Hoppa till innehåll

Det bästa och sämsta med Italien!

Nu när jag har bott här i några månader tänkte jag att det är dags att lista upp alla fördelar och nackdelar med att bo i Italien relativt till Sverige. Det är en väldigt översiktlig lista och baseras bara på mina nuvarande erfarenheter!

Det bästa:

  • Människorna är varma och välkomnade, det är väldigt lätt att prata med personer man inte känner. Alla är väldigt öppna! Det är väldigt uppfriskande när man är van vid Sverige.
  • Det finns så mycket att se, varenda stad och varenda kvadratcentimeter av italien är vackert, både när det kommer till natur och arkitektur. Det blir också lite utav en nackdel i och med att man inte hinner se allt! Men desto mer anledning att komma tillbaka 😉
  • Det finns extremt många UNESCO World Heritage Sites och väldigt mycket kultur — allt från Giotto till Da Vinci. Vid resplaner rekommenderar jag att kolla upp listan på wikipedia så att du inte missar något fantastiskt…
  • Maten! Om det är något italienarna är bra på så är det mat — tiramisu, pizza, pasta…så mycket gott — inget slår den!!!

Det sämsta:

  • Inte jättebra vegan-utbud i de mindre städerna. Inte lika illa som Frankrike men fortfarande lång ifrån Tyskland och Sverige. Däremot väldigt bra grönsaker, alla tomater är solmogna och proppfulla med smak!
  • Äldre människor pratar inte så mycket engelska, redan när man pratar med människor som är 30-40 kan det bli svårt att göra sig förstådd. Det är alltså viktigt att ha grunderna åtminstone i Italienska och helst google translate i högsta hugg.
  • Husen är inte jättebra isolerade, i norra Italien blir det fuktigt och kallt ute och inomhus. Ofta är det iskalla stengolv. Tofflor är ett måste, annars blir man fast i soffan eller sängen. En filt är också en bra investering.
  • Det tenderar att vara lite oorganiserat ibland, lektionerna börjar inte alltid på tid och planeringen är allt annat än tydlig. Men så länge man är inställd på det, så går det bra!

Medicinsk bioteknik 5:e året, Università di Padova i norra Italien.