Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 19

  • Här ska det offentliga rummets framtid undersökas

    Nu har Centrum för framtida stadsrum startats vid KTH. Föreståndare är Tigran Haas, universitetslektor och docent på KTH som arbetar med samhällsplanering och stadsutformning.

  • Minskad segregation viktig del av hållbar stadsutveckling

    KTH har tillsammans med tre partner fått 30 miljoner kronor i stöd från EU:s regionala strukturfond för att skapa hållbar stadsutveckling med fokus på tillväxt i små och medelstora företag. Forskningsprojektet heter Grön BoStad Stockholm och kommer dessutom att bidra till en regional koldioxidsnål ekonomi samt verka för en minskad segregation. Genom att parterna bidrar med motsvarande summa kommer drygt 60 miljoner att satsas under en treårsperiod.

  • Så snabbt växer världens största städer

    Mellan åren 2000 och 2010 växte New York med 4,8 procent. Under samma tidsperiod var Shanghais tillväxttakt 65,6 procent. Nu har en KTH-professor tillsammans med några forskarkollegor tagit fram en teknik som snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kan kartlägga världens städers tillväxt samt hur detta påverkar miljön.

  • Bredare grepp om miljöpåverkan

    Att skapa en helhetsbild av hur en ny väg, ett nytt bostadsområde eller byggandet av en ny bro påverkar miljön ska bli lättare i framtiden. Det hoppas en grupp forskare från bland annat KTH som fått tio miljoner kronor från Naturvårdsverket för att göra miljöbedömningar mer kompletta.

  • Bredare grepp om miljöpåverkan

    Att skapa en helhetsbild av hur en ny väg, ett nytt bostadsområde eller byggandet av en ny bro påverkar miljön ska bli lättare i framtiden. Det hoppas en grupp forskare från bland annat KTH som fått tio miljoner kronor från Naturvårdsverket för att göra miljöbedömningar mer kompletta.

  • Så ska alla få plats i vår stad

    Hur skapas offentliga miljöer där människor från olika samhällsklasser kan träffas och känna sig trygga? KTH-forskaren Maria Håkansson har studerat hur offentliga miljöer gestaltas på 13 olika platser runt om i Sverige. 13 områden som inte nödvändigtvis motsvarar ytterligare en bronsstaty i en park eller på ett torg.

  • Nu kan Stockholmarna forma sin framtida stad

    Från och med nu får du och jag vara med och säga vad vi anser om den framtida trafiksituationen i Stockholm, och därmed forma hur staden ska vara byggd och planerad. Ett nytt storskalig forskningsprojekt där experter så väl som intresserade är inbjudna drar har precis dragit igång, och bygger på så kallad crowdsourcing.

  • Så kan morgondagens stad se ut

    KTH-forskaren Loove Broms och hans kollegor har utvecklat en rad utmanande designexperiment som vittnar om spännande visioner från morgondagens hållbara stad. Experiment som nu ställs ut på KTH. Vad sägs om gemensam tvättstuga på hustaket, badrum ersatta av ett gemensamt tvagningshus och husfasader med inbyggda fågelbon. Mellan husen gnistrar och blixtrar det när elektrisk vass laddar ur sig till så väl boende som besökares förtjusning.

  • KTH på bred front i Brasilien

    Utbytet mellan Sverige och Brasilien bara växer. Nu senast är det staden Curitiba och KTH som fördjupar sitt samarbete inom hållbar stadsplanering.

  • Bok om arkitekters kamp mot diskriminering

    Nu släpps Feminist Futures of Spatial Practice, en bok som består av bidrag från såväl arkitekter, stadsplanerare, konstnärer som aktivister. De berättar om sina egna erfarenheter och kunskaper av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck inom ramen för sina egna yrken. Boken har delvis finansierats av KTH Arkitekturskolan och bland författarna och redaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk och Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

  • Fler städer åt folket!

    Hur ska Sverige få bukt med bostadsbristen? Nya städer. Det är lösningen enligt forskare vid KTH, ett förslag som får stöd på regeringsnivå.

  • KTH-studenter har ritat framtidens städer

    Sveriges regering har pekat ut nio nya möjliga städer och stadsdelar där 100 000 nya bostäder ska byggas de närmaste åren. I samband med detta har 25 arkitektstudenter från KTH under hösten 2017 arbetat med frågan hur nuvarande landsbygd i Hemfosa, Haninge kommun, ska kunna förvandlas till stad. I morgon, den 19 januari, redovisas resultatet.

  • KTH-professor i centrum av världsunik flytt

  • Handlingsplan mot sexuella brott i kollektivtrafiken

    Hallå där, Vania Ceccato, professor vid avdelningen för urbana och regionala studier på KTH. Du är med och arrangerar konferensen "Trygghet på väg" på KTH den fjärde oktober. Vad handlar den om och vilka borde komma och lära sig mer?

  • De placerar Stockholms invånare på kartan

    Hur ska städer bli mer jämlika, välmående och resurseffektiva? Nu har KTH-forskare i samarbete med bland andra Gapminder, Södertörnskommunerna, Region Stockholm och White Arkitekter skapat verktyget Södertörnsanalysen. Med detta nya sätt att visualisera Stockholm och dess innevånare skapas ett diskussionsunderlag som krattar manegen för förändring och svaret på frågan ovan.

  • Stockholm växer, grönområdena krymper

    Under de senaste två decennierna har Sveriges huvudstad expanderat i ett rasande tempo, och tillväxten fortsätter. Med en beräknad befolkningsökning om elva procent mellan 2015 och 2020 är Stockholm nu den snabbast växande huvudstaden i Europa. Den bebyggda marken i Stockholms län har under 2005 till 2015 ökat med 15 procent vilket motsvarar 116 kvadratkilometer. Parallellt med detta har stadens grönområden krympt. Det visar forskning från KTH som bygger på satellitdata.

  • De skapar smittprognoser

    Just nu arbetar tre forskare vid KTH med att skapa en datormodell för att simulera sambandet mellan spridningen av det nya coronaviruset och stockholmarnas resvanor. Syftet är att epidemiologer ska få en viktig pusselbit de tidigare saknat, och därmed bättre kunna förutspå hur både covid-19 och andra framtida sjukdomar sprider sig i större städer.

  • Programutbildning

    Intresserad av samhällsbyggnad, stadsbyggnad och stadsplanering, frågor som rör design i den offentliga sfären eller miljöteknik och hållbar infrastruktur? Avdelningen för Urbana och regionala studier är involverad i några av KTH:s utbildningsprogram.

  • Livsstilar har avgörande betydelse för uppnådda miljömål

    En forskare på KTH har undersökt vilka faktorer som styr Stockholmarnas resvanor. Av studien framgår det att människors livsstilar har tydlig påverkan på åtta av tio undersökta resebeteenden.