Till innehåll på sidan

Klara blev Årets Samhällsutvecklare 2020

Klara Berggren (Foto: Kristofer Hedlund)
Publicerad 2020-09-04

Sweco och Skanska har för sjätte året i rad korat årets samhällsutvecklare, en utmärkelse som tilldelas en student med brinnande intresse för samhällets hållbarhetsutmaningar. Årets vinnare är Klara Berggren som nyligen avslutade sina studier på masterprogrammet Teknik och Hållbar utveckling.

Grattis Klara! Du har blivit utsedd till Årets samhällsutvecklare 2020, hur känns det?

Det känns fantastiskt roligt, ett erkännande för mitt driv och ambition att lösa samhällsutmaningar med ett tvärvetenskapligt angreppssätt, det är jag stolt att få ta med mig i bagaget samtidigt som min examen från KTH. Framförallt med tanke på att det var så många andra deltagande studenter som också var riktigt kompetenta.

Vad handlade caset om? Vad skulle ni göra?

Under själva casedagen fick vi i uppgift att skapa en framtidsvision för en svensk stad till år 2050, och därmed började min grupp att identifiera vilka utmaningar staden står inför för att komma fram till lösningar vi ville utveckla. I vårt fall utgick vi från en fokus på vatten och integrerade sedan både miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetsaspekter på problemen med en stor dos kreativitet.

Vad händer härnäst för din del?

Jag har precis påbörjat ett FN-uppdrag för ett regionalt samverkanskontor i Latinamerika för UNFCCC som arbetar med klimatfrågor. Det är en FN volontär position där jag ska stötta deras arbete med att öka ambitionerna och synergier i regionen kring målen satta i Parisavtalet för att bekämpa klimatförändringar. Till en början arbetar jag digitalt från Stockholm men när situationen tillåter så flyttar jag till Panama vilket jag ser oerhört mycket framemot!

Sweco.se: Klara Berggren utsedd till Årets Samhällsutvecklare 2020

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2020-09-04