Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

FEN3250 Kommunikation och styrning i elkraftsystem, doktorandkurs 9,0 hp

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan FEN3250 (VT 2019–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Kursen består av två delar. En inledande del bestående av fyra instuderingsuppgifter med tillhörande föreläsningar och slutseminarium samt en avslutande del med ett individuellt projekt. Den inledande delen innebär en fördjupning av innehållet från kursen EH2741, de inledande instuderingsuppgifterna behandlar ämnena:

Uppgift 1: Lokal och distribuerad styrning och automation

Ämnet omfattar modellering och analys av lokala kontrollsystem samt den påverkan som realtidplattformens begränsningar innebär gällande noggrannhet i mätning och kontroll. Därutöver behandlas metoder för distribuerad övervakning samt metoder för informationsutbyte mellan självständiga enheter.

Uppgift 2: Kommunikationssystem för geografiskt distribuerade processer

Ämnet omfattar analys och modellering av kommunikationsnät för stora geografiska områden med betoning på viktiga egenskaper som påverkar styrning och reglering via systemet. Detta inkluderar utveckling av generella kommunikationssystemmodeller som är användbara för studier av kraftsystemstyrning med hänsyn till både kommunikationssystemet och kraftsystemet (Cyberphysical).

Uppgift 3: Centraliserad styrning av geografiskt utbredda system

Ämnet omfattar analys och design av metoder för centraliserad kontroll av kraftsystem, till exempel: sub-synkronresonans, optimal lastfördelning (OPF) och skyddssystem som utnyttjar fjärrdata. Ämnet omfattar även metoder för distribuerade lösningar flödesberäkningar och topologi estimering.

Studie Block 4: Cybersecurity i kraftsystemstyrning

Ämnet omfattar studier om hot och motåtgärder, tillämpning av standarder inom området cybersecurity samt studie av några befintliga tekniker för skydd: såsom nyckelhantering för autentisering och kryptering.

Det exakta innehållet i det individuella projektet ska i förväg göras upp med handledare och examinator. Exempel på sådana projekt är: Litteraturstudier inom ett användningsområde, såsom kommunikation och styrning av microgrids, distribuerad styrning av småskalig produktion och författande av ett litteraturstudie papper på 6-8 sidor som är lämpligt för enklare konferens. Som alternativ från ett mer tillämpningsorienterat perspektiv, kan projektet består av byggandet av kraftnäts modell och kommunikations-näts modeller i simuleringsplattformar, antingen i utbildningssyfte eller för att bilda en grund för kommande forskningsarbete.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

·         Modellera och simulera styrsystem på stationsnivå för enklare kraftsystem gällande tillförlitlighet, skyddsfunktion, automation kontroll.

·         Analysera effekterna av egenskaperna, exempelvis fördröjning och bandbredd, hos kommunikationssystem som används för kraftsystemstyrning

·         Utveckla modeller av kraftsystem och enkela regler strategier som behövs för övervakning och styrning på systemnivå t.ex. SCADA, WAMC och EMS applikationer.

·         Analysera effekterna av IT-hot och risker i samband med användning av information och styrsystem för att styra elkraftsystemet, kallas Cyber Security.

·         Identifiera ett lämpligt område för fördjupade studier och genomföra inom detta område en studie i syfte att antingen

o   Sammanfatta relaterat forskningsarbete, genomföra en mindre förstudie samt föreslå lämpliga nästa steg inom området, eller

o   Utveckla lärandemoduler inom området, som till exempel nät och/eller kommunikationsmodeller för tillämpningar i realtidsimulatorer.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Antagen till Forskarutbildningsprogram vid KTH.

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Ingen information tillagd

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

P, F

Examination

  • EXA1 - Examination, 9,0 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Godkänt resultat på alla ingående instuderingsuppgifter och det individuella projektet vilket inkluderar en individuell presentation och slutrapport, vilka båda ska godkännas av kursens examinator.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Denna kurs tillhör inget huvudområde.

Utbildningsnivå

Forskarnivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Forskarkurs

Forskarkurser på EECS/Elkraftteknik