Hoppa till innehåll

Att ta tåget till utbytet: Del II

Hallo!

Två dagar innan jag skulle hoppa på tåget från Stockholm fick jag veta att alla lokförare i Tyskland skulle skulle gå på strejk i en vecka – precis under de dagar jag skulle tåga genom Tyskland från Berlin till Schweiz. Så det första jag och Sophie gjorde när vi kom fram till Berlin var att gå till kundtjänsten på hauptbahnhof och se om vår tågresa mot Zürich fortfarande skulle bli av. Tyvärr fick vi veta då att vårt första tåg från Berlin till Basel var inställt, så vi blev ombokade på nya tåg med en liten omväg via Hannover och med ståplats då alla sittplatser var slut. Det vi inte visste då var att när vi sen på söndagen hoppar på vårt tåg i Hannover med ståplats är tåget heeeeeeelt överfyllt och det står och ligger folk precis överallt i alla gångar och utrymmen (värre än Stockholms tunnelbana under rusningstid). Alla som, precis som jag och Sophie, fått sina tåg inställda verkar ha fått ”ståplats” på det här enda och sista tåget mot Schweiz den här dagen. Det är så pass kaos att tåget inte kan lämna stationen och stora säkerhetsvakter kliver på tåget och börjar skrika på tyska att ALLA som inte har sittplats måste ”AUSSTIEG”. Jag och Sophie som varken någon av oss kan tyska, som lyckats släpa våra hundra väskor upp på tåget och som verkligen behöver åka med tåget för att hinna med vårt tågbyte i Basel till Zürich, är några av de sista som klamrar oss fast på tåget för en chans att åka med, men till slut blir även vi avkastade. I stress och panik får vi hjälp av personal på perrongen där vårt enda alternativ verkar vara att stanna natten i Hannover och åka vidare mot Schweiz nästa dag. Deppiga, irriterade och trötta börjar jag och Sophie släpa alla våra hundra väskor ned från perrongen när vi plötsligt hör några skrika efter oss. Personalen som hjälpt oss ropar oss tillbaka och säger att vi kan få åka med tåget i alla fall – i första klass! Hallelujah!!! Snabbt som sjutton släpar vi alla våra hundra väskor uppför trapporna igen tillbaka upp på tåget och in i en kupé i första klass. Vi delar kupén med två tyska äldre damer, en mamma och hennes son som alla visar sig vara hur trevliga som helst. Ingen av dem kan särskilt mycket engelska, men med mycket charader, skratt, utbyten av snacks och munskydd i roliga färger, så lyckas vi ändå ha det riktigt trevligt tillsammans.

När jag och Sophie för sista gången släpar våra hundra väskor mellan tågen mitt i natten i Basel har vi axlarna uppe vid öronen efter våra ryggsäckar och fullt med blåmärken på benen där vi dunkat i våra resväskor varje på- och avstigning. Vi LÄNGTAR efter att äntligen komma fram till vårt nya hem i Zürich – så känslan när vi väl gjorde det två timmar senare var magisk!!!

Så trots lite kaos på vägen gick ändå tågresan från Stockholm till mitt utbyte i Zürich bra, och inte minst sagt blev det ett äventyr!

Hej! Jag heter Victoria och påbörjar precis mitt femte och sista år på KTH på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö där jag läser mastern Teknik och hållbar utveckling. Under hösten kommer jag att åka på utbyte till ETH Zürich i Schweiz där jag ska läsa Environmental Engineering. Förutom att jag brinner för miljön och hållbarhet älskar jag att dansa. Innan jag började på KTH gick jag en fyraårig dansutbildning, så jag har jobbat en del som dansare parallellt med mina studier på KTH. Utöver det älskar jag musik, träning i alla dess former och att vara ute i naturen. Hoppas ni ska tycka det är kul att följa mig på mitt äventyr i Schweiz under höstterminen 2021!