AD2UPX Examensarbete inom stadsplanering och design, avancerad nivå 30,0 hp

Huvudsyftet med examensarbetet är att ge studenten en möjlighet att efter eget intresse genomföra ett självständigt forsknings- och/eller designprojekt inom området stadsplanering och design.
Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Examensarbetet bygger på en strikt sekvens av forsknings- och studiouppgifter som ligger inom programmets kärnområde och som omfattar ett brett spektrum av ämnen relaterade till nordiska och internationella förhållanden.
Särskild vikt läggs vid frågor om hållbarhet, som utgör själva kärnan i programmet. Examensarbetet är uppbyggt kring processen för grundlig forskning och praktik.
I början av arbetsprocessen har studenterna möjlighet att välja mellan att arbeta med en teoretisk studie och/eller ett designprojekt. Följande alternativ är tillgängliga för studenterna:
1. Examensarbete i urban designteori
2. Examensarbete i tillämpad urban design
3. Tillämpad forskning och design
Under höstterminen innan studenterna påbörjar examensarbetet förväntas de utveckla ämnet för sitt examensarbete och att skriva en uppsats som beskriver följande:
- Ämne för forsknings- och/eller designprojektet
- Vald huvudfråga och problem
- Projektets plats och dess problematik
- Tydlig agenda för den fortsatta gestaltningen och/eller forskningen
- Förslag på metoder och verktyg för att arbeta med projektet
- Preliminärt program för projektet
- Tidplan för arbetet med examensarbetet
Under arbetsprocessen finns det två viktiga moment runt vilka programmet är strukturerat. Den mellanliggande presentationen i slutet av mars och slutkritik under den sista veckan i maj.
Lärandemål
Syftet med kursen är att ge studenterna möjlighet att tillämpa och vidareutveckla de kunskaper, färdigheter och metoder som de tillägnat sig i tidigare kurser inom stadsplanering och design. Huvudsyftet med examensarbetet är att ge studenten en möjlighet att efter eget intresse genomföra ett självständigt forsknings- och/eller designprojekt inom området stadsplanering och design. Den studerande ska lära sig att formulera forsknings- och/eller designproblem, definiera forskningsbara frågor och utveckla lösningar på de definierade problemen.
Under arbetet med examensarbetet kommer studenterna att tillämpa sin kunskap på en avancerad nivå och visa en kvalificerad förmåga att hantera utmaningar som beror på de komplexa sätt på vilka städer fungerar, växer och utvecklas. Studenterna kommer att tillägna sig de yrkesmässiga och teoretiska verktyg som krävs för att genomföra en djupgående forskning samt att tillämpa sina färdigheter och kunskaper i designprocessen.
Kursupplägg
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Examensarbetet skall utformas som en fördjupad studie inom ämnesområdet stadsplanering och design, och det utgör en del av kraven för masterexamen i stadsplanering och design. Detta innebär att för att kunna påbörja examensarbetet skall studenten ha genomgått och avslutat större delen av programmets kurser med inriktning mot stadsplanering och design. Det åligger examinator att kontrollera att kraven har uppfyllts. Studenter från KTH-skolor förutom Skolan för arkitektur och byggd miljö måste få godkännande från sin skola för att vara registrerad på ett examensarbete i stadsplanering och design.
Rekommenderade förkunskaper
Utrustning
Kurslitteratur
Litteraturlista meddelas i samband med kursstart.
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- HALV - Halvtidsseminarium, 15,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
- SLUT - Slutinlämning, 15,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Stadsplanering och design studio och/eller forskningsprojekt samt presentation och kritik, 30.0 hp, betygsskala:A, B, C, D, E, FX, F.
Möjlighet till komplettering
Möjlighet till plussning
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.
Ytterligare information
Kurswebb
Ytterligare information om kursen kan hittas på kurswebben via länken nedan. Information på kurswebben kommer framöver flyttas till denna sida.
Kurswebb AD2UPX