Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Inför avresan

Här listas en del saker du bör förbereda inför att du åker på utbyte via KTH, exempelvis visum, registrering och bostad vid värduniversitetet.

Visum

När du fått ditt antagningsbesked från värduniversitetet behöver du i de flesta fall ansöka om visum om du ska studera utanför Europa. Landets ambassad i Sverige erbjuder mer information. Börja med att kontrollera giltighetstiden på ditt pass; vanligtvis måste ett pass vara giltigt ett halvår efter det datum du planerar att återkomma till Sverige. Om ditt pass inte har en tillräckligt lång giltighetstid är det viktigt att du förnyar det direkt då vissa utomeuropeiska universitet kommer att be om ditt passnummer i din ansökan.

Det kan ta tid att få ett studerandevisum, för många länder över en månad. Om du planerar att resa runt i landet före studiestart eller gå en språkkurs är det extra viktigt att vara ute i god tid. Skall du resa till ett EU-land behöver du inte ansöka om uppehållstillstånd. Om du däremot inte är EU-medborgare och ska studera i ett annat EU-land behöver du ansöka om uppehållstillstånd.

Kontaktinformation

Uppdatera din kontaktinformation i Ladok. På så sätt har KTH möjlighet att nå dig om en krissituation skulle uppstå. Den information som är extra bra att uppdatera är mobilnummer, e-postadress samt hemadress. 

Ändra kontaktuppgifter i Ladok

Bostad utomlands

Många utbytesuniversitet hjälper dig att hitta bostad, genom att exempelvis hänvisa dig till ett antal förmedlingar eller hyresvärdar du kan kontakta. I vissa fall är det helt upp till studenten att hitta bostad. Värduniversitetet brukar erbjuda information på sin webbplats.

Registrering på KTH

Du behöver registrera dig för din utbytesperiod i Ladok för studenter. Välj alternativet ”Utbytesåtagande 30 hp”. Den här registreringen syns då också för CSN. Om du åker på utbytesstudier ett helt läsår får du registrera dig på nytt inför vårterminen. Du kommer kunna registrera dig cirka en månad innan värduniversitetets terminsstart. Du kan vända dig till din skolas internationella koordinator om du har frågor kring detta.

Kursval ska du bara göra till den terminen du kommer tillbaka till KTH och det gör du via antagning.se . Kursval till höstterminen är 1-15 maj och till vårterminen 1-15 november. 

KTH International Buddy Program

Som student och adept i KTH International Buddy Program erbjuds du en unik möjlighet att få en lokal mentor under dina utlandsstudier. Mentorskapet syftar till att ge dig som student en tryggare och mer givande utlandsvistelse.

Ansök om mentor i utlandet

Viktigt att ta med utomlands

  • Antagningsbesked från värduniversitetet 

  • Registerutdrag från Ladok på engelska över avklarade kurser och betygsskala 

  • Intyg om finansiering (exempelvis från CSN) 

  • Europeiskt sjukförsäkringskort (om du ska studera inom EU) 

  • ID-kort och pass 

  • Passfoton för registrering, studentlegitimation, etc. 

Regeringskansliets reserekommendationer

Ju mer information om studielandet och universitetet du har inför din avresa, desto bättre. Regeringskansliet ger aktuell information om säkerhetsläge, klimat, visum och hälsorisker i landet du ska vistas i.

Presentera KTH vid utbytesuniversitet

Som inresande student blir du ofta tillfrågad att hålla en presentation om KTH och utbytesstudier vid KTH vid olika evenemang för utlandsstudier. Studenter som nominerats av KTH förväntas genomföra denna typer av presentationer och vi har därför skapat en presentation med tillhörande presentationsguide som vi uppmuntrar alla studenter att använda.

Exchange studies at KTH: Presentation (pdf 2,8 MB)

Exchange studies at KTH: Presentation guide (pdf 146 kB)