Till innehåll på sidan

Praktik utomlands

Praktik utomlands är en chans att få arbetslivserfarenhet och knyta kontakter under studierna. Praktik är generellt sett inte poänggivande. Du kan då inte kan räkna in praktiken i din examen, men du kan ansöka om att få praktiken inskriven i ditt Diploma supplement. Om du genomför praktik inom EU har du möjlighet att söka Erasmusstipendium för att täcka merkostnader.

1. Bestäm när du kan genomföra praktik

Du kan genomföra praktik när som helst när det passar i din utbildning. Eftersom praktiken inte är poänggivande och inte går att tillgodoräkna inom din utbildning kan den med fördel läggas under sommaren där den inte krockar med studier.

Du kan också genomföra praktik efter du avslutat dina studier, och den måste då avslutas inom 12 månader efter att du har avslutat dina studier. Du kan då inte ansöka om examen innan din praktik är helt klar och du har skickat in dina intyg till KTH. 

2. Hitta praktikplats

Det finns många sätt att hitta potentiella praktikplatser. Bland annat finns det olika praktikprogram och organisationer som förmedlar praktikplatser.

Hitta praktikplats

3. Ansök om stipendium

Beroende på var i världen du vill genomföra din praktik kan du ansöka om olika stipendier för att finansiera merkostnader som resor och boende. För praktikplats inom EU har du möjlighet att söka Erasmusstipendium och vanligen beviljas alla som fått en praktikplats.

Finansiering av praktik utomlands

4. Förbered språket

För att klara utlandsstudierna kan du behöva förbättra dina språkkunskaper. KTH har ett stort utbud med poänggivande språkkurser, språkpartnerprogram och språkcaféer som vi rekommenderar. Du kan också få en Onlinekurs (OLS) i önskat språk som du genomför i egen takt.

Språk och kommunikation för programstudenter

5. Viktiga förberedelser innan avresan

Innan du åker är det viktigt att du ser till att din praktikperiod registreras i Ladok (Erasmus-praktik) så att du fortfarande är KTH-student. På så sätt kommer du fortsätta vara försäkrad genom KTH. Se också över din egen hemförsäkring så att du vet vad den täcker. Du är försäkrad som STUDENT UT genom Kammarkollegiet förutsatt att du åker på en KTH-arrangerad aktivitet.

Viktiga förberedelser inför praktik utomlands