Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • Miljonregn över extrema datamängder

    KTH är ett av fyra lärosäten i Sverige som precis fått rambidrag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) genom utlysningen "Big data och beräkningsvetenskap". Sammanlagt handlar det om 87 miljoner kronor till KTH-forskare.

  • Branscherna som bromsar klimatmålen

    De två branscher som står för störst utsläpp av koldioxid i Sverige är mycket dåliga på att bedriva klimatarbete, visar en rapport från KTH, avdelningen för industriell ekologi.

  • KTH-forskningen som fick störst genomslag

    Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.

  • Miljöforskning med förhinder?

    Varför kommer inte politiker till skott i klimatfrågorna? Byråkrati och vetenskapsförnekare sätter käppar i hjulet för en framsynt miljöpolitik, enligt forskare på KTH.

  • ”Vi måste prata om vårt resande”

    Klimatforskare hör till dem som flyger allra mest och därmed bidrar till klimatförändringar. Det är ett trovärdighetsproblem som måste debatteras mer, enligt ett forskningsprojekt vid KTH.

  • ”Tänk mer på de som använder energitekniken”

    Klimatforskaren Semida Silveira vill att samhällsnyttan ska få större plats inom energiforskningen på KTH. Janne Wallenius, reaktorfysiker, planerar att starta en testreaktor i Sverige för fjärde generationens kärnkraft. Det är några av de idéer som tas upp på Energidagen på KTH.

  • KTH ger dig semestervädret

    Vad sägs om en skräddarsydd vädertjänst som innebär att du kan skicka ett mms som föreställer himlen där du är för tillfället, och därefter få tillbaka en väderleksprognos. Nu har KTH-forskare tagit fram en mobil- och webbaserad väderlekstjänst som bygger på sociala medier.

  • KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad

    KTH:s superdator som invigdes i juni förra året har nu uppgraderats. 93 teraflops har blivit drygt 305 teraflops. Det gör superdatorn ännu snabbare och till en av de vassaste i Europa.

  • Han representerar KTH på FN:s klimatkonferens

    Hallå där, Fredrik Gröndahl, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED). Du är i Bonn och representerar KTH vid FN:s klimatkonferens. Du kommer att presentera forskningsprojektet Seafarm i den gemensamma nordiska paviljongen, dels under Nordic Bioeconomy Day 8 november, dels under Nordic Food Day 9 november. Vad är det du kommer att lyfta fram där?

  • Klimatfestival vill ingjuta hopp

    Under lekfulla former fick besökarna på klimatfestivalen lära sig mer om hur vi kan bidra till minskade utsläpp. Den ledande klimatforskaren Thomas Cronin avslutade festivalen med ett gott råd till åhörarna: ”Tro inte på vad en massa bloggare säger, tro på forskare som mig.”

  • Närmare en miljard kronor till forskning om hållbara städer

    Nu startar det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities – den hittills största satsningen som genomförts i Sverige på forskning och innovation om smarta och hållbara städer. 960 miljoner kronor fördelade över tolv år kommer att läggas på programmet som leds av KTH och samlar ett 50-tal aktörer från flera olika forskningsfält så väl som näringsliv, stat, kommuner och civilsamhälle.

  • KTH-forskare kommenterar FN:s klimatrapport

    IPCC:s första rapport på åtta år om läget för klimatet har precis släppts och den talar sig tydliga språk. Koncentrationen av koldioxid i atmosfären är den högsta på två miljoner år, och havsnivåerna stiger snabbare nu än på 3 000 år. Tre av KTH:s forskare och medarbetare kommenterar rapporten och vad som kan göras.

  • KTH värd för hubb under FN:s klimatkonferens

    Hallå där Karin Larsdotter, vice föreståndare på KTH Climate Action Center, vad händer på KTH:s COP27-hubb?

  • Swedish Climate Symposium 2024

    Swedish Climate Symposium samlar forskare för att identifiera kunskapsluckor och möjligheter för stärkt samarbete, samt för att fördjupa förståelsen för klimatförändringar och den hållbara utveckling och styrning som krävs för att mildra dess påverkan. Konferensen kommer att diskutera frågor inom och mellan discipliner och ge en utmärkt översikt över svensk klimatforskning.

  • ”Enkelt att göra julen mer hållbar”

    Många kanske har lite extra klimatångest så här i jultider. Mikael Karlsson, miljöforskare på KTH, ger tips om hur man kan fira en hållbar jul.