Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

AE219V Ekoteknik 7,5 hp

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan AE219V (VT 2008–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

 Kursen omfattar främst den vattenrelaterade delen av ekoteknikens arbetsfält med inriktning mot reningssystem som minimerar behovet av tillförd elektrisk energi. Deltagarna ska erhålla sådana kunskaper att de självständigt kan utvärdera och bedöma i vilka situationer olika ekotekniska metoder för vattenrening är tillämpliga, på grundval av teori och goda exempel. Kursen fokuserar på ekotekniska lösningar av problem med förorenat vatten från spridd bebyggelse, mindre samhällen, deponier främst för kommunalt avfall, avrinningsvatten från tätorter (dagvatten). Särskild vikt läggs vid ny den nya filterbäddsteknik som utvecklats vid KTH. Teorin för vattenrening m h a reaktiva filtermaterial gås igenom, olika typer av filtermaterial och systemlösningar där filter ingår visas. Dimensionering av anläggningar. Återvinning av fosfor och kväve från reaktiva filter till jordbruket.

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska deltagaren kunna;• beskriva grundläggande principer för ekosystemtjänster som kan nyttjas i tekniska lösningar• beskriva ett urval av ekotekniska metoder för mark- och vattenrening• förklara reningsförlopp och mekanismer för rening i konstruerade våtmarker och mineralbaserade filtermaterial• konstruera ett ekotekniskt system för rening av hushållsspillvatten• beräkna livslängd och ekologisk hållbarhet hos ett antal reningssystem• praktiskt genomföra bestämning av filtermaterials kemiska, fysikaliska och hydrauliska egenskaper• föreslå en lämplig teknik för rening av dag- och lakvatten samt för småskalig spillvattenrening

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Grundläggande högskolebehörighet (avslutad gymnasietubildning el motsv inkl svenska och engelska) samt minst 120 poäng med teknisk, matematisk- naturvetenskaplig inriktning.

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Kurslitteraturen anslås på kursens hemsida senast fyra veckor innan kursstart

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

P, F

Examination

  • ANN1 - Intensivvecka 1, 3,0 hp, betygsskala: P, F
  • ANN2 - Intensivvecka 2, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • ANN3 - Projekt, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • TEN1 - Kunskapsprov, 1,5 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Examinationen sker genom en skriftlig tentamen (TEN1; 3 högskolepoäng), två obligatoriska övningar (ÖVN1; 1), vardera en obligatorisk projektuppgift och fältövning (PRO1; 3,5). Sjugradig betygsskala tillämpas för tentamen. Övriga moment ges betyget godkänd men innehåller bonuspoäng som kan ge en höjning av det sjugraderade slutbetyget.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Samhällsbyggnad

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Övrig information

Gammal kod: 1B4136