Till innehåll på sidan

Praktik

Praktik utomlands är en chans att få arbetslivserfarenhet och knyta kontakter under studierna. Praktiken är generellt inte poänggivande vilket betyder att du inte kan räkna in praktiken i din examen. Om du genomför praktik inom EU har du möjlighet att söka Erasmusstipendium för att täcka merkostnader samt ansöka om att få praktiken inskriven i ditt Diploma supplement.

Dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation

Dessa regler angående personliga uppgifter trädde i kraft i maj 2018. Vänligen läs igenom hur KTH hanterar dina uppgifter innan du gör en ansökan.

GDPR för utlandsstudier

1. Bestäm när du kan genomföra praktik

Praktik kan genomföras när som helst när det passar i din utbildning. Eftersom praktiken inte är poänggivande och inte går att tillgodoräkna inom din utbildning kan den med fördel läggas under sommaren där den inte krockar med studier. Du kan också genomföra praktik efter du avslutat dina studier ( Recent Graduate ), den måste avslutas inom 12 månader efter avslutade studier. Du kan då inte ansöka om examen innan din praktik är helt klar och du har skickat in dina intyg till KTH. 

2. Hitta praktikplats

Innan du ansöker om stipendium är det viktigt att du hittar en praktikplats.

Hitta praktikplats

3. Ansök om stipendium

Beroende på var i världen du vill genomföra din praktik kan du ansöka om olika stipendier för att finansiera merkostnader som resor och boende. För praktikplats inom EU har du möjlighet att söka Erasmusstipendium och vanligen beviljas alla som fått en praktikplats.

Finansiering av praktik utomlands

4. Förbered språket

För att klara utlandsstudierna kan du behöva förbättra dina språkkunskaper. KTH har ett stort utbud med poänggivande språkkurser, språkpartnerprogram och språkcaféer som vi rekommenderar. Du kan också få en Onlinekurs (OLS) i önskat språk som du genomför i egen takt.

Språk och kommunikation

5. Viktiga förberedelser innan avresan

Innan du åker är det viktigt att du ser till att din praktikperiod registreras i LADOK (Erasmus-praktik) så att du fortfarande är KTH-student. Detta så att försäkringen gäller. Se också över din egen hemförsäkring så att du vet vad den täcker. Du är försäkrad som STUDENT UT genom Kammarkollegiet förutsatt att du åker på en KTH-arrangerad aktivitet.

Viktiga förberedelser

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:erasmus-plus@kth.se
Tillhör: Välkommen till Studentwebben
Senast ändrad: 2021-02-25