Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Dubbel civilingenjörsexamen

Utbytesstudier som resulterar i en dubbel civilingenjörsexamen, även kallat dubbeldiplom, är en unik möjlighet för dig som är civilingenjörsstudent. Genom att förlänga dina studier med en eller två terminer kan du få två examina – en civilingenjörsexamen från KTH och motsvarande examen från utbytesuniversitetet.

Dubbeldiplom skiljer sig från vanliga utbytesstudier. Dels är studietiden utomlands längre men framför allt blir du en ”riktig” student på det andra universitetet. Det kan förändra din relation till de andra studenterna och lärarna. Det gör också att studierna blir mer krävande. I de flesta dubbeldiplomutbytena läser du de första tre eller fyra årskurserna på KTH, för att sedan läsa ett och ett halvt till två år vid partneruniversitetet. För att kunna bli uttagen för dubbeldiplomsstudier måste du ha ett medelbetyg på minst 4,0 samt klarat av alla obligatoriska kurser.

Dubbeldiplomstudier är meriterande och öppnar dörrar för en internationell karriär efter avslutade studier. I de flesta länder väger en nationell examen tungt på arbetsmarknaden och 60 procent av dubbeldiplomstudenterna jobbar därför utomlands någon gång under de första åren efter examen.

Hit kan du åka

KTH:s utbud av utbytesuniversitet för dubbel civilingenjörsexamen består främst av universitet i Europa, men också i Japan. Välj ditt utbildningsprogram i listan nedan för att se till vilka universitet du kan ansöka om utbyte för dubbel civilingenjörsexamen.

Om ditt program inte finns med betyder det att programmet inte erbjuder utbyte för dubbel civilingenjörsexamen. Du kan dock fortfarande åka på vanliga utbytesstudier.

Ansökan: Steg för steg

1. Förbered dig i tid

Om du är intresserad av dubbeldiplomstudier bör du så tidigt som möjligt i din utbildning kontakta ditt programs internationella koordinator. Din internationella koordinatorer hjälper dig med vägledning så att du kan förbereda dina studier på rätt sätt.

2. Hitta utbytesuniversitet

Dubbeldiplomutbytet görs med ett antal utvalda universitet genom särskilda avtal som är olika beroende på vilket civilingenjörsprogram du läser. Hitta utbytesuniversitet som passar dig program i sökrutan längre upp på sidan.

3. Förbered språket

För att klara utlandsstudierna kan du behöva förbättra dina språkkunskaper. KTH har ett stort utbud med poänggivande språkkurser, språkpartnerprogram och språkcaféer som vi rekommenderar.

4. Gör en ansökan

Du ansöker till utbyte för dubbel civilingenjörsexamen i under samma datum och på samma sätt som du ansöker om vanliga utbytesstudier.

5. Nominering och förberedelser

Så fort utbytesplatserna fördelats får du besked om huruvida du nominerats till utbytesstudier av KTH. Din internationella koordinator kontaktar dig och ger dig råd om hur du kan förbereda dig inför studierna vid partneruniversitetet.

Tidigare studenters berättelser

KTH-studenter som genomfört dubbeldiplomstudier brukar säga att det varit väldigt tufft, men att det har varit värt arbetet eftersom de utvecklats mycket som personer och att deras referensramar vidgats. Dubbeldiplomstudierna ger oftast många nya vänner för livet och det är en upplevelse som är svår att få på något annat sätt.

Clara Hamell, Farkostteknik

"Att våga utmana sig är anledningen till att man ska göra ett dubbeldiplom. Och var öppen för möjligheterna som det ger dig.”

Erik Bröte, Teknisk fysik

”Dubbeldiplomstudier leder till att man får många perspektiv, pushar sina comfort zones och i helhet utvecklas mycket som person.”