Hoppa till innehåll

En dagstripp till Cheung Chau

I tisdags så var det röd dag i Hongkong, alltså var väldigt många lediga och ingen hade föreläsningar. Några drog till klipporna och Sharp Peak som jag redan varit på. Så jag och två andra av mina kamrater bestämde oss för att vi skulle åka till Cheung Chau, en av de många öarna i Hongkongs skärgård.

Cheung Chau är en riktig turistort och här fanns det en hel del saker att göra. Först behövde vi ta oss dit via färja, det tog en goda 50 minuter. Vi märkte snabbt att det var väldigt populärt att ta sig hit idag då det var proppfullt med människor på färjan och ännu fler när vi kom till ön. Vi var verkligen inte de enda som bestämde sig för att åka hit idag. Och tur det, för det innebar att praktiskt taget alla affärer var öppna utan strul.

Det första vi gjorde var att skaffa oss lite kaffe. Vi gick till ett ställe som vi hittade online, Valor, som specialiserade sig i Ice drip coffee, alltså en form av cold-brew kaffe. Där beställde vi varsin coconut ice-drip coffee, vilket var en färsk kokosnöt fylld med hälften kokosmjölk och hälften kaffe. Var riktigt gott, smakade mest kokos med kaffet mer som eftersmak.

Efter druckit kaffe var det dags att skaffa käk. Vi satte oss på en restaurang nära hamnen och beställde skaldjur. Sojastekta räkor, musslor med nudlar, och en omelett med ostron.  Det blev riktigt gott. En sak som är värt att nämna, på en hel del restauranger (oftast lite äldre) förväntas det att du tvättar dina egna bestick och tallrikar. Man får en kanna med te eller hett vatten och meningen är att du sköljer allt i en stor bunke. Lite värt att tänka på om du nånsin kommer till Hongkong.

Efter lunchen besökte vi ett tempel, det var tyvärr stängt men det var åtminstone ballt att titta på. Som tidigare nämnt var det en högtid, en sorts kinesisk variant av alla helgons som jag har förstått det, så det brann en del rökelse utanför templet. Vi tände några rökelser vi med.

Den dagen i Cheung Chau fanns det så många människor vilket gjorde att det märktes att vissa ställen var mer populära. Flera butiker och stånd hade meterlånga köer. Vi bestämde oss att splittras och ställa oss i varsin kö. En gick för att köpa fish balls, en annan för att köpa dessa bullar med röda bönor och jag till en populär yoghurtbar, Cheung Chau corner. Fish ballsen var mycket godare än de jag hade fått i Tai O, mjukare konsistens och allting. Yoghurten var också riktigt uppfriskande, fanns massor av smaker att välja mellan och snabbt gick det också trots att många beställde (tips, välj det populära goda valen istället för nåt specifikt så går det supersnabbt). Bullarna åt vi senare inne i stan, ganska typiska bao, men red beans är riktigt gott och aningen sött som fyllning.

Senare vandrade vi längre in på ön och såg en vacker strand som pga restriktioner var hälften stängt, se bild för hur jag menar. Detta ställe var riktigt vackert, och det fanns till och med en del gatukonst att beundra.

I helhet så var Cheung Chau ett ställe jag verkligen kan tänka mig att besöka igen innan jag reser iväg. Denna gång var vi endast i stadsdelen men det ska tydligen finnas mer saker på andra sidan ön som till exempel en liten vandringsstig och till och med en piratgrotta. Förhoppningsvis vill några andra komma hit också, och då ska jag försöka följa med också.