Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

MF1025 Modellbaserad produktutveckling II 6.0 hp

Kurs-PM VT 2022-60573

Version 2 – 2021-12-07 16:29:37

Kursomgång

VT 2022-1 (Startdatum 2022-01-18, Svenska)

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Maskinkonstruktion

Kurs-PM VT 2022

Presentation av kursen

Modeller och modellering utgör en allt vanligare del av en ingenjörs vardag. Det gäller såväl för att bestämma en produkts funktion som dess form och även många andra egenskaper. I kursen får du lära dig tillämpa några av de vanligare typerna av modelleringsprogram för enklare analyser av mekanikkomponenter och system. I kursen introduceras ett koncept för modellbaserad produktframtagning där en grundtanke är att träna studenterna i att först definiera vad problemet är och därefter välja det mest lämpliga verktyget för att lösa problemet och slutligen reflektera över rimligheten i resultatet.

Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version VT 2020

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Modellering och simulering utgör en allt vanligare och viktigare del av en ingenjörs vardag. Det gäller såväl för att bestämma en produkts funktion och prestanda som dess form och även många andra egenskaper. I kursen får du lära dig tillämpa några typer av modellerings- och simuleringsprogram för enklare analyser av mekanikkomponenter och system. Dessa typer av program är vanliga ingenjörsverktyg vid industriell produktutveckling. I kursen introduceras ett koncept för modellbaserad produktframtagning där en grundtanke är att träna dig i att först definiera vad problemet är och därefter välja det mest lämpliga verktyget och metoden för att lösa problemet och slutligen reflektera över rimligheten i resultatet.

Kursen syftar till att ge träna din färdighet i att genomföra ingenjörsmässiga resonemang och överväganden vid modellering och analys av enklare produkter och bygger vidare på tidigare inhämtad kunskap inom bl.a. mekanik, hållfasthetslära, och produktframtagning.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska du som student kunna:

•     Formulera tekniska problem och på ett strukturerat sätt söka lösningar med hjälp av modellbaserade metoder och moderna datorhjälpmedel.

•     Jämföra och välja mellan analytiska och datorbaserade CAE-metoder för analys av enklare produkter samt motivera gjorda ställningstaganden.

•     Planera och utföra en stelkroppsdynamisk MBS-simulering av en sammansatt produkt samt en FE-simulering av en systemkomponent.

•     Verifiera simuleringsresultat från analys av systemprodukter med hjälp av analytiska metoder.

•     Skriftligt redovisa lösningar till simuleringsproblem och motivera och argumentera för slutsaterna och även reflektera över dessa.

Läraktiviteter

Kursen behandlar ett tillämpat ämne där tidigare inhämtad kunskap ska tillämpas och integreras med viss ny teori som förmedlas. Kursen genomförs i form av föreläsningar, datorlaborationer och övningar (i datorsal eller hemma).

Vid laborationerna behandlas handhavande av modellerings- och simuleringsmiljöer som som används för att lösa de tre inlämningsuppgifterna. Laborationer och inlämningsuppgifter genomförs gruppvis (2 studenter per grupp). Handledning av de tre inlämningsuppgifterna sker huvudsakligen vid schemalagda datorövningar som antingen genomförs i de anvisade salarna eller vid egna datorer hemma.

Datorlaborationer och övningar

I kursen ingår tre obligatoriska datorlaborationer samt tre handledda övningar på datorsal. Dessa övningar och laborationer är schemalagda i datorsal.

Inlämningsuppgifter

I kursen ingår tre obligatoriska inlämningsuppgifter som geomförs i grupper på två till tre studenter och betygssätts. 

  1. Montering och geometrisk analys 
  1. Analys av elastiska komponenter                                                                                                                       
  2. Avancerad dynamisk modellering och simulering                                                                     

Inlämningsuppgifterna dokumenteras som tekniska rapporter som skickas in via kursens hemsida på Canvas  inom anvisad tid En utförlig beskrivning av inlämningsuppgifterna, samt en rapportmall,  finns på Canvas.

Examination

För godkänd kurs kräver vi:

  • Fullgjorda och godkända laborationer, som genomförs gruppvis (2 studenter per grupp) på anvisad plats och tid;
  • Fullgjorda och godkända inlämningsuppgifter, som genomförs gruppvis (2 eller 3 studenter per grupp) och dokumenteras som tekniska rapporter som skickas in via Canvas inom anvisad tid;
  • För högre betyg krävs även en godkänd individuell skriftlig hemtentamen.

Tentamen

Kursen innefattar även en skriftlig tentamen för de som vill ha högre betyg än vad inlämningsuppgifterna ger. Tentamen är individuell och genomförs som en hemtentamen med modellerings- och simuleringsuppgifter som redovisas i en skriftlig rapport och som försvaras muntligt för examinator. Tentamen kan höja betyget med ett eller två steg från inlämningsuppgifterna. Muntligt försvar sker sedan efter överskommelse.

Förberedelser inför kursstart

Kurslitteratur

Meddelas vid kursstart

Examination och slutförande

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • TEN1 - Projekt, 3,0 hp, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • ÖVN1 - Övningsuppgifter, 3,0 hp, Betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s samordnare för funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:

Projekt ( TEN1 )

Övningsuppgifter ( ÖVN1 )

Övriga krav för slutbetyg

För godkänd kurs krävs godkända övningsuppgifter (ÖVN1; 3 hp) samt godkänd tentamen (TEN1; 3 hp)

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare Information

Ingen information tillagd

Fakta om kursomgång

Startdatum

2022-01-18

Kursomgång

  • VT 2022-60573

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Maskinkonstruktion

Kontakter