Hoppa till innehåll

Italiensk ordlista

Ciao!

Igår var jag och Evelina på IKEA, och jag kunde inte låta bli att känna mig lite mallig över att vi var de enda i butiken som verkade kunna svenska. Tills jag kom på mig själv att jag  bor i Italien och knappt kan ett ord på italienska… Eller, det var nog en överdrift, i jämförelse med det jag kunde innan jag kom hit har jag lärt mig hel del. Efter tre månader i Milano tänkte jag därför dela med mig av de enkla ord och fraser jag förmodligen använder mest här nere.

Ciao, Boun giorno, Buona sera

”Hej” (och ”hejdå”!), ”godmorgon” samt ”god kväll”. Var gränsen går mellan de två sistnämnda är fortfarande lite oklar.

Ragazzi

Betyder ”allihopa”! Om det är ett gäng personer som bara är killar, eller om det är både killar och tjejer. Det känns som att jag hör det här ordet i var och varannan konversation ute på stan.

Cin Cin

”Skål”!

Andiamo

”Lets go”. Och för den som vill ta steget vidare och kombinera ordlistan går det med fördel att säga, ”andiamo ragazzi!”.

Molto bene/bouno

Betyder ”mycket bra”. Ett perfekt ord för den som är lite extra svensk och svarar så på precis allt, även om det inte är speciellt bra.

Destra & Sinistra

”Höger” och ”vänster”. Kan vara bra att veta om någon frågar om vägen, för att gå åt rätt håll vid vissa skyltar, eller varför inte när yogainstruktörern på gymmet förklarar vilket ben som ska dras bak och vilket arm som ska upp i luften.

Scusi/Scusa

När en lite nervöst vill be de inte så service-minded italienarna om hjälp, när en vill gå förbi någon som står i vägen eller när den som stod i vägen inte syntes och det därmed uppstod en liten kollision. Betyder kort och gott – ”ursäkta”.

Vorrei avere

För den som vill beställa på ett artigt sätt på restaurangen eller aperitivon. Betyder ”jag skulle vilja ha”.

Grazie

”Tack”!

Hej! Mitt namn är Anja och jag läser femte året på Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. I höst intar jag sista året på min master inom Hållbar samhällsplanering och stadsutformning genom att för en termin byta ut KTH mot Politecnico di Milano i Italien. Under den här terminen kommer jag försöka leva ”La dolce vita” – med allt vad det innebär! Jag tänker fråga Italien vart den bästa pizzan, pastan och Gelaton egentligen finns, vilka stadsdelar som bevarat mest inspiration och historia, hur livet som student är och vad Milanos systerstäder har att erbjuda. Och de svar jag får kommer jag förmedla här på bloggen, i form av skilda inlägg och massvis med bilder. Hoppas ni vill följa med på min resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *