Kursen är indelad i fyra block som vardera innehåller föreläsningar, övningar, webuppgift/KS och en laboration. Därutöver ingår en avslutande skriftlig tentamen som behandlar både teorin från kurslitteraturen och från laborationerna.
Föreläsningar (F)
Vid föreläsningarna summerar läraren innehållet i varje modul. Till varje föreläsning hör vanligtvis ett par kapitel i kurslitteraturen. För att kunna effektivt ta till sig materialet i föreläsningarna rekommenderas att läsa i förväg.
HT21 kommer föreläsningarna att vara i hybridformat, då endast 50 personer kan närvära pga Covid-19 restriktioner. För att säkerställa att vi inte överskrider 50 personarsgränsen använder vi funktionen ”mötesgrupp (appointment)” under fliken ”Schemabokningssystem” i kursens kalender i Canvas för föranmälan till föreläsningarna. Föranmälan krävs för närvaro på plats.
Övningar (Ö)
Vid övningarna tränas med räkneuppgifter metoderna som introducerats i föreläsningarna. Räkneuppgifterna är av samma karaktär som är att vänta på sluttentan.
Webbuppgifter
En del av examinationen sker genom webbuppgifterna. Webbuppgifterna kan göras vid valfri tidpunkt efter att systemet öppnats för det aktuella avsnittet fram till strax före laborationen. Den som blir underkänd på en webbuppgift har möjlighet att i stället skriva KS vid tillfälle enligt nedan. Gör därför varje webbuppgift helt klar före KS. Webbuppgift eller KS måste vara godkänd före laborationstillfället.
Webbuppgifterna är individuella så var och en måste lösa sina uppgifter. Samarbete är tillåtet så länge den inloggade själv skickar ett svar som han ansvarar för och förstår. Användningen av valfria hjälpmedel är tillåten. För ledning hänvisas i första hand till övningar, i andra hand direkt till kursansvarig. Doktorander på MST kan eventuellt också ge hjälp. Vi kommer dock inte att ge färdiga svar till uppgifterna.
Webbuppgifterna har implementerats i utbildningsplattformen Canvas med en quizmotor som heter Möbius. På kursens Canvassida hittar du en länk till anvisningar till webbfrågorna under rubriken ”Kursinformation” och direktlänkar till själva frågorna nederst på hemsidan. Läs anvisningarna noggrant innan du sätter igång. Frågorna väljs slumpmässigt ur en bank av frågor.
Om du inte kommer åt kursens Canvasrum så kan det hända att du inte är kursregistrerad eller att det är problem med uppdateringen av deltagarlistan i Canvas. Kontakta i så fall Servicecenter. Vid problem med Canvas/Möbius som sådant hänvisas till KTHs datorsupport. Problem med webfrågorna hänvisas till kursansvarig.
Kontrollskrivning (KS)
Kontrollskrivningen är endast ett alternativ för den som inte vill göra webbfrågan eller som misslyckats med den. Kurslitteraturen får medföras på KS, men uppgiften löses strikt individuellt. Kurslitteratur i EK1191 samt räknare får användas. Skrivtid 45 min.
Laborationer
Anmälan: Vi använder funktionen ”mötesgrupp (appointment)” under fliken ”Schemabokningssystem” i kursens kalender i Canvas för anmälan till laborationerna. Anmäl dig till den första laborationen senast en vecka i förväg. Vid förhinder ska du ta bort din anmälan så att någon annan kan ta din plats. Ej borttagna anmälningar kan leda till att andra teknologer avvisas från laborationstillfällen trots att det finns lediga platser. Vi kommer stickprovsmässigt att jämföra bokning och närvaro i labbet.
Förkunskaper: Före varje laboration skall anvisningen noga studeras. Labbanvisning och häftet Instrumentanvisningar ska medföras till laborationen. Varje laborant ska ha ett eget exemplar av utförandedelen i labbhandledningen. Den som finner sig sakna anvisning kan vända sig till kursansvarig. Laborationshandledningar med förifyllda resultat får ej förekomma på laboratoriet. Teknologer som utnyttjar en sådan kommer att omedelbart avvisas från labbet. Laborationen börjar enligt schemat, 15 min efter hel timme. För deltagande i laborationen krävs att webbfråga eller KS godkänts före labbtillfället.
Att laborera: Laborationen är i första hand ett tillfälle till inlärning. Förutsättningen för laborerande är dock goda förberedelser. Vi svarar naturligtvis på frågor och hjälper till under laborationen. Teknologer som uppenbart inte har förberett sig tillräckligt kan dock komma att avvisas. All bearbetning av mätresultat görs under laborationen. Mätningarna dokumenteras i alla labbhäften så noggrant så att en tydlig redovisning vid laborationens eller momentets slut underlättas. De behövs också vid tentamen.