Hoppa till huvudinnehållet

ME2067 Industriell omvandling och teknisk förändring (ITTEC) 6,0 hp

Kursens teoretiska grund hämtas från innovationsteori med stark koppling till evolutionär och institutionell ekonomi. Ämnesområdet har en stark tvärvetenskaplig prägel med anknytning till områden som teknikhistoria, tekniksociologi, ekonomisk historia, ekonomisk geografi och nationalekonomi. Industriell dynamik har ett teknik- och industrinära fokus och ger studenterna redskap att hantera industriella omvandlingsprocesser. Kursen behandlar med andra ord managementfrågor på “mesonovå” – det vill säga strategiskt ledarskap för att möta industriell förändring. Flertalet av dagens mest utmanande industriella managementproblem har sitt ursprung i snabb teknisk och industriell transformation orsakad av omvandlingstryck som globalisering, global uppvärmning och genomgripande teknikskiften.

Välj termin och kursomgång

Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.

Kursval

Gäller för kursomgång

VT 2025 Start 2025-01-14 programstuderande

Anmälningskod

60748

Rubriker med innehåll från kursplan ME2067 (VT 2020–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursupplägg

Kursen inleds med en genomgång av de teorier som utgör grunden i Industriell dynamik - att förstå och förklara tekniska och industriella förändringsprocesser samt innovationsteorier. Kursen fokuserar sedan på managementfrågor på "mesonovå" - det vill säga strategiskt ledarskap för att möta industriell förändring. Förändringens historiska och dagsaktuella kontext är viktig i kursen och studenterna förväntas genomföra en egen analys där en industri genomlyses utifrån de teorier som
presenteras. Exempel på områden som ingår är innovationssystem, historiska analyser av industriell dynamik, kunskapsbildningsprocesser och fenomen som tekniska paradigm, regimer och utvecklingsbanor (trajectories).

Kursinnehåll

Kursen baseras på en sammanhängande föreläsningsserie. Därtill ska studenterna med hjälp av teoretiska begrepp hämtade från industriell dynamik och "management of innovation" genomföra en undersökning med syfte att analysera ett autentiskt företags hantering av en aktuell transformationsprocess. Examination sker genom en rad seminarier som fokuserar på problemformulering, syfte, forskningsfrågor och tillgång på källor. Studenterna tränas i hur man kombinerar olika kunskapsområden för att göra en komplex verklighet undersökningsbar.

Kursen innehåller aktiviteter som syftar till att utveckla en fördjupad kunskap inom hållbar utveckling, vetenskaplig metod, akademiskt skrivande och framställning. Kursen stödjer masterprogrammets TINEMs programövergripande lärandemål genom en fördjupning av det problembaserade förhållningssättet som introducerades i ME2501 (och som fördjupas i kursen ME2502).

Kursen omfattar aktiviteter som syftar till att fördjupa kunskapen inom vetenskaplig metod, akademiskt skrivande och presentation. Kursen stöder hela programmets lärandemål genom en fördjupning av den problembasstrategi som infördes i ME2501 (som fortsätter i kursen ME2502).

Lärandemål

Efter kursen ska studenten kunna:

  1. Kritiskt diskutera de mekanismer som ligger till grund för industriella transformationer och tekniska förändringar och deras följder
  2. Utvärdera teoretiska begrepp och aktuell forskning inom området industriell dynamik för att hantera tekniska och industriella förändrings processer
  3. Skriva en analys av industriella och tekniska förändringar och självständigt diskutera problemformuleringar och deras lösningar för att hantera komplexa förändringar
  4. Presentera resultat och slutsatser baserade på en vetenskaplig undersökning av industriella och tekniska förändringar för olika typer av publik

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

ME2501 Perspektiv på Industrial management avslutad

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen

Kurslitteratur

Ett urval av ca 10 akademiska artiklar och rekommenderade böcker om forskningsmetodik (meddelas vid kursstart).

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • INL1 - Inlämningsuppgift, 2,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • SEM2 - Seminarier, 4,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Programstudenter på KTH-sanktionerade utbytesstudier kan efter överenskommelse med examinator genomföra kursens uppgifter (eller motsvarande ersättningsuppgifter) på distans.

Möjlighet till komplettering

Se kurs-pm.

Möjlighet till plussning

Avgörs av examinator.

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Industriell ekonomi

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Se kurs- och programkatalogen.

Kontaktperson

Johan Nordensvärd (johan.nordensvard@indek.kth.se)

Övrig information

Endast öppen för studenter antagna till masterprogrammet i industriell ekonomi (TINEM).

Ej öppen för utbytesstudenter.