Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Vanliga frågor och svar om diplomutdelning (FAQ) vid KTH

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om diplomutdelningen vid KTH.

Examensbevis

Måste jag delta i diplomutdelningen för att få ut min examen?

Nej, däremot måste du ta ut din examen för att få delta i diplomutdelningen.

Examen - hur och var ansöker jag?

Vad händer om min examensansökan inte hinner behandlas i tid?

Då får du vänta in nästkommande diplomering.

Allmänna frågor om diplomeringsceremonin

Vilka får inbjudan till diplomutdelningen?

Civilingenjörer, arkitekter, högskoleingenjörer, magistrar och mastrar samt kandidater från programmet fastighet och finans samt fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, som fått sin examen utfärdad får en inbjudan till nästkommande diplomutdelning i stadshuset.

Detta under förutsättning att du har registrerat önskemål om att få en inbjudan enligt det brev med instruktioner som medföljer ditt examensbevis.

När blir jag inbjuden?

De som får sin examen utfärdad mellan 10 november och 7 april och har anmält önskan om att få en inbjudan, blir inbjuden till diplomutdelningen i slutet av maj.

De som får sin examen utfärdad mellan 7 april och 10 november och har anmält önskan om att få en inbjudan, blir inbjuden till diplomutdelningen i mitten av december.

Varför måste jag anmäla mig i förväg?

Du måste anmäla dig för att du ska kunna få ditt diplom och för att ditt namn ska finnas i programmet. Antalet personer som får vistas i Stadshuset är begränsat och vi måste förhålla oss till maxantalet.

Kan jag få diplomet i efterhand?

Nej, diplomet är ett minne av högtiden och delas endast ut till de som närvarar på ceremonin. Examensbeviset är det formella beviset på din examen.

När börjar ceremonin?

För gästerna öppnas dörrarna kl. 16.20 och ceremonin börjar prick kl. 17.  

Hur går ceremonin till?

Ceremonin inleds med att fanborg, följd av alla diplomander, går i procession nedför trappan utanför Gyllene Salen, ner till Blå hallen i en mycket inrutad ordning (vi går igenom ordningen under repetitionen). När alla kommit till sin plats och ingångsmarschen är avslutad sitter man ner. Övermarskalken äntrar talarstolen och inleder med att presentera grundutbildningsansvarig för första skolan som ska diplomeras varpå diplomanderna ställer sig i ordning för att emottaga sina diplom. Detta forsätter tills samtliga skolor har representerats. Diplomutdelningen varar i 1,5-2 timmar beroende på antalet diplomander.

Diplomutdelningen varvas med musikaliska inslag. Ceremonin avslutas med fanborgens utgångsmarsch. Diplomander och gäster ställer sig upp när musiken till utmarschen startar.

Tänk på att det inte finns några toaletter i anslutning till Gyllene Salen där repetitionen äger rum, så se till att klara av besöket innan du går upp till repetitionen.

Film om hur ceremonin går till 

Vad ska jag ha på mig?

Klädkoden föreskriver mörk kostym.

Mörk kostym är svart, mörkgrå, mörkbrun eller mörkblå kostym med eller utan väst samt en vit eller ljus skjorta och slips i valfri diskret färg, dock ej vit (vit slips förekommer endast vid begravning av nära anhörig). Kort eller lång klänning eller kjol i valfri färg, en stilig jumpsuit går också bra. Med kort menas en längd som stannar runt knäet eller strax ovanför eller under.
Folkdräkt går givetvis bra att bära.

För övriga gäster gäller samma klädkod eller klädkod kavaj.

Alla vi som arbetar med ceremonin i någon form klär oss i högtidsdräkt.

Du kommer inte ha användning för schmecken, den mössa som bärs av teknologer.

Om du vill ha med dig handväska under ceremonin, vänligen välj en modell "aftonväska" med axelrem så att du kan ha händerna fria när du går upp och tar emot ditt diplom. Tänk att inte ta rektor/prorektor och THS ordförande/vice ordförande i hand.

Hur många gäster får jag ta med?

Du kan ta med dig max tre gäster. Det finns ingen möjlighet att bjuda in fler gäster. 

Kan jag sitta tillsammans med mina gäster under ceremonin?

Nej, det går inte. Alla diplomander sitter på förbestämda platser enligt sortering utifrån program för att ceremonin ska flyta på så smidigt som möjligt. För dina gäster är det fri placering på resterande stolsrader. Tänk också på att du inte kan anlända tillsammans med dina gäster. Du är inbjuden till kl. 15 och dina gäster en dryg timme senare.

Hur vet jag vilka andra som ska diplomeras samma dag?

Vid ankomsten till Stadhuset delas ett program ut till både diplomander och senare till gästerna. I det står namnen på alla diplomander sorterade utifrån skola och studieprogram.

Får barn vara med på ceremonin?

Ja, barn är välkomna men tänk på att även de räknas som en person, med tanke på brandsäkerheten. Barn som närvarar bör vara åtminstone 5 år. Yngre barn har svårt hålla sig lugna och det är av stor vikt att barn inte springer omkring eller är högljudda under ceremonin. Det finns inget separat rum dit man kan gå med skrikande spädbarn.

Får jag fotografera under ceremonin?

Ja, om du sköter det så diskret som möjligt och inte står i vägen för någon annan. KTH har också anlitat en professionell fotograf som dokumenterar hela ceremonin, alla som tar emot diplom samt även gruppbilder. Någon vecka efter ceremonin kommer dom kontakta dig med mer info om bilderna som togs under ceremonin. 

Vad händer efter ceremonin?

Efter ceremonin avslutas diplomutdelningen. Många tycker att det är trevligt att gå ut och äta gemensam middag för att fortsätta firandet.

Hur hittar jag till Stadshuset?

Tunnelbanans blå linje är det närmaste alternativet. Stig av vid station Rådhuset, uppgång Parmmätargatan/Hantverkargartan, gå längs Hantverkargatan så du har Kungsholms kyrka till vänster och du ser toppen av tornet på Stadhuset.

Du kan ta buss linje 3 som stannar precis utanför Stadshuset.

Om du åker till T-centralen är det 10 minuters promenad därifrån. Gå mot hotel Sheraton, och tag sen till höger, så ser du Stadshuset framför dig.

Var kan jag parkera?

Stadshuset har inga egna parkeringsplatser som KTH kan använda. Det finns parkeringsplatser vid Norr Mälarstrand. Närmaste parkeringshus är vid hotel Sheraton.

Repetition

Varför måste vi repetera?

Vi repeterar ceremonin för att den ska löpa så smidigt som möjligt och därmed bli den högtidliga och lyckade ceremoni som alla diplomander förtjänar.

När börjar repetitionen?

Dörrarna öppnar kl. 15 och repetitionen startar kl. 15.30 i Stadshuset. Samling i Gyllene salen en trappa upp. Repetitionen är obligatorisk för alla som ska delta i ceremonin. Se till att vara i tid!

Vad gör man på repetitionen?

På repetitionen går vi igenom och övar på procession och uppställning i rätt ordning och de närvarande prickas av. Det är därför viktigt att du är med på repetitionen, annars plockas ditt diplom bort. Titta på instruktionsfilmen som ligger på diplomeringssidan, under rubriken repetition, så ser du lite mer vad det går ut på.

Ska jag vara ombytt till repetitionen?

Ja, du ska vara ombytt och klar när du kommer. Ta gärna med finskorna i en påse och häng in de bekväma skorna tillsammans med ytterplagget i den bemannade garderoben. Tänk också på att inte ha med en stor handväska.eftersom du måste ha båda händerna fira när du tar emot ditt diplom. Möjligen fungerar det att ha en aftonväska med axelrem om du vill ha med din telefon etc. Det är fri garderob för alla diplomander och övriga gäster.

Jag kan omöjligt vara med på repetitionen, vad gör jag?

Då får du tyvärr stå över till nästa gång.

Har du frågor om diplomutdelning?

Om du har frågor kring diplomutdelningen kan du mejla ceremonier@kth.se