CK2000 Livsmedelskemi- och teknologi 7,5 hp

Välj termin och kursomgång
Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.
Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
- Livsmedelskomponenter: kolhydrater, proteiner, lipider, metaboliter och livsmedelstillsatser
- Viktiga kemiska reaktioner inom livsmedelsteknik: Maillardreaktion, oxidation
- Livsmedelskolloider
- Analytiska tekniker i livsmedelskemi
- Hållbara livsmedelssystem i en cirkulär ekonomi
Lärandemål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna
- Beskriva de kemiska egenskaperna och reaktionsmekanismerna hos de vanligaste livsmedelskomponenterna
- Förklara utifrån ett systemperspektiv hur livsmedelsteknik påverkar hållbar utveckling
- Genomföra ett projekt innefattande en litteraturstudie och laboratorieexperiment för att lösa ett vetenskapligt problem inom livsmedelskemi- och teknologi, samt kunna utvärdera och diskutera resultaten både muntligt och i en skriftlig rapport
Kursupplägg
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Minst 150 högskolepoäng från årskurs 1, 2 och 3 varav minst 110 högskolepoäng från årskurs 1 och 2 samt kandidatexamensarbete måste vara avklarade, inom ett program som innehåller:
75 högskolepoäng (hp) inom kemi eller kemiteknik, 20 hp matematik och 6 hp programmering eller motsvarande.
Rekommenderade förkunskaper
Utrustning
Kurslitteratur
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- PRO1 - Laboratorieprojekt inom livsmedelskemi och teknologi, 3,0 hp, betygsskala: P, F
- TEN1 - Skriftlig tentamen, 4,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Närvaro krävs på laborationerna i projektet.
Möjlighet till komplettering
Möjlighet till plussning
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.
Ytterligare information
Kurswebb
Ytterligare information om kursen kan hittas på kurswebben via länken nedan. Information på kurswebben kommer framöver flyttas till denna sida.
Kurswebb CK2000