Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

AH221X Examensarbete inom systemanalys och ekonomi, avancerad nivå 30,0 hp

Examensarbete i systemanalys och ekonomi. En huvuduppgift inom transport- och lokaliseringsanalys är att utveckla systemanalytiska metoder och modeller för analys av problem inom samhällsekonomi och -planering.

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan AH221X (HT 2014–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Innan examensarbetet kan påbörjas måste studenten tillsammans med examinator gemensamt identifiera ett intressant problem. Ursprunget till sådana problem kan komma från examinator, externa intressenter eller studenten själv.

Omfattningen ska vara sådan att det framgår att examensarbetaren utfört minst fem kvalificerade arbetsmånader.

I arbetet ingår att göra en noggrann specifikation och tidsplan för uppgiften och att söka och läsa in litteratur som är direkt relevant för exjobbet. En del av den skriftliga rapporten är därför en litteraturstudie, där examensarbetet sätts in i ett sammanhang och alternativa angreppssätt diskuteras. Deltagande i vissa seminarier ingår också.

En del av kursens innehåll är att lära sig skriva en pedagogisk och vetenskapligt stringent rapport. Vi diskuterar därför disposition och språk.

Tyngdpunkten i arbetet ska ligga på utredning och analys. Eventuellt programmeringsarbete ska vara underordnat och syfta till att undersöka och verifiera uppställda metoder och teorier.

Arbetet redovisas skriftligt och presenteras dessutom muntligt vid ett examinationsseminarium. Den färdiga rapporten trycks efter examinationsseminariet. Normalt skall också studenten vara diskutant vid ett examinationsseminarium för ett annat examensarbete.

Examensarbetet kan göras i grupper om två studenter, varvid de individuella insatserna tydligt skall kunna åtskiljas. Den skriftliga rapporten skrivs normalt på engelska, men svenska är också möjligt.

Lärandemål

Examensarbetet syftar till att ge erfarenheter av och färdigheter i att:

  • någorlunda självständigt avgränsa, definiera, planera och genomföra ett längre projekt under realistiska förhållanden;
  • använda lämpliga vetenskapliga metoder för problemet i fråga;
  • dokumentera detta arbete i en pedagogisk rapport, som visar att studenten dels skaffat sig en överblick över ett område, dels kan avgränsa ett problem, dels kan identifiera lösningar och eventuellt implementera dessa, dels skriftligt kan förmedla resultat och metoder till andra;
  • presentera arbetet muntligt;
  • ge konstruktiv kritik till andra;

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Allmänt gäller att en huvuddel av studierna, minst 60 högskolepoäng, skall vara avklarade innan examensarbetet får påbörjas, där det åtminstone ingår:

  • AH2314 Modellering av individers val samt marknadsanalys.

Det är examinator som avgör om studenten har den fördjupning som avses och att studenten avklarat huvuddelen av studierna innan examensarbete påbörjats. Dispens kan efter prövning beviljas av grundutbildningsansvarig.

Examensarbetet skall normalt utföras under utbildningens sista termin.     

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Bestäms individuellt.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • XUPP - Examensuppgift, 30,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

För examination krävs godkänd och seminariebehandlad slutrapport. Hela examensarbetet rapporteras som ett moment. Titeln på svenska och engelska skrivs in i betyget.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Samhällsbyggnad, Teknik och ekonomi

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Kontaktperson

Anders Karlström, andersk@infra.kth.se

Övrig information

Tag kontakt med examinator för att höra om det finns några aktuella projekt eller diskutera ett projekt som är studentinitierat. Troliga examinatorer är Anders Karlström, Lars-Göran Mattsson, Staffan Algers och Lars Lundqvist. Kontakta i första hand Anders Karlström för mer information. Studerande som inte följer samhällsbyggnadsprogrammet skall inhämta godkännande från programansvarig/programkansli före registrering av examensarbetet.

Gammal kod: 1N1003