvanen Robocygne begår Stockholmspremiär. Välkommen till Opera Mecatronica i KTH:s reaktorhall R1.

  • Stort stöd till självständiga system

    Nu står det klart vilka forskare och universitet som erhåller pengar inom ramen för forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP. Av sammanlagt sex forskningsprojekt koordineras två av KTH-forskare, och universitetet är involverat i ytterligare ett. Två av dem rör morgondagens självkörande fordon och det tredje automatiskt beslutsfattande.

  • Hjärnan simuleras i superdator

    Just nu befinner sig en storskalig satsning på hjärnforskning och IT i startgroparna. Projektet går under namnet The Human Brain Project och målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan. KTH ingår i projektet och forskarnas vapen mot bland annat neurologiska sjukdomar är superdatorn.

  • 5 miljarder kronor för att simulera hjärnan

    Forskningsprojektet The Human Brain Project har legat i startgroparna en längre tid, i väntan på finansiering. Nu står det klart att projektet, med målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan och där bland andra KTH-forskare ingår, beviljas en mycket stor summa pengar. Närmare bestämt 5 miljarder kronor.

  • 50 procent av jobben borta om 20 år

    En studie från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes 2014 visar att hälften av alla jobb idag kommer att vara automatiserade om två decennier. Nu bjuder KTH-professorn Gunnar Karlsson in till ett seminarium på KTH om hur Sverige ska kunna tackla de problem framtidens arbetsmarknad står inför.

  • Världens hetaste uppstartsföretag till KTH

    Sedan februari i år har 100 av världens mest intressanta uppstartsföretag konkurrerat om stöd från amerikanska Founder.org. Belöningen för de utvalda kommer i form av pengar men även kvalificerad hjälp med företagsbyggandet. Den 14 till 17 juni äger The World Founder Forum rum på KTH, och då kommer de företag som beviljats stöd till Sverige och universitetet.

  • Nu kan du bidra till robotforskningen

    KTH-forskare jobbar för fullt med att se till att robotar ska kunna röra sig smärtfritt i våra hem. Ett viktigt steg i den riktning är forskningsprojektet Kinnect@Home där forskarna använder billig tv-spelsteknik från Microsoft för att samla in stora mängder information. Information som i sin tur leder till att robotarna kommer att bli allt bättre på både se vad som är vad i kök och vardagsrum. Var informationen som ska göra robotarna bättre kommer från? Ditt och mitt hem.

  • KTH:s robot-ubåt är havets drönare

    Forskare vid KTH har tagit fram en robot-ubåt för att ta reda på hur de stora havsdjupen ska kunna utforskas. Upphovsmakarna sätter likhetstecken mellan farkosten och dagens luftburna drönare med en betydande skillnad: – Djuphavsdykning är ingen lek, miljön är till och med tuffare än förhållandena i yttre rymden, säger Jakob Kuttenkeuler, professor vid KTH.

  • KTH-forskare tar plats på filmfestival

    Mellan den 22 och den 25 mars äger Sveriges kortfilmfestival rum på Bio Rio i Stockholm. Ett av de teman som präglar årets festival är "En bättre morgondag", och medverkar gör KTH-forskare som ska diskutera framtiden med publiken.

  • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

    I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

  • KTH-forskare får stort EU-anslag

    Nu står det klart att Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi, får det prestigefulla forskningsanslaget ERC Advanced Grant. Detta innebär att hon erhåller motsvarande 27,5 miljoner kronor att fördela över fem års forskande.

  • Bantad teknik möjliggör självflygande drönare

    För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter. Framsteget kan bana väg för autonoma mindre farkoster som drönare och robotar, men också hjälpa fordonsindustrin till bättre lönsamhet.

  • Storslam för KTH-innovationer

    När myndigheten Vinnova nu offentliggör vilka företag som precis fått finansiering i utlysningen "Innovativa startups" står det klart att tolv av sammanlagt 98 bolag kommer från KTH. Sammanlagt 613 bolag sökte pengar, och 515 lyckades alltså inte ta sig hela vägen.

  • Blå forskning nyckel till hållbar framtid

    Hallå där, Fredrik Gröndahl. Du är ansvarig vid KTH för satsningen Kristineberg Center för marin forskning och innovation. Vad ska göras där?