Hoppa till innehåll

Att ta tåget till utbytet: Del III

Grüezi!

I måndags morse hoppade jag på tåget igen och åkte tillbaka till Zürich. Känns så härligt att vara här ”hemma” igen! I detta inlägg tänkte jag tipsa lite mer om hur och var man bokar tåg till Europa och annat praktiskt som är bra att tänka på och veta när man reser med tåg.

SJ Omio – Äntligen finns det en plattform att smidigt kunna boka alla tåg på ett och samma ställe. SJ har kopplat ihop sig med Omio som samlar de flesta tågbolag och resor inom Europa. Länk till där du kan boka och kolla resor hittar du här. OBS något att se över när du ska boka är bytestiderna, det är inte alltid reseförslagen som föreslås är optimala. När jag och Sophie åkte upp till Stockholm nu senast var vi lite risky och bokade en resa med 4 byten där alla byten var under 20 min. Med tanke på vilken lång sträcka det är man ska åka så är det väldigt små marginaler ifall det skulle bli en försening på något tåg, vilket det ofta kan bli. Så om ni kan välja på en resa med ett byte på 7 min eller 2h, ta den längre även om det kan kännas långtråkigt med ett långt byte, det är värt det (jag är själv tidsoptimist och hatar att vänta, jag kommer alltid till perrongen precis när tåget rullar in när jag åker tbana eller Roslagsbanan hemma haha). Resan jag gjorde i måndags tog lite längre tid just därför: jag hade ett byte på 1h 37 min i Köpenhamn och ett byte i Hamburg på 48 min, och det var superbra!

Nattåg – Det är lite hatkärlek till att åka nattåg, i alla fall till de jag har åkt på senaste tiden med sittplats. Åka i liggvagn är ju mycket skönare så man faktiskt kan få till lite bra sömn, men det är rejält mycket dyrare. Så för en student med studentbudget är sittplats ändå att föredra! Nattåget mellan Hamburg – Köpenhamn som jag åkte sist var riktigt dåligt: gammalt och ofräscht tåg där allt var ur funktion, och med stark lysrörsbelysning på hela natten, sov inte jättemycket den resan… Men snälltåget Sthlm – Berlin var bra som jag skrev om i ett av mina första inlägg här. Fräscht tåg, bra med plats, mysigare belysning och fick kudde + filt! Nattåget jag åkte denna gång Hamburg -Zürich var ganska bra det med, även om det var något svårt att slappna av helt och sova gott. Det som är nice med att resa med tåg över natten är i alla fall att man ”vinner” dagtid. Men tips när man åker nattåg för att det ska vara så behagligt som möjligt är att ha med sig: ögonmask, öronproppar/noise cancelling hörlurar, egen kudde eller nackkudde, och olika lager av kläder för att vara beredd på oavsett temperatur (alltifrån linne till tjocktröja och halsduk kan vara skönt).

Platsreservation – Det är inte alltid det går att boka plats på vissa tåg i Europa, då det verkar som att vissa tåg har ett begränsat antal bokningsbara platser. Det kan kännas lite stressande att inte ha en plats, så boka om det går även om det kostar extra! Men är dem slut brukar det gå bra ändå (haha om det inte råkar sammanträffa med en nationell tågstrejk som det gjorde för mig och Sophie i Tyskland på vägen ner till Zürich i September), då är det bara att sätta sig på en plats och hoppas på att just den inte är reserverad, det brukar finnas en hel del lediga just för sånna som inte har reserverat.

Säkerhet – I och med att det är mycket folk som kommer och går och är många stopp finns det tyvärr en risk att det kommer på obehöriga på tåget som snor saker, och tyvärr hände just precis det tjejen som satt mitt emot mig på tåget från Hamburg i måndags. Innan tåget ens hade lämnat stationen så hade någon på 2 min snott hennes väska från väskstället som hon precis lagt in – usch så tråkigt!! Men lärdomen från detta är att om du kan packa lätt eller i flera mindre väskor som får plats på hyllan ovanför sätet är det bäst, så det är lätt att hålla koll på packningen under hela resan. Eftersom jag reste själv denna gång hade jag packat i en stor vandringsryggsäck, vanlig ryggsäck (som jag bar på framsidan) och en sportväska som jag bar i handen, så jag fick plats med all min packning vid min plats. Om du ändå skulle ha en större väska kan det vara bra att försöka få plats med den i ett väskställ som du ser från din plats, alternativt att du reser på dig när tåget stannar vid stationer och kollar till den då och då. Jag kan även tipsa om att ha en magväska eller annan liten väska som du kan ha på dig medan du sover med värdesakerna i (pass, telefon, plånbok, etc.).

Viktigt – När man åker tåg långt åker man igenom flera olika länder, och nu mer än nånsin pga Covid-19 är det viktigt att hålla koll på vilka regler och restriktioner som gäller i varje land så du inte har missat något när de går igenom tåget och gör gränskontroll. Det brukar stå väldigt tydligt vad som krävs av varje land på deras nationella sida, motsvarade Sveriges UD, så det är bara att googla ”Entry xxx” och landet du ska åka igenom eller till så hittar du nog rätt. Vad som alltid krävs numera är ditt pass och coronapass/vaccinationsbevis. Vissa länder, t.ex. Schweiz, kräver bevis/reseintyg på negativt PCR-test samt att du fyller i en ”Entry form”. Tyskland kräver också egentligen detta, men gör man bara en transit som jag gjorde ingår man i en av undantagsgrupperna som inte behöver göra det eftersom man inte ska stanna i landet längre än ett visst antal timmar för transit.

Sådär, jag är ju ingen expert, men detta är i alla fall några tips jag kan ge utifrån mina erfarenheter av att åka tåg i Europa som jag har gjort några gånger både under tidigare tågluffar och nu fram och tillbaka till utbytet. Hoppas de kan vara er till hjälp! Ciao!

Hej! Jag heter Victoria och påbörjar precis mitt femte och sista år på KTH på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö där jag läser mastern Teknik och hållbar utveckling. Under hösten kommer jag att åka på utbyte till ETH Zürich i Schweiz där jag ska läsa Environmental Engineering. Förutom att jag brinner för miljön och hållbarhet älskar jag att dansa. Innan jag började på KTH gick jag en fyraårig dansutbildning, så jag har jobbat en del som dansare parallellt med mina studier på KTH. Utöver det älskar jag musik, träning i alla dess former och att vara ute i naturen. Hoppas ni ska tycka det är kul att följa mig på mitt äventyr i Schweiz under höstterminen 2021!