Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ML0022 Fysik för basår I 9.0 fup

Kurs-PM HT 2021-51407

Version 1 – 2021-08-16 11:50:52

Kursomgång

HT 2021-1 (Startdatum 2021-08-30, Svenska)

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Hållbar produktionsutveckling

Kurs-PM HT 2021

Presentation av kursen

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version HT 2020

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

  • Arbetsmetoder, densitet, krafter och jämvikt, kraftmoment, tryck, Arkimedes’ princip, energi, arbete, effekt, Ideala Gaslagen, termodynamik, elektrisk laddning, elektrisk energi, spänning, ström, linjebunden rörelse, kraft och rörelse, rörelsemängd och impuls.
  • Laborationer

Lärandemål

Övergripande mål

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Genomföra, beskriva, analysera och redovisa experiment för att undersöka i kursen berörda fysikaliska fenomen.

Tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp för att identifiera, analysera och lösa fysikaliska problem, inom ramen för kursens innehåll, samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

Läraktiviteter

Kursen består av 42 föreläsningar, 11 övningar, 2 räknestugor, 3 seminarier och 3 laborationer. På föreläsningarna tas teorin upp men ofta finns det även tid för exempel. Varje undervisningsvecka utom veckorna med seminarier har en övning. Inför varje övning får ni uppgifter att lösa. På övningen kan ni ställa frågor om uppgifterna som ni körde fast på. Självklart kan ni också ställa frågor om uppgifter i kurslitteraturen. Om många ställer samma fråga händer det att läraren löser uppgiften på tavlan. Räknestugorna fungerar ungefär som övningarna men ges i när anslutning till den ordinarie tentamen. Tanken är att frågor från hela kursen då kan ställas. Information om laborationer och seminarier ges under Detaljschema och Examination och slutförande.

I examensmomentet LAB1 ingår laborationer och seminarier. Tre stycken obligatoriska laborationer i laborationsdelen av LAB1.  För att få delta i laborationerna krävs att studenterna är väl förberedda och i vissa fall har gjort uppgifter innan laborationen. Laborationerna ska utföras i grupp på 2-3 personer. För godkänt slutbetyg krävs närvaro, acceptabel kunskapsnivå/acceptabelt handhavande med utrustning, vid samtliga laborationer (se riktlinjer för bedömning), samt godkända skriftliga laborationsrapporter inlämnade via Canvas. Endast en rapport ska göras i varje grupp och endast en ska lämna in. Skriv därför samtliga namn i gruppen och vem som är inlämnare. Tillåtna format är doc, docx och pdf. Det är även tillåtet att lämna in rapporten direkt till mig efter utfört laborationsarbete. Studenterna ansvarar för att ta med sig laborationsinstruktionerna. De två första laborationerna har en mall som ska fyllas i. Ni ska redogöra för den tredje laborationen i en fullständig rapport. Information om vad en fullständig laborationsrapport ska innehålla ges på Canvas. Var noggranna när ni skriver rapporter. Glöm inte enheter. Speciellt den första laborationen är teoretiskt svår. Ni sparar tid om ni frågar läraren om något är oklart. Om ni inte blir godkända på en rapport har ni möjlighet att komplettera den. Se Examination och slutförande. Viktigt är att studenterna laborerar med den gruppen man tillhör, inga byten mellan grupperna är möjlig.

Under hösten ges även 3 seminarier. Det är samma grupper för laborationerna som för seminarierna. Inför varje seminarium får ni 6 uppgifter. Precis innan seminariet markerar ni vilka uppgifter som ni är beredda på att lösa på tavlan med ett kryss. Slumpmässigt väljs en student ut för att redovisa. Om studenten inte lyckas visa en självständig motiverad lösningsansats eller motiverad lösning på uppgiften tas krysset bort. Notera att allt inte måste vara korrekt för att krysset ska vara kvar. Om en student har redovisat och inte förlorat sitt kryss behöver hen inte lösa fler uppgifter på det seminariet. En student som har förlorat sitt kryss riskerar dock att behöva lösa uppgifter som hen har kryssat. Generellt gäller att man bara kan få kryss om man är närvarande då motsvarande uppgift löses på tavlan. Det är tillåtet att titta i anteckningar men måste förklara vad man gör. För att bli godkänd på seminariedelen av LAB1 krävs minst 13 kryss.

Den som är godkänd på laborationerna och har minst 13 kryss på seminarierna får P (godkänt) på LAB1.

Detaljplanering

 

Läraktivitet Innehåll Förberedelse
     
     
     

Deadline för inlämnande av laborationsrapporterna via Canvas är:

Laboration 1                    17/9

Laboration 2                    12/11

Laboration 3                    24/12

Se ”Planering för Fysik för basår I HT2021.pdf” på Canvas för mer information om tider. Får man rest på laborationsrapporten får man lämna in högst 2 gånger till. Deadlines för dessa tillfällen ges senare.

För övriga tider se 
Schema HT-2021-893

Förberedelser inför kursstart

Kurslitteratur

Impuls Fysik 1, förlag: Gleerups, ISBN 9789140674159

Impuls Fysik 2, förlag: Gleerups, ISBN 9789140677082 (Endast kraftmoment)

Formler och Tabeller, 3:e upplagan, förlag: Natur och Kultur, ISBN 9789127457201

Även vissa äldre upplagor kan vara tillåtna. Se ”Äldre tillåtna formelsamlingar.pdf” på Canvas.

Även vissa äldre upplagor kan vara tillåtna. Se ”Äldre tillåtna formelsamlingar.pdf” på Canvas.

Annan användbar litteratur

Fysik 1000, förlag: Konvergenta, ISBN 9789197370875

Heureka! Kurs 1 och 2 Basåret teoribok, förlag: Natur och kultur, ISBN 9789127447103

Heureka! Kurs 1 och 2 Basåret övningsbok, förlag: Natur och kultur, ISBN 9789127447110

Exempel från dessa böcker kan dyka upp på föreläsningar men man behöver inte böckerna ändå.

Examination och slutförande

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • LAB1 - Laborationer, 1,5 fup, Betygsskala: P, F
  • TENA - Skriftlig tentamen, 7,5 fup, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s samordnare för funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:

Laborationer ( LAB1 )

Skriftlig tentamen ( TENA )

Om man har 8-12 p på del 1, så rättas även del 2. För betygssättning så slår man därefter samman resultatet från de båda delarna, men dock bara 8p från del 1.

 

 

Poänggränser för varje enskild tentamina

Betyg

F

Fx

E

D

C

B

A

Del 1

12p E-nivå

0-6

7

8-12

Del 2

8p C-nivå

6p A-nivå

 

Rättas ej

0-2

3-5

6-8

 

9-11

 

12 – 14

’Del 1+Del 2’

0-6

7

8-10

11-13

14-16

17-19

20-22

 

För att få slutbetyg krävs P på LAB1 och minst E på TENA. Slutbetyget blir då betyget på TENA.

Det finns även en kontrollskrivning. Den är inte obligatorisk. Den äger rum 8.00-10.00 torsdagen 21 oktober. Kontrollskrivningen utgörs av 9 uppgifter. Varje uppgift är värd 2 poäng. Den som får minst 10 poäng blir godkänd på kontrollskrivningen och får hoppa över de 4 första poängen på den ordinarie tentamen. I praktiken innebär de 4 första poängen troligen de 2 första frågorna. Tillåtna hjälpmedel på tentamen och kontrollskrivningen är penna, sudd, linjal, godkänd formelsamling (se ”Kurslitteratur”), tillåten miniräknare d.v.s. CASIO FX-82EX, CASIO FX-82ES PLUS, SHARP EL-W531TH-(färgbeteckning), SHARP EL-W531TG-(färgbeteckning), Texas Instruments TI-30XBMultiView eller Texas Instruments TI-30XSMultiView.

Övriga krav för slutbetyg

Slutbetyg erhålls om samtliga examinationsmoment är godkända. Slutbetyget baseras på poängsumman på tentamen.

Målrelaterade betygskriterier/bedömningskriterier

Målrelaterade betygskriterier/bedömningskriterier           

E: Studenten skall, med viss säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på enkla problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

C: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och/eller avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

A: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

Möjlighet till komplettering

*Fx på tentamen ger möjlighet till en Fx-komplettering. Komplettering gäller till betyget E. Ni har 2 timmar på er på FX-kompletteringen. Ni får reda på vad uppgifterna ska handla om i förväg. Det är områden som ni hade svårast för på E-delen på tentamen. Varje uppgift är värd 4 poäng. Minst 9 poäng krävs för godkänt.

Möjlighet till ersättningsuppgifter

Möjlighet till ett omlabstillfälle ges i samband med omtentamen för den som varit frånvarande på en laboration eller misslyckats med sina 2 kompletteringar. Endast en laboration får göras om. I samband med omtentamen finns även möjlighet att samla kryss på ett omseminarium. Även omseminariet har 6 uppgifter.

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare Information

Ingen information tillagd

Fakta om kursomgång

Startdatum

2021-08-30

Kursomgång

  • HT 2021-51407

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Hållbar produktionsutveckling

Kontakter