Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Dubbel civilingenjörsexamen

Utbytesstudier som resulterar i en dubbel civilingenjörsexamen, även kallat dubbeldiplom, är en unik möjlighet för dig som är civilingenjörsstudent. Genom att förlänga dina studier med en eller två terminer kan du få två examina – en civilingenjörsexamen från KTH och motsvarande examen från utbytesuniversitetet.

Dubbeldiplom skiljer sig från vanliga utbytesstudier. Dels är studietiden utomlands längre men framför allt blir du en ”riktig” student på det andra universitetet. Det kan förändrar relationen till de andra studenterna och lärarna. Det gör också att studierna blir mer krävande.

Steg för steg-guide: Ansökan och förberedelser för dubbeldiplom

Dubbeldiplomstudier är meriterande och öppnar dörrar för en internationell karriär efter avslutade studier. I de flesta länder väger en nationell examen tungt på arbetsmarknaden och 60 procent av dubbeldiplomstudenterna jobbar därför utomlands någon gång under de första åren efter examen.

Hit kan du åka

KTH:s utbud av utbytesuniversitet för dubbel civilingenjörsexamen består främst av universitet i Europa, men också i Japan. Välj ditt utbildningsprogram i listan nedan för att se till vilka universitet du kan ansöka om utbyte för dubbel civilingenjörsexamen.

Om ditt program inte finns med betyder det att programmet inte erbjuder utbyte för dubbel civilingenjörsexamen. Du kan dock fortfarande åka på vanliga utbytesstudier.

Tidigare studenters berättelser

KTH-studenter som genomfört dubbeldiplomstudier brukar säga att det varit väldigt tufft, men att det har varit värt arbetet eftersom de utvecklats mycket som personer och att deras referensramar vidgats. Dubbeldiplomstudierna ger oftast många nya vänner för livet och det är en upplevelse som är svår att få på något annat sätt.

Olle Eriksson, Teknisk fysik

"Jag valde att läsa ett dubbeldiplom eftersom jag ville ha en utmaning. Men jag var också nyfiiken på att testa på att helt byta språk och bli integrerad i en ny kultur."

Clara Hamell, Farkostteknik

"Att våga utmana sig är anledningen till att man ska göra ett dubbeldiplom. Och var öppen för möjligheterna som det ger dig.”

Erik Bröte, Teknisk fysik

”Dubbeldiplomstudier leder till att man får många perspektiv, pushar sina comfort zones och i helhet utvecklas mycket som person.”