Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Stor ökning av AI-startups på KTH

Tre tjejer varav en skakar hand med en person utanför bilden
Det blir många nya möten vid den första träffen för teamen i KTH Innovations förinkubatorprogram. Klara Folke och Alva Allard (TH) har grundat Alterspace för att göra det enklare att hyra ut tomma kontorsutrymmen. Kristina Hoang (tv) är en av grundarna av SecureTag som vill lösa problemet med förfalskade och stulna lyxprodukter på andrahandsmarknaden.
Publicerad 2023-11-15

Att utvecklingen av artificiell intelligens accelererat det senaste året märks tydligt på KTH Innovation. Över 40% av de startup-projekt som nu går in i förinkubatorprogrammet använder AI för att bygga sina lösningar.

KTH Innovation träffar varje år uppemot 400 nya idéer från studenter, forskare och anställda vid lärosätet. Hannes Eder Öhrström är affärsutvecklingscoach inom Digital deeptech på KTH Innovation och har märkt en tydlig ökning hur många idéer som bygger på AI.

"Forskare och studenter på KTH har arbetat med artificiell intelligens länge, men sedan ungefär ett år tillbaka har vi sett en enorm ökning av idéer som med hjälp av AI har potential att snabbt skapa väldigt stort värde. AI kan i grunden förändra förutsättningarna för vitt skilda områden, från medicinteknik till nya arkitekturer för mikrochip. Det är verkligen spännande att få följa den här utvecklingen på så nära håll".  

Stor ökning i förinkubatorprogrammet

Ökningen är tydlig bland de arton nya team som nu går in i KTH Innovations förinkubatorprogram, ett tolvmånaders program för lovande startups från KTH. Över 40% av teamen bygger sin teknik med artificiell intelligens. Här finns bland annat AI-genererade podcasts, smarta studieverktyg, och programvara för utveckling av precisionsmedicin.

Porträtt av tre av Utter-grundarna.
Grundarna av Utter använder AI för att göra det enklare och roligare att lära sig ett nytt språk. På bild: Victor Oldensand, Christine Wolf, och Hugo Jönsson. Sofia Bergqvist är Utters fjärde teammedlem.

Ett av teamen är Utter, som bygger en lösning för de som vill lära sig ett nytt språk. I Utter-appen ska du kunna prata med en AI-baserad språkpartner, ungefär som i ett telefonsamtal.

"Vi är studenter på KTH och många av oss lär oss nya språk, men att hitta någon som man kan öva språket med och dessutom lyckas boka in ett möte är jättekrångligt. Med vår app kan man öva oftare, och slipper nervositeten av att prata med en riktig människa", säger en av grundarna Victor Oldensand.

Än så länge arbetar teamet på en engelsktalande version, men i framtiden vill de lägga till fler språk, som franska, spanska och tyska.

Stark innovationsmiljö

Runt 10% av de team som får stöd från KTH Innovation antas till förinkubatorprogrammet. Bland programmets över 300 alumni-bolag finns framgångsrika startups som Flox och Volta Greentech.  

En grupp människor sitter i en ring och tittar på en man som håller en presentation.
Den första av 40 workshops under det kommande året.

Hannes Eder Öhrström, som är ansvarig för den nya batchen, ser fram emot att följa de nitton företagen genom ett fyrtiotal workshops det kommande året:

"Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på de senaste heta startup-företagen från Silicon Valley, men varje år när vi drar igång en ny batch här på vår förinkubator, så påminns vi om vilken stark miljö för innovation och kreativitet Stockholm i allmänhet och KTH i synnerhet är". 

Text: Lisa Bäckman

Teamen i Batch 18

Porträtt av grundarna av Morningstar Therapeutics.
De tre grundarna William Ferreira Andrén, Theocharis Nikiforos Iordanidis och Niclas Roxhed.

Ett av teamen i programmet är Morningstar Therapeutics, som utvecklar en typ av mikronålarspartiklar som gör det möjligt att leverera ämnen genom hudbarriären utan smärta och kanyler.

Mikronålarspartiklarna, som liknar huvudet på det medeltida vapnet spikklubba (Morningstar på engelska) är så små att de inte kan ses med blotta ögat. Genom att tillsätta dem i krämer kan de rullas över huden och göra hål som så små att de knappt känns, men som gör det möjligt för läkemedel och hudvård att tränga ned i huden.  

- Vi ser fram emot att få hjälp att navigera IP-frågor, och att hitta våra första kunder i programmet, säger en av grundarna Theocharis Nikiforos Iordanidis, doktorand vid KTH:s avdelning för mikro- och nanosystem.  

Morningstar Therapeutics  har grundats av William Ferreira Andrén, Theocharis Nikiforos Iordanidis, och Niclas Roxhed.  

2Witness

2Witness utvecklar en högteknologisk och säker kommunikationsplattform för myndigheter, individer och företag. Målet är att göra det möjligt för de som drabbas av brott att vittna helt anonymt. 

Accord

Accord är en busenkel organiseringsapp som mäter och gamifierar hushållssysslor, ger familjer tydlig statistik och minskar tjat och konflikter kring fördelningen av uppgifter.

Agteria Biotech

Agteria Biotech utvecklar en ny sorts fodertillsats som har potentialen att minska metanutsläppen från kors rapar och fisar med 92 %. Deras lösning är skalbar och kostnadseffektiv och kan bidra till att minska en anmärkningsvärd källa till globala växthusgaser. 

Alterspace

AlterSpace vill erbjuda en dynamisk plattform där företag med överskott av kontorsutrymme smidigt kan ansluta sig till de som behöver flexibla, kortvariga uthyrningar.

Cellufy

Cellufy fokuserar på hållbar industrialisering genom utveckling av helt biobaserade material som barriärer för vägledning av fisk förbi vattenkraftverk. 

DigiPlan

DigiPlan utvecklar en mjukvara för automatisk översättning av bestämmelser från äldre detaljplaner till dagens juridiska och digitala motsvarighet.

Hemnio

Genom att erbjuda en plattform för direktköp och -försäljning av hem utan krav på traditionella mäklartjänster vill Hemnio omdefiniera bostadsmarknaden. 

Lajja Design Tech

Lajja Design Tech har utvecklat EasyScale, en våg som vårdpersonal kan stoppa i väskan och ta med på ett smidigt och enkelt sätt. Genom sin unika design kan vågen enkelt tas med för säker och trygg vägning. 

Lingoberry

Med ett nytt sätt för att lära sig svenska utnyttjar Lingoberry kraften i AI-drivna samtal för att förbättra studenternas vokabulär och utveckling av mutlig kommunikation. 

Mappi

Mappi är en digital studieplattform för gymnasieelever, med ett stort uppgiftsbibliotek och inbyggda AI-drivna studiehjälpmedel. 

ML Genics

ML Genics utvecklar en maskininlärningsbaserad programvara som tolkar, analyserar och rapporterar genomisk data snabbare, billigare och mer tillförlitligt än traditionella metoder. 

Morningstar Therapeutics

Morningstar Therapeutics rullande mikronålarspartiklar möjliggör nya läkemedels- och skönhetsapplikationer samt ökar både effekt och komfort för användarna. Var en del av framtidens medicin! 

Pillai

Pillai tacklar en stor utmaning inom sjukvården: kompicerad medicinsk information som leder till bristande efterlevnad. De bygger en AI-driven mobilapp designad för att omvandla komplicerade medicinska texter till lättsmält information.

PodPerfect

PodPerfect är en AI-driven app som skapar unika lyssnarupplevelser. De låter användare skapa skräddarsydda poddar efter deras preferenser. Sök inte efter din perfekta podd, skapa den!

Rebaba

Rebaba återbrukar elbilsbatterier till säkra och kostnadseffektiva ”Battery Energy Storage Systems” (BESS).

SecureTag

SecureTag vill lösa problemet med förfalskade och stulna lyxprodukter på andrahandsmarknaden. Med digitala produktpass ska de erbjuda de en tydlig överblick över produkternas ursprung, och förvandla varje köp till ett välinformerat beslut.

Utter

Utters app hjälper dig som vill lära dig ett nytt språk. Interagera med en AI-baserad språkpartner, när och var du vill och slipp nervositeten av att prata med någon som har språket som sitt modersmål.

Wilma

Wilma utvecklar en AI-driven juridisk assistent. Med Wilma ska du kunna skapa, förhandla, granska, e-signera och lagra kontrakt, och ställa juridiska frågor, med hög säkerhet, centralisering och anonymitet. 

Mer om teamen i programmet

Om KTH Innovations förinkubatorprogram

KTH Innovations förinkubatorprogram är ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. Vi välkomnar nya team in i programmet två gånger per år. Runt 10% av alla idéer som KTH Innovation stöttar går förinkubatorprogrammet.

Förutom affärsutvecklingsstöd från KTH Innovation får teamen i programmet tillgång till kontor och mötesrum hos KTH Innovation på Teknikringen 1. Varje vecka träffas de över lunch och tar del av ett skräddarsytt workshop-program.

De får också tillgång till vårt makerspace och produktionsstudio. Tillsammans med programmets över 250 alumniprojekt bildar de en stöttande community, som växer och utvecklas tillsammans. 

Deltagare i programmet får också en möjlighet att få en erfaren extern mentor via KTH Innovations mentorsprogram, och att pitcha för 250 000 kronor i investering från KTH Holding.